Pacjenci.pl Zdrowie W popularnym słodyczu wykryto bakterię Salmonelli. GIS ostrzega
Canva

W popularnym słodyczu wykryto bakterię Salmonelli. GIS ostrzega

4 stycznia 2024
Autor tekstu: Piotr Cieciuch

W jednym z chętnie kupowanym przez Polaków słodyczu wykryta została bakteria Salmonelli. Dystrybutor poinformował o tym Głównym Inspektorat Sanitarny. Inspektorat wydał oświadczenie, w którym ostrzega, że spożycie produktu może spowodować zatrucie pokarmowe. Co to za produkt?


Chałwa sezamowa z Salmonellą

W środę 3 stycznia GIS opublikował komunikat. Jak wynika z jego treści, w dwóch partiach chałwy sezamowej wykryto bakterię Salmonelli.

Numery wadliwych partii:

  • KLC. Chałwa sezamowa waniliowo-kakaowa, 100 g, numer partii: 26.09/2K, data ważności: 25.03.2025
  • KLC. Chałwa sezamowa smak waniliowy, 100 g, numer partii: 25.09/1K, data ważności: 25.03.2025

Producentem chałwy jest: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom.

Projekt bez nazwy - 2024-01-04T101525.041.png

Epidemia salmonelli w Europie. Ten gatunek mięsa szczególnie niebezpieczny
W popularnych przyprawach wykryto salmonellę! GIS alarmuje Polaków

Wadliwe partie zostaną wycofane ze sprzedaży

Producent chałwy podjął już działania, by wycofać z obrotu wymienione partie chałwy. Sprawą zajęła się też Państwowa Inspekcja Sanitarna.

GIS ostrzega wszystkich, którzy kupili te partie chałwy: "Spożycie produktu, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego".

Czym grozi zatrucie bakterią Salmonelli?

Spożycie bakterii Salmonelli jest przyczyną salmonellozy, choroby atakującej układ pokarmowy . Objawy mogą wystąpić od sześciu godzin do siedmiu dni od momentu zakażenia. Symptomami są:

  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • odwodnienie,
  • nudności,
  • wymioty.

Salmonelloza może mieć jednak znacznie gorsze objawy. Gdy z jej powodu rozwinie się zakażenie pozajelitowe z cięższym przebiegiem, następstwem bywają ropnie, zapalenie płuc lub stawów . Jest to choroba szczególnie groźna dla dzieci i seniorów.

Łagodny przebieg salmonelli można leczyć w warunkach domowych – chorym zazwyczaj podaje się węgiel lecznicy, probiotyki i dużą ilość płynów, by nie doszło do odwodnienia. Stosuje się wówczas też dietę lekkostrawną np. kleik ryżowy lub zupę z marchwi.

Dur brzuszny - przyczyny, objawy, leczenie
Zatrucie pokarmowe - objawy, przyczyny, leczenie
Obserwuj nas w
autor
Piotr Cieciuch
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja