Epidemia salmonelli w Europie. Ten gatunek mięsa szczególnie niebezpieczny
335 chorych, dziewięć osób w szpitalu, jedna nie żyje. Takie żniwo zbiera znów salmonella grasująca po Europie. Prawdopodobnie źródłem zakażenia było mięso z kurczaka i kebabów.
Od początku roku w Europie rozprzestrzenia się salmonella. Łącznie zachorowało już 335 osób w 16 krajach. Jeden przypadek jest śmiertelny. Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) i Europejski Urząd ds. Bezpieczeńtwa Żywności (EFSA) wydały wspólne ostrzeżenie. Okazuje się, że jeden gatunek mięsa może być szczególnie groźny.
Ciągły wzrost zakażeń salmonellą w Europie
W Europie rośnie liczba osób zarażonych salmonellą. Wiele z tych przypadków wywołało prawdopodobnie spożycie zakażonego mięsa z kurczaka i kebabów. Ogniska choroby wciąż są badane. Trzy z nich obejmowały 66, 192 i 77 przypadków – 14, 83 i 13 z nich odnotowano w Wielkiej Brytanii. Łącznie zachorowało 335 osób. 9 z nich w trzech krajach trafiło do szpitala. Jedna osoba zmarła – w jej przypadku przyczyną było spożycie kebaba z kurczaka w restauracji w Austrii.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństw Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (EDC) wydały oświadczenie, w którym pojawiła się informacja, że zakażeń prawdopodobnie będzie jeszcze więcej, ponieważ wciąż nie ustalono źródła infekcji.
Dur brzuszny - przyczyny, objawy, leczenie Zmarł po 2 tygodniach od zakażenia się ptasią grypą. Niepokojące wieści z ChinJak rozpoznać zakażenie salmonellą?
Rozwijaj się po 10-48 godzinach. Chory najczęściej odczuwa dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Gdy bakteria dostanie się do przewodu pokarmowego, przedostaje się do ostatniego odcinka jelita cienkiego i pierwszego odcinka jelita grubego. Gdy wniknie tam do nabłonka jelitowego, spowoduje w nim reakcję zapalną. Przez układ chłonny może dostać się też do śledziony, wątroby i węzłów chłonnych.
Najczęstszymi objawami zakażenia są:
• nagłe parcie na stolec,
• silne bóle brzucha o charakterze kurczowym,
• nudności i wymioty,
• gorączka,
• stan podgorączkowy,
• śluz,
• biegunka (niekiedy zawiera krew, przeważnie jest ma zielonkawe zabarwienie).
Osoby mające obniżoną odporność np. w trakcie leczenia onkologicznego, mogą mieć zapalanie:
• płuc,
• pęcherzyka żółciowego,
• kości,
• stawów,
• nerek,
• wsierdzia,
• opon mózgowo-rdzeniowych.
Jak leczyć salmonelle?
Jeśli salmonella ma łagodny przebieg, leczenie farmakologiczne nie jest konieczne. Antybiotyk stosuje się tylko w niektórych przypadkach, ponieważ może przedłużać okres nosicielstwa. Chory powinien za to pić dużo wody ze względu na biegunkę, wymioty i gorączkę. Dobrze by uzupełniał też elektrolity. W diecie nie powinno być ciężkostrawnych potraw. Wskazane jest spożywanie dań lekkostrawnych np. opartych na ryżu, makaronie i warzywach. Posiłki powinno się jeść częściej lecz w mniejszych porcjach.