Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Te produkty zrujnują Twoją odporność i narażą na infekcje. Usuń je z diety jak najszybciej!
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 23.09.2023 17:32

Te produkty zrujnują Twoją odporność i narażą na infekcje. Usuń je z diety jak najszybciej!

odporność
canva

Jesień jest dla wielu z nas sezonem infekcyjnym. Jednak o odporność również można zadbać tak jak o każdy obszar ciała. Jedną z kluczowych zasad, o której mówią zarówno lekarze jak i dietetycy, jest wyeliminowanie lub ograniczenie pewnych produktów. Na które dania i napoje należy uważać?

Alkohol i słodycze

Według Alcohol and Drug Foundation wypicie 5 drinków chociażby podczas spotkania towarzyskiego, może na dobę osłabić układ odpornościowy. Wiadomym więc jest, że osoby sięgające po niego częściej, mogą mieć problemy z układem odpornościowym znacznie dłużej. Nie tak dawno prof. Agnieszka Szuster-Ciesielka, wirusolog, zwróciła uwagę, że organizm osoby pijącej alkohol jest nie tylko podatniejszy na infekcje, ale też szybciej się starzeje. U osób tych wydłuża się okres infekcji.

Na układ immunologiczny mają wpływ także słodycze. Znajdują się w nich bowiem węglowodany, których spożycie osłabia stan błon śluzowych organizmu – a trzeba zaznaczyć, że wspomniane błony chronią przed wirusami i bakteriami. Co więcej, objadanie się słodyczami np. u dziecka, osłabia nierzadko jego apetyt na owoce i warzywa. Zbyt duże spożycie cukru powoduje, że łatwiej zachorować na chorobę przewlekłą. Po spożyciu cukrów białek krwinki o wiele słabiej pochłaniają drobnoustroje – zostało to już potwierdzone przez badaczy z Loma Linda University w latach 70. XX wieku.

Projekt bez nazwy - 2023-09-23T165905.528.png

 

Ten sok to panaceum na odporność! Warto go pić w sezonie infekcji Czy dzieci i młodzież potrzebują mięsa, aby prawidłowo się rozwijać? Dietetyk wyjaśnia odwieczny problem

Słone dania i przekąski

Na układ odpornościowy szkodliwie wpływa nadmierne spożycie soli kuchennej. Naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bonn zwrócili uwagę, że organizmy osób spożywających dodatkowe 6 g soli dziennie, o wiele słabiej radzą sobie z infekcjami – wspomniane 6 g mieści się np. w dwóch burgerach lub dwóch porcjach frytek. Nadmiar soli może wpływać na jelita i wspomagać produkcję komórek biorących udział w patogenezie chorób autoimmunologicznych. Warto więc ograniczyć dzienne spożycie składnika do 5 g.

Smażone potrawy i fast foody

Smażone dania, mimo iż przez wielu uznawane są za najsmaczniejsze, są jednymi z najmniej zdrowych. Smażenie np. w głębokim tłuszczu, powoduje powstanie szkodliwych związków chemicznych, mogących powodować wiele problem ze zdrowiem. Tłuszcze nasycone i nienasycone podczas smażenia powodują powstawanie trans-tłuszczów. Ten rodzaj tłuszczów jest szczególnie szkodliwy i mogą przyczyniać się do powstawania np. chorób serca, miażdżycy i podnosić poziom cholesterolu.

Smażone dania mogą powodować powstawanie akrylamidu, substancji chemicznej powstającej podczas podgrzewania niektórych pokarmów zawierających dużą ilość węglowodanów. Akrylamid może przyczyniać się do powstawania chorób nowotworowych, a spożywanie go w dużych ilościach osłabia układ odpornościowy.

Szkodliwość fast-foodów wynika z dużej zawartości w nich kalorii, tłuszczów nasyconych, cukru i soli. Przerażającym może być sam fakt, że w jednym hamburgerze z frytkami i napoju gazowanym może być więcej kalorii, niż niektórzy z nas powinny zjeść...w ciągu całego życia.

Tak możesz poprawić swoją odporność!

Podjęcie odpowiednich działań może sprawić, że wzmocnimy ochronę organizmu przed patogenami. Wbrew pozorom nie są to skomplikowane ani drogie sposoby. Poprawę odporności powoduje:

  • regularna aktywność fizyczna,
  • zdrowa i zbilansowana dieta,
  • hartowanie organizmu, jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań zdrowotnych,
  • właściwa higiena snu,
  • umiejętność rozładowywania stresu,
  • stosowanie witamin, minerałów i antyoksydantów,
  • regularne badanie się i profilaktyka chorób,
  • nawadnianie organizmu (przynajmniej 2 l dziennie).
Polecane