To są najlepsze wędliny zdaniem dietetyka. Znajdziesz je w Biedronce

Jeśli kanapka z wędliną, to tylko dobrej jakości. Jak się okazuje, takie produkty są na wyciągnięcie ręki, w dodatku w przystępnej cenie. A żeby wylądowały na naszym talerzu, wystarczy wybrać się do Biedronki.
Znany w sieci dietetyk wskazał wędliny, których skład jest naprawdę bardzo dobry. Są pełne białka i – bez konserwantów. Zatem, jeśli chcemy się zdrowo odżywiać, wystarczy dokładnie przeczytać skład produktu zamieszczony na etykiecie.
- Wędlina to jeden z najpopularniejszych dodatków do kanapek, ale jej jakość ma ogromne znaczenie
- Dietetyk Michał Wrzosek wskazał trzy najlepsze produkty dostępne w Biedronce – najlepsza z nich to drobiowa wędlina „Głodniaki” – bez konserwantów i w dobrej cenie
- Wysoka zawartość białka, prosty skład i brak azotynu sodu to najważniejsze kryteria przy wyborze dobrej wędliny
Kanapki na śniadanie i na kolację
Polacy kochają kanapki – to najczęstszy wybór na śniadanie i kolację. Chleb z wędliną, czy serem to szybka i sycąca opcja, w dodatku bardzo smaczna. Jednak nie zawsze zdrowa. Wiele popularnych wędlin, zwłaszcza tych najtańszych, zawiera ogromne ilości soli, konserwantów i wody z solanką. Do tego dochodzą sztuczne wzmacniacze smaku, fosforany, barwniki...
Regularne spożywanie takich produktów może zwiększać ryzyko nadciśnienia, chorób serca, problemów z nerkami, a nawet nowotworów. Zdrowa kanapka to taka, w której każdy składnik jest dobrej jakości – a na wędliny w tym przypadku trzeba uważać najbardziej.
Przeczytaj też: Ta ryba z Biedronki to złoto. Żyje w czystych wodach i ma mało ości, smakuje wybornie


Trzy najlepsze wędliny z Biedronki zdaniem dietetyka
Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek przyjrzał się wędlinom dostępnym w Biedronce i wskazał trzy produkty, które według niego są warte uwagi:
- Miejsce 3: Szynka z serii „Nature” marki Kraina Wędlin
Zawiera aż 20 g białka w 100 g produktu i nie ma dodatku azotynu sodu, który często budzi kontrowersje. Minusem jest wyższa zawartość soli, dlatego należy zachować umiar przy jej spożywaniu.
- Miejsce 2: Polędwica sądecka marki własnej Biedronki
Wyróżnia się bardzo prostym składem i imponującą zawartością białka – aż 27 g na 100 g. To jednak najdroższy produkt z całego zestawienia.
- Miejsce 1: Wędlina drobiowa marki „Głodniaki”
Zdobyła najwyższe noty dzięki brakowi konserwantów, niskiej cenie i dobremu smakowi. To według eksperta najzdrowsza opcja wśród paczkowanych wędlin z Biedronki.
Przeczytaj też: Co kryje się w parówkach z Biedronki? Sprawdź, co trafia na Twój talerz
Takich wędlin nigdy nie kupuj
Nie każda wędlina z półki sklepowej nadaje się do codziennego jedzenia... Dietetycy ostrzegają przed mielonkami, pasztetami i produktami, które mają nieczytelne lub długie składy. Dlaczego? Bo często zawierają mięso niskiej jakości, wypełniacze (np. skóry, tłuszcz, MOM – mięso oddzielone mechanicznie), fosforany, wzmacniacze smaku i sztuczne barwniki.

Tych produktów lepiej unikać:
- Wędliny mielone typu mortadela, pasztetowa czy konserwy mięsne,
- produkty zawierające MOM – są mniej wartościowe i gorzej przyswajalne,
- wędliny z długim składem, w którym przeważają dodatki i substancje chemiczne,
- wyroby z dużą ilością soli, fosforanów i konserwantów, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie, zwłaszcza, jeśli często je spożywamy.
Przeczytaj też: Ta szynka jest szkodliwa. Nigdy jej nie kupuj





































