Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Epidemia salmonelli w Europie. Ten gatunek mięsa szczególnie niebezpieczny
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 27.10.2023 20:33

Epidemia salmonelli w Europie. Ten gatunek mięsa szczególnie niebezpieczny

None
canva

335 chorych, dziewięć osób w szpitalu, jedna nie żyje. Takie żniwo zbiera znów salmonella grasująca po Europie. Prawdopodobnie źródłem zakażenia było mięso z kurczaka i kebabów. 

Od początku roku w Europie rozprzestrzenia się salmonella. Łącznie zachorowało już 335 osób w 16 krajach. Jeden przypadek jest śmiertelny. Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) i Europejski Urząd ds. Bezpieczeńtwa Żywności (EFSA) wydały wspólne ostrzeżenie. Okazuje się, że jeden gatunek mięsa może być szczególnie groźny. 

 

Ciągły wzrost zakażeń salmonellą w Europie

W Europie rośnie liczba osób zarażonych salmonellą. Wiele z tych przypadków wywołało prawdopodobnie spożycie zakażonego mięsa z kurczaka i kebabów. Ogniska choroby wciąż są badane. Trzy z nich obejmowały 66, 192 i 77 przypadków – 14, 83 i 13 z nich odnotowano w Wielkiej Brytanii. Łącznie zachorowało  335 osób. 9 z nich w trzech krajach trafiło do szpitala. Jedna osoba zmarła – w jej przypadku przyczyną było spożycie kebaba z kurczaka w restauracji w Austrii.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństw Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (EDC) wydały oświadczenie, w którym pojawiła się informacja, że zakażeń prawdopodobnie będzie jeszcze więcej, ponieważ wciąż nie ustalono źródła infekcji. 

Projekt bez nazwy - 2023-10-27T193406.680.png

Dur brzuszny - przyczyny, objawy, leczenie Zmarł po 2 tygodniach od zakażenia się ptasią grypą. Niepokojące wieści z Chin

Jak rozpoznać zakażenie salmonellą?

Rozwijaj się po 10-48 godzinach. Chory najczęściej odczuwa dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Gdy bakteria dostanie się do przewodu pokarmowego, przedostaje się do ostatniego odcinka jelita cienkiego i pierwszego odcinka jelita grubego. Gdy wniknie tam do nabłonka jelitowego, spowoduje w nim reakcję zapalną. Przez układ chłonny może dostać się też do śledziony, wątroby i węzłów chłonnych.

Najczęstszymi objawami zakażenia są:

   • nagłe parcie na stolec, 
   • silne bóle brzucha o charakterze kurczowym, 
   • nudności i wymioty, 
   • gorączka,
   • stan podgorączkowy, 
   • śluz, 
   • biegunka (niekiedy zawiera krew, przeważnie jest ma zielonkawe zabarwienie).

Osoby mające obniżoną odporność np. w trakcie leczenia onkologicznego, mogą mieć zapalanie:

   • płuc, 
   • pęcherzyka żółciowego, 
   • kości, 
   • stawów, 
   • nerek,
   • wsierdzia, 
   • opon mózgowo-rdzeniowych.

 

Jak leczyć salmonelle?

Jeśli salmonella ma łagodny przebieg, leczenie farmakologiczne nie jest konieczne. Antybiotyk stosuje się tylko w niektórych przypadkach, ponieważ może przedłużać okres nosicielstwa. Chory powinien za to pić dużo wody ze względu na biegunkę, wymioty i gorączkę. Dobrze by uzupełniał też elektrolity. W diecie nie powinno być ciężkostrawnych potraw. Wskazane jest spożywanie dań lekkostrawnych np. opartych na ryżu, makaronie i warzywach. Posiłki powinno się jeść częściej lecz w mniejszych porcjach.