Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > zgaga

Zgaga

Zgaga – jak uniknąć problemów już od śniadania?
06.11.2025 07:00 Tego nie jedz na śniadanie. Zgaga będzie palić cały dzień

Zgaga dotyka wielu osób i często ujawnia się o poranku, kiedy pierwszy posiłek może zadecydować o komforcie trawiennym na resztę dnia. To nieprzyjemne pieczenie w klatce piersiowej ma konkretne przyczyny i przewidywalne następstwa, dlatego można mu skutecznie przeciwdziałać. Jak rozpoznać mechanizm zgagi, czego nie jeść na pusty żołądek i co zrobić, gdy objaw już się pojawi?Zgaga to nieprzyjemne uczucie pieczenia za mostkiemNieprawidłowa dieta może nasilać nieprzyjemne dolegliwościAby zmniejszyć ryzyko zgagi, należy unikać niektórych produktów na pusty żołądek

Które produkty jeść przy refluksie? Których nie jeść?
10.08.2024 11:45 Męczy cię zgaga? Oto, czego lepiej nie jeść przy refluksie

Trudności w przełykaniu, przewlekły kaszel, no i ta męcząca zgaga. Refluks to schorzenie przewodu pokarmowego, w którym treść żołądkowa cofa się do przełyku. To nic przyjemnego. Objawy refluksu są męczące, ale można je w znacznym stopniu opanować.W refluksie istotna jest dieta. Przestrzeganie zaleceń lekarza i dietetyka może znacznie poprawić komfort życia osobom zmagającym się z refluksem. Niektóre pokarmy są absolutnie zakazane.

None
23.04.2024 14:49 Zgaga i refluks to nie to samo. Gastroenterolog wskazuje, czym się różnią

Pojęć „zgaga” i „refluks” używamy często zamiennie. Jednak gdyby bliżej przyjrzeć się ich definicjom, okazałoby się, że różnicę są dość znaczne. Czym więc jest zgaga, a czym jest refluks? O opinię poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow. 

refliks i zgaga
10.11.2023 17:59 Zgaga i refluks to nie to samo. Gastroenterolog wskazuje, czym się różnią

Pojęć „zgaga” i „refluks” używamy często zamiennie. Jednak gdyby bliżej przyjrzeć się ich definicjom, okazałoby się, że różnicę są – i to znaczne. Czym więcej jest zgaga? Czym jest refluks? O opinię poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: