Bakterie kałowe w drogim maśle. Ze sklepów wycofano ponad 770 kg

Agencja ds. Żywności i Leków powiadomiła o zanieczyszczonym bakteriami kałowymi maśle. Chodzi o ponad 770 kg produktu, które jest wycofywane z rynku w USA. Zakażone masło to Cabot Creamery z solą morską, produkowane przez firmę Agri-Mark Inc.
Bakterie kałowe – czy są groźne dla zdrowia?
Escherichia coli (E. coli) jest bakterią, która bytuje w przewodach pokarmowych ludzi i zwierząt, a także w otoczeniu naturalnym. Choć nie jest bardzo groźna dla zdrowia, to w konkretnych okolicznościach może wywołać zakażenie i spowodować wystąpienie objawów chorobowych. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci. Przeczytaj: Masz takie paznokcie? Możesz tam hodować tasiemce
Do zakażenia w układzie pokarmowym może dojść w następujących sytuacjach:
- po spożyciu niedogotowanego mięsa zarażonych zwierząt,
- po spożyciu odzwierzęcych produktów niepasteryzowanych,
- braku zachowania zasad higieny (mogą być przenoszone z dłoni do jamy ustnej, a stamtąd do układu pokarmowego),
- podczas kontaktu z kałem osoby zarażonej (przykładowo – przy zmianie pieluch) lub z kałem zakażonego zwierzęcia,
- po wypiciu wody z niepewnych źródeł.
Zakażenie E.coli – jakie są objawy?
Objawy zakażenia pokarmowego E. coli to:
- bóle brzucha,
- biegunka (może pojawić się śluz lub krew),
- odwodnienie,
- wymioty,
- podwyższenie temperatury ciała.

Jeśli zauważymy takie objawy, powinniśmy jak najszybciej zgłosić się po pomoc medyczną. To szczególnie istotne w przypadku dzieci i seniorów, jednak nikt nie powinien bagatelizować tych symptomów. Przeczytaj: Jedz przynajmniej raz w tygodniu. Działa jak tarcza na raka
Zakażone masło w USA. Do utylizacji blisko 800 kg
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków poinformowała o wycofaniu 1700 uncji (czyli około 770 kg) masła zanieczyszczonego bakteriami kałowymi. Firma Agri-Mark Inc. z Waitsfield w stanie Vermont produkowała masło premium Cabot Creamery, w którym wykryto bakterie coli. Dokładnie chodzi o masło z datą przydatności do spożycia 9 września, zidentyfikowane jako partia 090925-055, pozycja 2038.

Choć FDA sklasyfikowała procedurę na najniższy poziom wycofania, klasę III, co oznacza, że prawdopodobnie nie spowoduje to problemów zdrowotnych u ludzi, to jednocześnie zaleciła, by pod żadnym pozorem nie spożywać masła z tej partii. Jak poinformował producent, odzyskano już 99,5 proc. potencjalnie skażonej partii, a zaledwie kilkanaście opakowań zostało sprzedanych. Masło było dystrybuowane w Arkansas, Connecticut, Maine, New Hampshire, Nowym Jorku, Pensylwanii i Vermont. Przeczytaj: Zabijają bakterie i wzmacniają ciało. 3 składniki z kuchni na infekcje
W Polsce również zdarzały się przypadku wycofania produktów z powodu bakterii kałowych. W lutym 2025 GIS wycofał ze sklepów w Polsce skażony bakteriami coli francuski ser, a wcześniej skażone mięso z powodu skażenia ptasią grypą.
Źródło: Forbes





































