Gastroskopia nie należy do najprzyjemniejszych badań. Z tego względu wiele osób wciąż ją odkłada, zwłaszcza wtedy, kiedy generalnie dobrze się czuje. A w „pewnym” wieku, czyli około 45. roku życia, warto wykonać gastroskopię profilaktycznie. Jest natomiast kilka takich objawów, jakie powinny nas zaalarmować i zmobilizować do gastroskopii jeszcze wcześniej – m.in. uporczywa zgaga lub bóle brzucha. Co jeszcze?
Trudności w przełykaniu, przewlekły kaszel, no i ta męcząca zgaga. Refluks to schorzenie przewodu pokarmowego, w którym treść żołądkowa cofa się do przełyku. To nic przyjemnego. Objawy refluksu są męczące, ale można je w znacznym stopniu opanować.W refluksie istotna jest dieta. Przestrzeganie zaleceń lekarza i dietetyka może znacznie poprawić komfort życia osobom zmagającym się z refluksem. Niektóre pokarmy są absolutnie zakazane.
Ziemniaki same w sobie są bardzo zdrowe i pożywne. W Polsce dominują jako dodatek do różnych dań, ale jedno połączenie może powodować problemy żołądkowo-jelitowe. Mowa o połączeniu ziemniaków z tłustym mięsem, przez co proces trawienia spowalnia, a posiłek może zalegać i gnić w jelitach, powodując przykre dolegliwości.
Pojęć „zgaga” i „refluks” używamy często zamiennie. Jednak gdyby bliżej przyjrzeć się ich definicjom, okazałoby się, że różnicę są dość znaczne. Czym więc jest zgaga, a czym jest refluks? O opinię poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Pojęć „zgaga” i „refluks” używamy często zamiennie. Jednak gdyby bliżej przyjrzeć się ich definicjom, okazałoby się, że różnicę są – i to znaczne. Czym więcej jest zgaga? Czym jest refluks? O opinię poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.