Co się stanie z twoim ciałem, gdy zjesz garść truskawek dziennie? Nie uwierzysz!
Truskawka jest krzyżówką dwóch gatunków poziomek i została stworzona przez botaników na dworze królewskim Ludwika XIV. Któż z nas nie kocha truskawek? W końcu to słodki smak lata, na który czekamy cały rok! :) Warto wiedzieć, że oprócz walorów smakowych, truskawki mają prozdrowotne właściwości i są bogatym źródłem bardzo ważnej witaminy. Jaka to witamina? Tłumaczy dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Właściwości truskawki
Truskawki posiadają dużą ilość antyoksydantów, dzięki czemu wyróżniają się spośród owoców jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających. Antyoksydanty wykazują silne właściwości prozdrowotne. Wpierają pracę układu odpornościowego, hamują tworzenie się blaszek miażdżycowych, chronią narząd wzroku, a także działają prewencyjnie w chorobach nowotworowych i chorobach naczyń krwionośnych.
„ Wszystkie owoce czerwone, czarne i fioletowe zawierają bardzo dużo związków o nazwie antocyjany. Są to bardzo silne antyoksydanty o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych, pozytywnie wpływających na wiele układów i narządów. Przede wszystkim wspierają wzrok i układ krążenia, a także posiadają działanie przeciwnowotworowe.” - powiedziała dietetyczka Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Truskawka to bomba witaminy C!
„ Truskawka to prawdziwa bomba witaminy C, a oprócz tego zawiera spore ilości wapnia i żelaza. Znajdziemy w niej dużo wody, dzięki czemu pełni funkcje nawadniające. Ponadto działa moczopędne i wspiera układ moczowy.” - powiedziała dietetyczka Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
100 gram truskawek zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa większość dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Do tego truskawki są niskokaloryczne, ponieważ 100 gram tych owoców zawiera jedynie 33 kcal. Indeks glikemiczny truskawek wynosi 41, więc jest niski.
Właściwości witaminy C
Witamina C jest silnym antyoksydantem, który neutralizuje szkodliwe wolne rodniki i tym samym chroni DNA komórek organizmu. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antyagregacyjne. Nazywana jest „witaminą młodości”, ponieważ opóźnia procesy starzenia się, a także rozjaśnia przebarwienia skóry. Znana jest także ze swoich właściwości wspierających pracę układu odpornościowego oraz układu krążenia.
Właściwości witaminy C:
- chroni DNA komórek organizmu przed uszkodzeniem,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na wszystkie nowotwory złośliwe,
- reguluje ciśnienie krwi,
- chroni przed zmianami miażdżycowymi,
- wspiera pracę układu odpornościowego,
- opóźnia procesy starzenia się,
- rozjaśnia przebarwienia skóry,
- uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne,
- wzmacnia dziąsła i zęby,
- zapobiega odwapnieniu kości,
- poprawia przyswajanie żelaza.