Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowie > Dur brzuszny - przyczyny, objawy, leczenie
Marcelina Dzięciołowska
Marcelina Dzięciołowska 19.03.2022 01:31

Dur brzuszny - przyczyny, objawy, leczenie

Dur brzuszny - przyczyny, objawy, leczenie
pixabay.com

Dur brzuszny jest ostrą, zakaźną chorobą układu pokarmowego pochodząca od bakterii Salmonella typhi. Jest to choroba, która występuje na całym świecie, ale ryzyko zarażenia się największe jest w krajach o niskim statusie sanitarno-epidemiologicznym.  Dur brzuszny - co to jest i w jaki sposób dochodzi do zakażenia? Jak przebiega leczenie duru brzusznego?

Dur brzuszny - co to jest? 

Dur brzuszny to układowa, zakaźna choroba wywoływana przez pałeczkę duru brzusznego o nazwie Salmonella typhi. Dawniej, choroba ta znana była pod nazwą tyfus lub tyfus brzuszny. Największe ryzyko zakażenia się durem brzusznym występuje w Indiach i w okolicznych krajach Azji Południowej. Niebezpieczeństwo zakażenia znajduje się także w państwach Afryki Północnej i Zachodniej, część tropikalnej Ameryki Południowej oraz niektóre wyspy Indonezji. Każdego roku na całym świecie na dur brzuszny chorują około 22 miliony ludzi. 

Dur brzuszny - w jaki sposób dochodzi do zakażenia? 

Do zakażenia durem brzusznym najczęściej dochodzi przez bakterię, która roznosi się za pośrednictwem:

  • nosicieli lub chorych (przy bezpośrednim kontakcie);

  • zanieczyszczonej wody - w szczególności jej źródeł lub jej naturalnych zbiorników;

  • owoców morza;

  • zakażonych produktów spożywczych, takich jak wyroby mleczne, mięso, warzywa i owoce;

  • owadów, głównie much i wesz. 

Dur brzuszny - proces powstawania

Okres wylęgania się wynosi około 2 tygodnie. W momencie przedostania się pałeczek duru brzusznego do organizmu, lokalizują się one w przewodzie pokarmowym, a konkretnie w dalszym odcinku jelita cienkiego. Następnie wnikając przez nabłonek jelitowy przedostają się do układu limfatycznego, gdzie się rozmnażają. Rozmnożone pałeczki dostają się z krwią do wątroby, po czym spływają wraz z żółcią do światła jelit. W jelicie dochodzi do produkcji endotoksyny, która w połączeniu z pałeczkami duru powoduje pojawienie się stanu zapalnego-martwiczego. Endotoksyna krążąca we krwi dodatkowo uszkadza narządy miąższowe, układ nerwowy, mięsień sercowy oraz szpik kostny. 

Kto jest najbardziej narażony na dur brzuszny? 

  • kobiety,

  • osoby starsze;

  • osoby mające kontakt z chorymi przewlekle,

  • osoby w przebiegu dolegliwości pęcherzyka żółciowego,

  • osoby podróżujące do krajów endemicznych,

  • podróżujący do miejsc występowania duru bez szczepień.

Tagi: