Czerwona papryka z popularnych dyskontów trafiła pod laboratoryjny mikroskop Fundacji PRO-TEST. Badacze znaleźli w niej ślady nawet pięciu różnych pestycydów, ale żaden nie przekroczył unijnych limitów bezpieczeństwa. Czy to znaczy, że możemy jeść ją bez obaw? Sprawdzamy, co naprawdę kryje skórka warzyw z Biedronki i Lidla.W papryce z Lidla wykryto dwa, a z Biedronki pięć pestycydów – wszystkie poniżej dopuszczalnych normEksperci ostrzegają przed „efektem koktajlu”, czyli sumowaniem się pozostałości pestycydów z różnych produktówFundacja PRO-TEST bada żywność od 2008 r. i należy do międzynarodowej sieci organizacji konsumenckich ICRT
Ryby to jeden z najzdrowszych elementów diety. Dostarczają pełnowartościowego białka, witamin i minerałów, a przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają ogromne znaczenie dla pracy serca, mózgu i układu odpornościowego. Regularne jedzenie ryb zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, wspiera odporność i korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dietetycy zalecają, aby pojawiały się na naszym stole co najmniej dwa razy w tygodniu.Pstrąg tęczowy to ryba z rodziny łososiowatych, uchodząca za wyjątkowo czystąJest lekkostrawny, pełen białka, witaminy D i kwasów omega-3To ryba polecana dzieciom, kobietom w ciąży i senioromObecnie w Biedronce można kupić pstrąga tęczowego w promocji – ale tylko do końca dnia
Pieczywo "prosto z pieca" z dyskontów budzi mieszane uczucia. Z jednej strony, kusząca jest jego świeżość, dostępność o każdej porze dnia, a także atrakcyjna cena. Z drugiej, często kojarzy się z niską jakością, produktami głęboko mrożonymi i składem pozostawiającym wiele do życzenia. A co jeśli prawda, jak to często bywa, leży gdzieś pośrodku? Wbrew obiegowej opinii, pieczywo z dyskontów, a w szczególności z Biedronki, może mieć całkiem dobry skład i stanowić wartościowy element codziennej diety.65 % Polaków deklaruje, że kupuje pieczywo w dyskontach lub supermarketachPieczywo odpiekane z produktu głęboko mrożonego to standard w ofercie Biedronki – takie są zarówno bułki, bagietki, jak i chlebySkład pieczywa z Biedronki często jest prosty – mąka, woda, drożdże, sól – choć bywa też wzbogacany o dodatki typu słód, gluten czy zakwas żytni, zwłaszcza w wypiekach żytnich czy pełnoziarnistych
Oliwa z oliwek extra virgin z Biedronki za niecałe 30 zł za 0,5 litra może zaskoczyć nawet największych smakoszy. Pochodzi prosto z Krety, ma certyfikat jakości i wyjątkowy smak, którego próżno szukać w marketowych półkach. Dlaczego warto zwrócić na nią uwagę i co daje zdrowiu?Autentyczna grecka oliwa extra virgin z regionu Chania na Krecie, z oznaczeniem PGIZnakomity smak – lekko pikantny i ziołowy, pełen charakteruCenne właściwości zdrowotne dzięki polifenolom, kwasom tłuszczowym i witaminom
W jednej z cukierków kupionych w Biedronce klient odkrył larwy. Sprawa natychmiast trafiła do internetu, a sieć handlowa rozpoczęła postępowanie wyjaśniające. Czy obecność larw w słodyczach stanowi zagrożenie dla zdrowia? Co mówi prawo i jak powinien postąpić konsument?
Polacy uwielbiają żółty ser, który jest, tuż obok wędliny, najczęstszym dodatkiem do kanapek. Jednak nie każdy żółty ser jest zdrowy, trzeba wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy zakupie. Dietetyk jasno mówi, czego nigdy nie kupować w popularnym sklepie. Te sery mogą nawet zaszkodzić!
Jeśli kanapka z wędliną, to tylko dobrej jakości. Jak się okazuje, takie produkty są na wyciągnięcie ręki, w dodatku w przystępnej cenie. A żeby wylądowały na naszym talerzu, wystarczy wybrać się do Biedronki. Znany w sieci dietetyk wskazał wędliny, których skład jest naprawdę bardzo dobry. Są pełne białka i – bez konserwantów. Zatem, jeśli chcemy się zdrowo odżywiać, wystarczy dokładnie przeczytać skład produktu zamieszczony na etykiecie. Wędlina to jeden z najpopularniejszych dodatków do kanapek, ale jej jakość ma ogromne znaczenie Dietetyk Michał Wrzosek wskazał trzy najlepsze produkty dostępne w Biedronce – najlepsza z nich to drobiowa wędlina „Głodniaki” – bez konserwantów i w dobrej cenie Wysoka zawartość białka, prosty skład i brak azotynu sodu to najważniejsze kryteria przy wyborze dobrej wędliny
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W partii polędwiczek z kurczaka wykryto obecność Salmonelli spp. Skażonego produktu nie należy spożywać. Jeśli jednak do tego dojdzie, w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.Wykryto obecność bakterii Salmonella spp w partii polędwiczek z kurczaka sprzedawanych w Biedronce Salmonelloza to zatrucie pokarmowe, przebiegające z gorączką, wymiotami i biegunką. U niektórych pacjentów prowadzi do groźniejszych powikłań Nie należy spożywać mięsa objętego komunikatem
Parówki z Biedronki to jeden z najczęściej kupowanych produktów w polskich domach. Tanie, szybkie w przygotowaniu, idealne na śniadanie, kolację czy przekąskę dla dzieci. Nic dziwnego, że tak często lądują w naszych koszykach. Ale wystarczy raz odwrócić opakowanie i przeczytać skład, by dwa razy zastanowić się, co wrzucamy do koszyka."Skład jest naprawdę bardzo słaby" – podkreślają eksperci z portalu czytamyetykiety.pl. Sprawdziliśmy, które parówki z Biedronki warto kupować, a których lepiej unikać.
Biedronka to jeden z ulubionych sklepów Polaków. Słynie z dużego wyboru produktów i licznych promocji. To właśnie tam wielu naszych rodaków zaopatruje się w produkty na śniadanie, kolację czy obiad. Często w naszych koszykach ląduje mięso, którego w Biedronce nie brak. Pytanie brzmi: skąd pochodzi? Oto najważniejsze informacje na ten temat.
Lidl i Biedronka to najpopularniejsze dyskonty w Polsce. To dlatego są pod lupą, a coraz więcej klientów zwraca uwagę nie tylko na ustawienie palet, ale także na skład, kraj pochodzenia czy wagę produktów. Jeden mężczyzna podczas wizyty w Lidlu dopatrzył się nieuczciwej praktyki. Tak Lidl obchodzi się z klientami i mięsem, które ląduje w ich koszykach.
Ryby są pełne wartości odżywczych i specjaliści od żywienia zalecają jeść je kilka razy w tygodniu. Jest to także produkt stosunkowo drogi, dlatego najczęściej kupujemy je w popularnych dyskontach, gdzie ceny są bardziej przystępne. Niska cena to niestety nader często także kiepska jakość. Jak jest w tym przypadku?
Zapewne robiąc zakupy w jednym z dyskontów jak Biedronka, można natknąć się na produkty z kolorowym oznaczeniem Nutri-Score, które składa się z kodu oraz pięciu liter. To jeden z systemów oceny żywności. Ma on ułatwić konsumentom wybór najzdrowszych produktów. Opiera się on na znakach w kolorach od ciemnozielonego do czerwonego. Co oznaczają litery na produktach z Biedronki? Jak je czytać?
Zmarszczki powstają na skutek starzenia się skóry, braku jej odpowiedniego nawilżenia, a także na skutek działania słońca. Każdy z nas marzy o pięknej cerze, bez zmarszczek - i to jak najdłużej. Niestety niektóre kosmetyki na zmarszczki potrafią kosztować fortunę. Tymczasem nie marka jest ważna i nie cena, ale to, co kosmetyk ma w środku. W Biedronce też można kupić całkiem niezłe kosmetyki przeciwstarzeniowe, a teraz jest na nie promocja!