Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Zdrowie > Acerola
Bartłomiej Szynal
Bartłomiej Szynal 19.03.2022 01:28

Acerola

Acerola
pixabay.com

Acerola – właściwości

Acerola należy do gatunku malpigowatych, występuje głównie na obszarze Wysp Karaibskich, Meksyku, Ameryce Środkowej i w północnej części Ameryki Południowej. Owoce krzewu charakteryzują się soczystym i kwaskowatym miąższem. Dawniej acerolę wykorzystywano jako lekarstwo na ospę wietrzną, anemię i choroby płuc. Duża popularność rośliny wynika z bogactwa witamin, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Wiśnia z Barbados (tak potocznie nazywa się acerolę) zawiera nawet do 4500 mg witaminy C na 100 gram miąższu owocowego (3% składu owocu). To relatywnie znacznie więcej od czarnej porzeczki, papryki czy dzikiej róży. Witamina C stymuluje układ odpornościowy i tworzy skuteczną barierę przed rozwojem wirusów i bakterii. Oprócz tego acerola posiada także witaminy z grupy B, A oraz potrzebne organizmowi pierwiastki (wapń, żelazo, fosfor, potas, sód i cynk). Witaminy te cechują się dużą aktywnością wytwórczą przeciwciał, które mają za zadanie powstrzymywać rozwój wolnych rodników. Dlatego włączenie aceroli do codziennej diety powinno być uwzględnione w profilaktyce chorób nowotworowych, Alzheimera i miażdżycy. Regularne spożycie usprawnia pracę nerek i wątroby.

Acerola – przeciwutleniacze

Aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wystarczy zjeść 3 dojrzałe owoce. Karotenoidy i antocyjany należą do przeciwutleniaczy, które naturalnie występują w miąższu owoców aceroli. Odpowiadają one za ciemne zabarwienie Właściwości antyoksydacyjne soku z aceroli wykazują działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Mogą również neutralizować reakcje alergiczne organizmu. Beta-karoten (witamina A) chroni oczy i umożliwia zdrowe opalanie skóry. Dzięki niemu komórki starzeją się wolniej, a naczynia krwionośne ulegają uszczelnieniu. Dlatego acerola to częsty składnik kosmetyków pielęgnacyjnych.

Acerola – zastosowanie w kosmetyce

Wraz z upływem czasu wiązki kolagenu w skórze ulegają osłabieniu, w wyniku czego pojawiają się nieestetyczne zmarszczki. Wysokie stężenie witaminy C w aceroli powoduje syntezę kolagenu, przez co skóra twarzy sprawia wrażenie świeżej i młodej. Sok w owoców wiśni z Barbadosu może służyć jako domowy kosmetyk, w formie toniku do twarzy, o działaniu odżywczym i rozjaśniającym. Płachta nasączona sokiem może zostać wykorzystana jako maseczka, która regularnie nakładana neutralizuje trądzik. Ekstrakty z owoców pojawiają się w kremach, maściach i odżywkach witaminowych.

Acerola – cena

Najwięcej witaminy C zawierają zielone, niedojrzałe i twarde owoce, jednak są trudno dostępne. Dojrzałe owoce psują się w ciepłym klimacie i nie są w stanie przetrwać transportu z obszarów uprawnych, dlatego łatwiej nabyć acerolę spreparowaną i po obróbce mechanicznej. W aptece i w sklepach ze zdrową żywnością najszybciej można trafić na sok z aceroli. Za 1 litr soku, w zależności od producenta trzeba zapłacić między 25-40 zł. Owoce przetworzone w formie proszku kosztują 40-70 zł za opakowanie zawierające 250 g sproszkowanej aceroli. Istnieje także możliwość zakupu tabletek, opakowanie zawierające 60-120 tabletek jest dostępne za ok. 20-30 zł. Krzaki wiśni z Barbadosu można nabyć i uprawiać we własnym domu, jednak owoce dorastają dopiero po kilku latach, dlatego roślina będzie raczej elementem dekoracji wnętrza.

Tagi: