Uwielbiany przez Polaków napój rozpuszcza szkliwo zębów. Lepiej nie sięgać po niego zbyt często
Szkliwo to najtwardsza tkanka w naszym organizmie, której funkcją jest ochrona zębów przed czynnikami zewnętrznymi. Niestety wskutek nieprawidłowej higieny jamy ustnej, niewłaściwej diety bądź też z powodu niektórych schorzeń, szkliwo ulega uszkodzeniom. Musimy wiedzieć, że szkliwo się nie regeneruje, więc warto zapobiegać jego destrukcji i przyjrzeć się bliżej naszym nawykom - także tym jedzeniowym.
Po czym poznać uszkodzone szkliwo?
Jeśli borykamy się z nadwrażliwością zębów i odczuwamy ból po spożyciu lub wypiciu ciepłych bądź zimnych pokarmów , może oznaczać to uszkodzenia w szkliwie zębów. Innym objawem demineralizacji szkliwa są widoczne białe plamy na zębach. W kolejnym stadium destrukcji, szkliwo staje się szorstkie i chropowate. Jeśli nie zatrzymamy tego procesu, dojdzie do pękania i kruszenia się zębów, a w następstwie do rozwoju próchnicy.
Znany i uwielbiany napój niebezpieczny dla zębów
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kolorowego, słodkiego napoju gazowanego. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych produkty mają jednak negatywny wpływ na zdrowie organizmu i...zębów! Przyjrzeliśmy się bliżej popularnej w Polsce i na całym świecie coli i zapytaliśmy stomatologa, czy prawdą jest, że jej spożycie prowadzi do uszkodzenia szkliwa zębów. „Tak, jest to fakt. Cola zarówno jak i inne napoje gazowane mają niskie pH, które powoduje, że szkliwo się rozpuszcza.” - powiedział stomatolog dr Bartosz Zimnoch. Warto uważać także na soki owoce i wino, które również znajdują się na liście napojów nieprzyjaznych naszym zębom.
Szkliwa nie da się w pełni odbudować
Jeśli chcemy odbudować szkliwo zębów, warto wybrać się do stomatologa na zabieg remineralizacji szkliwa, składającego się z dwóch etapów. W pierwszej kolejności stomatolog usuwa kamień nazębny, a następnie przeprowadza zabieg fluoryzacji. Pamiętajmy jednak, że nie jesteśmy w stanie w pełni odbudować uszkodzonego szkliwa , dlatego tak ważna jest profilaktyka. Unikajmy słodkich i kwaśnych napojów, a naszą dietę wzbogaćmy o produkty z dużą zawartością wapnia, takie jak m.in. jogurt naturalny i biały ser. Powinniśmy także zadbać o higienę jamy ustnej. Musimy jednak zwrócić uwagę na pewien szczegół. „Warto pamiętać, aby nie myć zębów zaraz po posiłku. Należy odczekać około pół godziny, żeby pH jamy ustnej trochę się podwyższyło. Mycie zębów zaraz po jedzeniu może spowodować, że będziemy wcierali te niskie pH” . - powiedział stomatolog dr Bartosz Zimnoch.