Zdrowy, ale nie dla każdego. Te osoby powinny unikać rabarbaru
Z początkiem kwietnia rozpoczyna się sezon na rabarbar - popularną w Polsce roślinę, którą wielu z nas kojarzy z ogródkiem u babci i beztroskim okresem dzieciństwa. Ciekawostką jest to, że w jednych krajach uznawany jest za owoc, a w innych za warzywo.
Rabarbar posiada wiele właściwości zdrowotnych, jednak ma pewną wadę i nie każdy może go spożywać. Kto powinien go unikać? Wyjaśniamy.
Rabarbar to źródło witamin i minerałów
Rabarbar charakteryzuje się kwaskowatym smakiem, a jego najsłodszą częścią są ogonki liściowe o czerwonym zabarwieniu. Są powszechnie stosowne jako składnik konfitur, soków czy kompotów, a także jako dodatek do ciast i deserów.
Rabarbar, który jest nam najbardziej znany i kojarzy się z okresem dzieciństwa to rabarbar ogrodowy. W medycynie wykorzystuje się rabarbar lekarski, a ten nieco różni się od tradycyjnego. Jest znacznie większy i może osiągać nawet 3 metry wysokości.
Rabarbar to źródło wielu cennych substancji odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi:
- witaminy: A, E i C,
- składniki mineralne: potas, sód, magnez, wapń i żelazo,
- kwas foliowy,
- błonnik pokarmowy,
- fitoestrogeny.
Właściwości zdrowotne rabarbaru
Fitoestrogeny obecne w rabarbarze to naturalne związki występujące w roślinach, które posiadają właściwości antyutleniające i grzybobójcze. Wykazują one działanie podobne do kobiecego estrogenu, dlatego spożywanie rabarbaru zalecane jest kobietom cierpiącym na dolegliwości związane z menopauzą. Szczególne znaczenie ma zawarta w rabarbarze rapontycyna.
Ponadto, rabarbar zawiera substancję, która pomaga zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych. Podczas obróbki termicznej rabarbaru, wytwarzany jest polifenol-rapontygeniny posiadający zdolność do hamowania tempa podziału komórek nowotworowych .
Rabarbar jest niskokaloryczny i cechuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego jest przyjazny cukrzykom oraz osobom będącym na diecie redukcyjnej . Według badań, stosowanie dodatkowego leczenia w postaci wyciągu z olejków eterycznych z rabarbaru wykazuje pozytywne działanie na poziom glukozy we krwi na czczo.
Rabarbar ze względu na swoje właściwości przeczyszczające może być pomocny przy problemach ze wzdęciami i zaparciami . Ponadto, wykazuje działanie żółciopędne, wspomagające trawienne oraz pobudzające apetyt.
Właściwości rabarbaru:
- przeciwzapalne,
- antynowotworowe,
- regulujące poziom glukozy we krwi,
- przeczyszczające,
- żółciopędne,
- wspomagające trawienie,
- pobudzające apetyt.
Zobacz też: Rabarbar to warzywo, czy owoc? Wiele osób jest w błędzie (smakosze.pl)
Komu nie zaleca się spożywania rabarbaru?
Pomimo swoich cennych właściwości prozdrowotnych, rabarbar ma też swoje wady. Posiada duże ilości kwasu szczawiowego , który przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości i degradacji zębów. Z tego względu, rabarbaru powinny unikać osoby cierpiące kamicę nerkową.
Warto dodać, że rabarbar gotowany w wodzie zawiera o połowę mniej szczawianów niż podany na surowo . Niestety, pieczenie nie zmniejsza ilości szczawianów. Możemy jednak dodać do dania jogurt czy maślankę, dzięki czemu uzupełnimy wypłukiwane porcje wapnia.
Przez wzgląd na wysoką zawartość fitoestrogenów, spożywanie rabarbaru nie jest zalecane u mężczyzn z niskim poziomem testosteronu oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Pamiętajmy, że ze względu na swoje właściwości przeczyszczające, rabarbar zjedzony w dużej ilości może powodować biegunki. Warto też dodać, że spożycie rabarbaru w nadmiarze w skrajnych przypadkach może prowadzić do zatrucia.
Przeczytaj też:
Rusza sezon na szparagi. Dlaczego warto je jeść? (pacjenci.pl)
Pasują do wielu dań. I mają właściwości przeciwcukrzycowe (pacjenci.pl)
Cierpisz na refluks? Unikaj tych warzyw i owoców (pacjenci.pl)