Wielu pacjentów boryka się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, często określanych jako Zespół Jelita Nadwrażliwego (IBS). Objawy takie jak wzdęcia, bóle brzucha, uczucie przelewania się czy niemal natychmiastowe wypróżnienia po posiłkach, bywają bagatelizowane lub przypisywane innym schorzeniom. Tymczasem, jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, kluczem do zrozumienia i leczenia IBS oraz powiązanego z nim problemu „nieszczelnego jelita” jest trafna diagnostyka i celowana terapia."Dziurawe, nieszczelne, czy cieknące jelito to popularnonaukowy sposób mówienia o zwiększonej przepuszczalności bariery jelita cienkiego. Często bywa uznawane za swego rodzaju miejską legendę, tymczasem, gdybyśmy wpisali w PubMed hasło increased intestinal permeability (czyli zwiększona przepuszczalność bariery jelitowej), znaleźlibyśmy ponad 12 000 badań na ten temat” – mówi dietetyk Jakub Mauricz w programie „Zdrowo przegadane” na kanale Pacjenci.plZespół jelita nadwrażliwego (IBS) to problem dotykający jelita cienkiego, często błędnie diagnozowany"Nieszczelne jelito" (zwiększona przepuszczalność bariery jelitowej) to potwierdzony naukowo problem, a nie "miejska legenda"Skuteczna terapia IBS i nieszczelnego jelita opiera się na odpowiedniej diecie (np. FODMAP), probiotykoterapii (konkretne szczepy) i postbiotykach.
W obliczu rosnącej świadomości o znaczeniu mikrobiomu dla zdrowia, probiotyki i prebiotyki stały się nieodłącznym elementem wsparcia organizmu. Jednak rynek oferuje ogromną różnorodność produktów, co może przyprawić o zawrót głowy. Jak wybrać te właściwe i jak je stosować, by przyniosły oczekiwane korzyści? Dietetyk Jakub Mauricz, w rozmowie z Pacjenci.pl, rozwiewa wątpliwości i dostarcza praktycznych wskazówek dotyczących skutecznej probiotykoterapii.Wybór odpowiedniego probiotyku powinien być świadomy, ponieważ jego skuteczność jest "szczepozależna"Probiotyki są bezpieczne i mogą być stosowane od wczesnego dzieciństwa, a ich dawka terapeutyczna to zazwyczaj minimum 1 miliard CFUSkuteczna probiotykoterapia wymaga co najmniej 3-5 miesięcy stosowania, możliwe jest również stosowanie pulsacyjne i sezonowe dostosowanie szczepów
Kawa zbożowa to napój, który powraca do łask, nie tylko ze względu na swoje walory zdrowotne, ale także sentymentalne skojarzenia. Dziś zyskuje na popularności wśród osób poszukujących naturalnych i ekologicznych produktów. To także świetna opcja dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie kawy tradycyjnej, ale nie chcą rezygnować z rytuału jej picia, np. o poranku.
Ostanie badania pokazują, że do poprawnego funkcjonowania organizmu niezbędne są drobnoustroje pochodzące ze środowiska zewnętrznego – bakterie, wirusy i archeony tworzące mikrobiotę. Odpowiednio dobrane probiotyki mogą pomóc np. przywrócić zaburzoną równowagę mikrobiologiczną, gdy w mikrobiomie dojdzie do niekorzystnych dla człowieka zmian.
Jelita to nasz drugi mózg, słyszymy to coraz częściej. Drobnoustroje, które zasiedlają nasz organizm, czyli popularna mikrobiota, działają korzystnie nie tylko na sam układ pokarmowy. Wiemy już, że potrafią poprawić naszą odporność. A niektóre z bakterii mogą także przyczynić się do polepszenia naszego zdrowia psychicznego. To tak zwane psychobiotyki.