Kawa zbożowa to napój, który powraca do łask, nie tylko ze względu na swoje walory zdrowotne, ale także sentymentalne skojarzenia. Dziś zyskuje na popularności wśród osób poszukujących naturalnych i ekologicznych produktów. To także świetna opcja dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie kawy tradycyjnej, ale nie chcą rezygnować z rytuału jej picia, np. o poranku.
Ostanie badania pokazują, że do poprawnego funkcjonowania organizmu niezbędne są drobnoustroje pochodzące ze środowiska zewnętrznego – bakterie, wirusy i archeony tworzące mikrobiotę. Odpowiednio dobrane probiotyki mogą pomóc np. przywrócić zaburzoną równowagę mikrobiologiczną, gdy w mikrobiomie dojdzie do niekorzystnych dla człowieka zmian.
Jelita to nasz drugi mózg, słyszymy to coraz częściej. Drobnoustroje, które zasiedlają nasz organizm, czyli popularna mikrobiota, działają korzystnie nie tylko na sam układ pokarmowy. Wiemy już, że potrafią poprawić naszą odporność. A niektóre z bakterii mogą także przyczynić się do polepszenia naszego zdrowia psychicznego. To tak zwane psychobiotyki.