Chorzy na refluks powinni przestać je pić. Gastroenterolog wylicza najgorsze napoje
Jednym ze sposobów leczenia choroby refluksowej jest zastosowanie odpowiedniej diety. Zagrożeniem dla chorego są przetworzone produkty, zbyt szybkie spożywanie jedzenia i nieprzywiązywanie wagi do jego jakości. Zagrożeniem jest również picie konkretnego rodzaju napojów! Co to za napoje? Odpowiedzi udzielił gastroenterolog. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med Jackiem Kowerzanow.
Napoje gazowane
„Dieta w chorobie refluksowej jest kwestią bardzo indywidualną, tak jak sama choroba. Oznacza to, że niektóre produkty spożywcze mogą u jednego pacjenta zaostrzać, bądź powodować dolegliwości, a u innego już nie. Ogólne zalecenia dietetyczne, które warto zastosować u każdego pacjenta to spożywanie pokarmów częściej, a w mniejszej ilości. Posiłki powinny być lekkostrawne, pozbawione tłustych i mocno przyprawionych produktów, które zalegają w żołądku. Należy także zrezygnować z gazowanych napoi”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.
Dieta jest ważnym elementem leczenia choroby refluksowej. Pacjenci mający zgagę powinni zrezygnować z picia mocnej herbaty i kawy. Należy wystrzegać się też alkoholu. W jadłospisie chorego nie powinny znajdować się także napoje gazowane. Z ich powodu dochodzi do zwiększenia ciśnienia w żołądku. Napoje gazowane powodują odbijanie – z tego powodu pojawia się większe ryzyko, że treść żołądkowa będzie zarzucana do przełyku.
Napoje gazowane mogą nasilić inne objawy refluksu. Spożycie ich może skutkować występowaniem nocnej zgagi – jeśli zgaga pojawia się w godzinach nocnych, z napojów gazowanych należy zrezygnować szczególnie w tych godzinach.
Alkohol
Alkohol to kolejny napój, którego picie jest mocno przeciwwskazane u osób chorujących na refluks. Powoduje, że motoryka przełyku zostaje uszkodzona i zmniejsza się napięcie LES. To wszystko sprzyja cofaniu się treści żołądkowej do przełyku i nasila objawy choroby.
Alkohol jest szkodliwy również z tego powodu, że ma toksyczny wpływ na błonę śluzową przełyku. Ma też właściwości kwasotwórcze, które sprawiają, że powstaje zgaga. Powoduje zwiększenie produkcji kwasu solnego. Mimo iż w fizjologicznych warunkach substancja ta jest potrzebna, to w nadmiarze powoduje uszkodzenie śluzówki żołądka – może sprzyjać powstawaniu nadżerek i wrzodów. W skrajnych przypadkach może nawet spowodować raka żołądka.
Szpital bez tajemnic! Posłuchaj podcastu:
„Powinniśmy zmienić nasze przyzwyczajenia dietetyczne, unikać palenia papierosów i nadużywania alkoholu”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.
Nie tylko napoje szkodzą chorym na refluks
Mimo iż dieta w chorobie refluksowej jest kwestią indywidualną, zazwyczaj wielu chorym szkodzi spożywanie także cytrusów. Ze względu na zawarte w nich kwasy owocowe, jedzenie cytrusów może zwiększyć kwasowość soków trawiennych. Produkcję soków żołądkowych zwiększa także obecna w cytrusach witamina C:
„Jeżeli chodzi o owoce, w większości przypadków pacjenci zgłaszają, że cytrusy nasilają u nich objawy. Podczas konsultacji zalecam pacjentom, aby podchodzili do diety indywidualnie i żeby obserwowali, swoją reakcję na poszczególne produkty. Produkt wywołujący reakcje należy ograniczyć, bądź też całkowicie wyeliminować z jadłospisu”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.
Masz bóle głowy? Posłuchaj o przyczynach i nowych sposobach leczenia w podcaście Pacjenci.pl: