Każdego dnia w polskich szpitalach hospitalizowanych jest kilkadziesiąt tysięcy pacjentów. Aż co trzeci z nich już w chwili przyjęcia jest niedożywiony. To dramatyczna statystyka, biorąc pod uwagę, że niedożywienie wpływa na wyniki terapii, gojenie się ran, odporność czy tolerancję farmakoterapii. Mimo to nawet 80 proc. chorych nie otrzymuje odpowiedniego leczenia żywieniowego. Tymczasem żywienie kliniczne – niezależnie od tego, czy prowadzone doustnie, dojelitowo czy pozajelitowo – jest integralnym elementem skutecznej terapii. I jest nie do przecenienia – o tym rozmawiali eksperci podczas konferencji prasowej marki Fresubin, producenta żywności leczniczej stosowanej w żywieniu dojelitowym.Żywienie kliniczne to nie „dodatek”, lecz pełnoprawny element leczeniaNiedobory pokarmowe obniżają skuteczność farmakoterapii i zwiększają ryzyko powikłańPrawie 1/3 pacjentów w polskich szpitalach jest niedożywiona już w dniu przyjęciaŻywienie dojelitowe pozwala chorym pracować, podróżować i prowadzić aktywne życie
Ogórki z miodem, chleb w mleku, jajko z keczupem – nie bez powodu jedzenie w polskich szpitalach jest owiane legendą. “Uzdrowić” je miał rządowy program “Dobry posiłek w szpitalu”. Sprawdzamy, czy działa.Ministerstwo Zdrowia realizuje pilotażowy program "Dobry posiłek w szpitalu". Jego celem jest edukacja żywieniowa oraz poprawa jakości żywienia w szpitalach. Zgodnie z wytycznymi programu szpitale muszą publikować w sieci jadłospisy oraz zdjęcia posiłków. Pilotaż ma zakończyć się 30 czerwca, ale jak informuje resort zdrowia, trwają prace nad przedłużeniem programu. Oto jego efekty.