Olej słonecznikowy to jeden z najczęściej używanych w naszych kuchniach olejów. I choć ma wiele zalet, jeden banalny błąd wystarczy, by zamienić go w truciznę. Niestety, popełnia go wielu z nas.Olej słonecznikowy, wraz z olejem rzepakowym i oliwą z oliwek, jest jednym z najpopularniejszych olejów. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim dostępności i niskiej cenie. Warto jednak zrezygnować ze smażenia na oleju słonecznikowym, bo możemy poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu.
Coraz więcej osób przykłada wagę do tego, jakich produktów używa w kuchni. Chcemy jeść nie tylko mądrzej, ale i zdrowiej. Niestety, niektórych produktów wciąż używamy, i to nagminnie, nie mając pojęcia o tym, że mogą nam szkodzić. Smażenie na tym oleju zdecydowanie warto sobie odpuścić, jeśli nie chcemy się truć. Olej słonecznikowy jest niezwykle popularny. Smaży na nim niemal co druga osoba, nie mając pojęcia o tym, że szkodzi tym swojej rodzinie.Jeśli jesteś jedną z tych osób, koniecznie przestań używać go w ten sposób, ponieważ jest niezwykle szkodliwy, a nawet rakotwórczy.