Pacjenci.pl Najnowsze Wiadomości Wycofano tony kiełbasy. Ryzyko ZATRUCIA
Canva/khunkorn

Wycofano tony kiełbasy. Ryzyko ZATRUCIA

19 kwietnia 2025
Autor tekstu: Klaudia Tomaszewska

Całe kontenery kiełbasy zostały nagle wycofane z obrotu. Ich spożycie może prowadzić do choroby, a nawet do śmierci! Podano, że może on znajdować się w wielu sieciach. Szybka reakcja mogła jednak uchronić wielu ludzi od poważnych powikłań zdrowotnych. O którą partię chodzi?

Spożycie tej kiełbasy może się źle skończyć

Okres letni ma to do siebie, że rozpoczynają się grille na świeżym powietrzu. Jednym z ulubionych przysmaków jest kiełbasa . Tym razem jednak warto jej unikać, szczególnie tej konkretnej partii, w której wykryto niebezpieczne składniki.

Według wstępnych informacji mogą być one zagrożeniem na zdrowia i życia. Producent jasno wskazuje, że jeśli znajduje się ona w twojej lodówce, należy ją niezwłocznie wyrzucić. O jakiego producenta chodzi?

Wycofano tony kiełbasy
fot. Canva/pixelshot/ Wycofano tony kiełbasy
Tyle teraz kosztuje talerzyk na komunii. Od tych sum kręci się w głowie
TOP 5 kolagenów do picia. Działają na stawy, wygładzają zmarszczki, pomagają na paznokcie

Zagrożenie dla konkretnych rejonów

Kiełbasa, o której mowa ma datę produkcji 5 lutego 2025 r. a numer serii to: "Est. 1647". Producentem zaś jest największy dostawca wyrobów mięsnych w Stanach Zjednoczonych — Johnsonville Brats Cheddar Bratwurst.

Wyszczególniono nawet konkretne sklepy, do których mogła trafić skażona kiełbasa. Mowa o kilku stanach: Georgii, Indiany, Kansas, Kentucky, Michigan, Minnesoty, Ohio, Tennessee, Wirginii i Wisconsin. Jak zaznacza producent, cofnięcie jej z obrotu ma klasę I, co oznacza w praktyce, że "istnieje uzasadnione prawdopodobieństwo, że spożycie produktu może spowodować ciężką chorobę lub śmierć". To nie jedyny taki przypadek w ostatnim czasie.

Kolejny niebezpieczny produkt spożywczy wycofany ze sklepów

Niestety producenci produktów spożywczych nie mają w ostatnim czasie lekko. To samo tyczy się konsumentów, którzy mogą przypłacić zjedzenie śniadania czy obiadu, zdrowiem lub nawet życiem.

Niedawno wycofano z obiegu 770  kg masła , które mogły być skażone bakteriami e.coli. To ogromne starty, ale również wielkie ryzyko oraz dodatkowe kontrole, w zakładach produkcyjnych. Spożycie takiego produktu może się skończyć bardzo źle, zatem jeśli miałeś z nim styczność, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu.

Skażona kiełbasa
fot. Canva/Kzenon/ Skażona kiełbasa
Quality Hub – Laboratorium Dobrych Praktyk powraca z kolejną edycją
"Lex szarlatan" - bat na szemranych uzdrowicieli. RPP i prezes NRL chcą z nimi walczyć
Obserwuj nas w
autor
Klaudia Tomaszewska

Wydawczyni z wykształceniem w dziedzinie dziennikarstwa i realizacji dźwięku, specjalizująca się w tematach zdrowotnych i show-biznesowych. Wcześniej zajmowała się m. in wydawaniem seriwsów Goniec, Świat Gwiazd oraz Lelum.
 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko