Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Najnowsze Wiadomości > Bakterie kałowe w drogim maśle. Ze sklepów wycofano ponad 770 kg
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 13.04.2025 08:09

Bakterie kałowe w drogim maśle. Ze sklepów wycofano ponad 770 kg

Odkryto bakterie kałowe w maśle. Ponad 770 kg wycofano z rynku
fot. Danler/Getty Images

Agencja ds. Żywności i Leków powiadomiła o zanieczyszczonym bakteriami kałowymi maśle. Chodzi o ponad 770 kg produktu, które jest wycofywane z rynku w USA. Zakażone masło to Cabot Creamery z solą morską, produkowane przez firmę Agri-Mark Inc.

Bakterie kałowe – czy są groźne dla zdrowia?

Escherichia coli (E. coli) jest bakterią, która bytuje w przewodach pokarmowych ludzi i zwierząt, a także w otoczeniu naturalnym. Choć nie jest bardzo groźna dla zdrowia, to w konkretnych okolicznościach może wywołać zakażenie i spowodować wystąpienie objawów chorobowych. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci. Przeczytaj: Masz takie paznokcie? Możesz tam hodować tasiemce

Do zakażenia w układzie pokarmowym może dojść w następujących sytuacjach:

  • po spożyciu niedogotowanego mięsa zarażonych zwierząt,
  • po spożyciu odzwierzęcych produktów niepasteryzowanych,
  • braku zachowania zasad higieny (mogą być przenoszone z dłoni do jamy ustnej, a stamtąd do układu pokarmowego),
  • podczas kontaktu z kałem osoby zarażonej (przykładowo – przy zmianie pieluch) lub z kałem zakażonego zwierzęcia,
  • po wypiciu wody z niepewnych źródeł.
Przekaż babci i dziadkowi. 300 zł dodatku do leków, o którym mało kto wie Groźna bakteria w polskich ziemniakach. Wiadomo, czy można je jeść

Zakażenie E.coli – jakie są objawy?

Objawy zakażenia pokarmowego E. coli to:

  • bóle brzucha, 
  • biegunka (może pojawić się śluz lub krew),
  • odwodnienie, 
  • wymioty, 
  • podwyższenie temperatury ciała. 
Projekt bez nazwy (2).png
fot.shisuka/canva, Ból brzucha to jeden z objawów zakażenia

Jeśli zauważymy takie objawy, powinniśmy jak najszybciej zgłosić się po pomoc medyczną. To szczególnie istotne w przypadku dzieci i seniorów, jednak nikt nie powinien bagatelizować tych symptomów. Przeczytaj: Jedz przynajmniej raz w tygodniu. Działa jak tarcza na raka

 

Zakażone masło w USA. Do utylizacji blisko 800 kg

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków poinformowała o wycofaniu 1700 uncji (czyli około 770 kg) masła zanieczyszczonego bakteriami kałowymi. Firma Agri-Mark Inc. z Waitsfield w stanie Vermont produkowała masło premium Cabot Creamery, w którym wykryto bakterie coli. Dokładnie chodzi o masło z datą przydatności do spożycia 9 września, zidentyfikowane jako partia 090925-055, pozycja 2038. 

Projekt bez nazwy (1).png
Fot.Nungning20/Getty Images, Zakażone masło w USA

Choć FDA sklasyfikowała procedurę na najniższy poziom wycofania, klasę III, co oznacza, że prawdopodobnie nie spowoduje to problemów zdrowotnych u ludzi, to jednocześnie zaleciła, by pod żadnym pozorem nie spożywać masła z tej partii. Jak poinformował producent, odzyskano już 99,5 proc. potencjalnie skażonej partii, a zaledwie kilkanaście opakowań zostało sprzedanych. Masło było dystrybuowane w Arkansas, Connecticut, Maine, New Hampshire, Nowym Jorku, Pensylwanii i Vermont. Przeczytaj: Zabijają bakterie i wzmacniają ciało. 3 składniki z kuchni na infekcje

W Polsce również zdarzały się przypadku wycofania produktów z powodu bakterii kałowych. W lutym 2025 GIS wycofał ze sklepów w Polsce skażony bakteriami coli francuski ser, a wcześniej skażone mięso z powodu skażenia ptasią grypą. 

 

Źródło: Forbes