To oznaki, że trzeba zrobić gastroskopię. Nawet przed 45. rokiem życia
Gastroskopia nie należy do najprzyjemniejszych badań. Z tego względu wiele osób wciąż ją odkłada, zwłaszcza wtedy, kiedy generalnie dobrze się czuje. A w „pewnym” wieku, czyli około 45. roku życia, warto wykonać gastroskopię profilaktycznie.
Jest natomiast kilka takich objawów, jakie powinny nas zaalarmować i zmobilizować do gastroskopii jeszcze wcześniej – m.in. uporczywa zgaga lub bóle brzucha. Co jeszcze?
Gastroskopia – co to za badanie?
Gastroskopia to badanie górnego odcinka przewodu pokarmowego, czyli przełyku, żołądka i początkowej części dwunastnicy, za pomocą endoskopu. Polega na wprowadzeniu pacjentowi przez usta aż w te wymienione rejony, cienkiego, elastycznego przewodu z kamerą na końcu (gastroskop), która przekazuje obraz na monitor.
Podczas zabiegu lekarz może ocenić stan błony śluzowej układu pokarmowego, a także pobrać wycinki do dalszych badań (biopsja), czy usunąć polipy. Gastroskopię przeprowadza się ze znieczuleniem miejscowym (spray na gardło), a w niektórych przypadkach (np. jeśli pacjent czuje silny lęk) także w znieczuleniu ogólnym.
Choć całe badanie nie trwa długo, bo ok. 10-15 minut, nie jest zbyt zachęcające. Wiąże się z nieprzyjemnymi doznaniami, a także z koniecznością bycia na czczo przed badaniem. Dlatego wielu pacjentów unika gastroskopii tak długo, jak tylko się da, nawet gdy mają pewne niepokojące objawy. A to nie jest dobre podejście, bo im później wykryje się dany problem, tym trudniejsze jest leczenie.
Kiedy należy wykonać gastroskopię?
A kiedy powinno się wykonać gastroskopię? Generalnie, nie ma takiego konkretnego momentu, jakim może być np. osiągnięcie określonego wieku. „W Europie nie badamy przesiewowo pacjentów w żadnym wieku w kierunku raka żołądka, nie ma takich zaleceń. Natomiast są takie zalecenia w Japonii, w Korei, w Chinach, czyli w krajach Dalekiego Wschodu. Wykonuje się je tam u wszystkich, którzy przekroczą określony wiek, nawet gdy nie ma objawów. W Europie takiej szansy nie ma, bo na raka żołądka chorujemy znacznie rzadziej i klinicznie, epidemiologicznie gastroskopia przesiewowa jest nieuzasadniona” – mówi prof. Jarosław Reguła, konsultant krajowy w dziedzinie gastroenterologii dla cowzdrowiu.pl.
Natomiast zaleca się, by po 45. roku życia, co 5 lat wykonywać to badanie profilaktycznie. Dzięki temu można wykryć wiele nieprawidłowości, jak choćby stany zapalne, nadżerki, czy bakterię Helicobacter pylori, i wdrożyć leczenie. Skierowanie na to badanie otrzymamy od lekarza rodzinnego. Bywają jednak sytuacje, kiedy gastroskopię należy wykonać wcześniej.
Wskazania do gastroskopii
Gastroskopia to jedno z najdokładniejszych badań diagnostycznych dla górnej części układu pokarmowego, umożliwiające bezpośrednią ocenę i ewentualne interwencje. Nie należy z nim zwlekać, zwłaszcza gdy pojawią się pewne niepokojące objawy. To mogą być:
-
chudnięcie bez wyraźnej przyczyny
– nie jest tak, że się odchudzamy, nie mamy czasu jeść, albo nie jemy z powodu stresu – odżywiamy się normalnie, a tracimy masę ciała. Ten objaw może wskazywać na nowotwór żołądka lub dwunastnicy,
-
częste wymioty
– zwłaszcza z krwią lub z kawałkami przypominającymi "fusy z kawy",
-
nawracające bóle brzucha
, które również nie mają wyraźnej przyczyny – zwłaszcza
ból w nadbrzuszu, który nasila się po jedzeniu
, ponieważ może być związany z wrzodami żołądka lub dwunastnicy,
-
trudności w przełykaniu
, uczucie „czegoś” w gardle,
-
częsta zgaga
– pieczenie w przełyku i cofanie się treści żołądkowej mogą świadczyć o
refluksie żołądkowo-przełykowym
. Nieleczony refluks prowadzi do powikłań, takich jak zapalenie przełyku czy zmiany przednowotworowe (przełyk Barretta),
- niewyjaśniona anemia – zwłaszcza z niedoboru żelaza, może być wynikiem przewlekłego krwawienia z wrzodów lub nowotworów przewodu pokarmowego.
Nie unikajmy badań. Wczesna diagnostyka może zapobiec naprawdę poważnym komplikacjom, takim jak perforacja wrzodu czy rozwój nowotworów.
Zobacz także:
Gastroskopia - kiedy ją zrobić i jak przygotować się do badania?