Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > To są najlepsze wędliny zdaniem dietetyka. Znajdziesz je w Biedronce
Marta Uler
Marta Uler 29.07.2025 17:17

To są najlepsze wędliny zdaniem dietetyka. Znajdziesz je w Biedronce

kanapka
Dobra wędlina nie musi być droga. Fot. Canva/pascaluehli/Getty Images

Jeśli kanapka z wędliną, to tylko dobrej jakości. Jak się okazuje, takie produkty są na wyciągnięcie ręki, w dodatku w przystępnej cenie. A żeby wylądowały na naszym talerzu, wystarczy wybrać się do Biedronki. 

Znany w sieci dietetyk wskazał wędliny, których skład jest naprawdę bardzo dobry. Są pełne białka i – bez konserwantów. Zatem, jeśli chcemy się zdrowo odżywiać, wystarczy dokładnie przeczytać skład produktu zamieszczony na etykiecie. 

  • Wędlina to jeden z najpopularniejszych dodatków do kanapek, ale jej jakość ma ogromne znaczenie
     
  • Dietetyk Michał Wrzosek wskazał trzy najlepsze produkty dostępne w Biedronce – najlepsza z nich to drobiowa wędlina „Głodniaki” – bez konserwantów i w dobrej cenie
     
  • Wysoka zawartość białka, prosty skład i brak azotynu sodu to najważniejsze kryteria przy wyborze dobrej wędliny

Kanapki na śniadanie i na kolację

Polacy kochają kanapki – to najczęstszy wybór na śniadanie i kolację. Chleb z wędliną, czy serem to szybka i sycąca opcja, w dodatku bardzo smaczna. Jednak nie zawsze zdrowa. Wiele popularnych wędlin, zwłaszcza tych najtańszych, zawiera ogromne ilości soli, konserwantów i wody z solanką. Do tego dochodzą sztuczne wzmacniacze smaku, fosforany, barwniki... 

Regularne spożywanie takich produktów może zwiększać ryzyko nadciśnienia, chorób serca, problemów z nerkami, a nawet nowotworów. Zdrowa kanapka to taka, w której każdy składnik jest dobrej jakości – a na wędliny w tym przypadku trzeba uważać najbardziej.

Przeczytaj też: Ta ryba z Biedronki to złoto. Żyje w czystych wodach i ma mało ości, smakuje wybornie

Trzy najlepsze wędliny z Biedronki zdaniem dietetyka

Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek przyjrzał się wędlinom dostępnym w Biedronce i wskazał trzy produkty, które według niego są warte uwagi:

  1. Miejsce 3: Szynka z serii „Nature” marki Kraina Wędlin
    Zawiera aż 20 g białka w 100 g produktu i nie ma dodatku azotynu sodu, który często budzi kontrowersje. Minusem jest wyższa zawartość soli, dlatego należy zachować umiar przy jej spożywaniu.
     
  2. Miejsce 2: Polędwica sądecka marki własnej Biedronki
    Wyróżnia się bardzo prostym składem i imponującą zawartością białka – aż 27 g na 100 g. To jednak najdroższy produkt z całego zestawienia.
     
  3. Miejsce 1: Wędlina drobiowa marki „Głodniaki”
    Zdobyła najwyższe noty dzięki brakowi konserwantów, niskiej cenie i dobremu smakowi. To według eksperta najzdrowsza opcja wśród paczkowanych wędlin z Biedronki.

Przeczytaj też: Co kryje się w parówkach z Biedronki? Sprawdź, co trafia na Twój talerz

Takich wędlin nigdy nie kupuj

Nie każda wędlina z półki sklepowej nadaje się do codziennego jedzenia... Dietetycy ostrzegają przed mielonkami, pasztetami i produktami, które mają nieczytelne lub długie składy. Dlaczego? Bo często zawierają mięso niskiej jakości, wypełniacze (np. skóry, tłuszcz, MOM – mięso oddzielone mechanicznie), fosforany, wzmacniacze smaku i sztuczne barwniki.

Wędlina powinna być nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Fot. Canva/chas53/Getty Images

Tych produktów lepiej unikać:

  • Wędliny mielone typu mortadela, pasztetowa czy konserwy mięsne,
  • produkty zawierające MOM – są mniej wartościowe i gorzej przyswajalne,
  • wędliny z długim składem, w którym przeważają dodatki i substancje chemiczne,
  • wyroby z dużą ilością soli, fosforanów i konserwantów, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie, zwłaszcza, jeśli często je spożywamy.

Przeczytaj też: Ta szynka jest szkodliwa. Nigdy jej nie kupuj

Kolejny przypadek cholery w Polsce. Służby podjęły stanowcze działania
Kolejny przypadek groźnej choroby w Polsce
Kolejny przypadek cholery
W ostatnich dniach w Polsce pojawiły się doniesienia o powrocie groźnej choroby, cholery. Pierwsza pacjentka, u której wykryto bakterie przecinkowca cholery, trafiła do szpitala w Stargardzie. Niestety nie jest to odosobniony przypadek. Tym razem media donoszą o wykryciu bakterii u 65-letniego pacjenta z Lublina, który zgłosił się do szpitala z objawami ciężkiego zatrucia. Kulisy tej sprawy są wstrząsające. W Polsce odnotowano kolejne podejrzenie cholery, bakteria została wykryta u 65-letniego pacjenta z Lublina, który nie podróżował za granicę i zgłosił się do szpitala z objawami ciężkiego zatrucia Stan pacjenta jest stabilny, objęty odpowiednim leczeniem i nadzorem specjalistów Wobec osób mających kontakt z podejrzanymi pacjentami stosuje się kwarantannę i nadzór epidemiologiczny, by zapobiec ewentualnemu rozprzestrzenianiu się choroby
Czytaj dalej
Wiele kobiet popełnia ten błąd. Tak NIE zadbasz o gładkie pięty
pięty
Tarka i pumeks mogą być zbyt agresywne. Tak zadbasz o pięty
Latem nosimy sandały, klapki, chodzimy boso po plaży i chcemy, by nasze stopy prezentowały się zdrowo i estetycznie. Niestety, nie zawsze tak jest, dlatego wiele kobiet sięga po przeróżne sposoby na wygładzenie skóry, usunięcie nadmiaru zrogowaciałego naskórka, wyleczenie pęknięć. Czasem okazuje się, że niektóre z tych metod – choć popularne – mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Co robimy źle i jak możemy zadbać o pięty naprawdę skutecznie?Zbyt mocne szorowanie pięt tarką lub pumeksem może uszkodzić skórę i prowadzić do jeszcze większego rogowacenia Pomijanie nawilżania po zabiegach złuszczających powoduje, że efekty są krótkotrwałe lub niezauważalne Brak systematyczności – jednorazowe, intensywne zabiegi nie zastąpią łagodnej, ale regularnej pielęgnacji
Czytaj dalej