Pacjenci.pl Żywienie Co się stanie z twoim ciałem, gdy zjesz garść truskawek dziennie? Nie uwierzysz!
canva.com

Co się stanie z twoim ciałem, gdy zjesz garść truskawek dziennie? Nie uwierzysz!

12 lipca 2023
Autor tekstu: Joanna Kamińska

Truskawka jest krzyżówką dwóch gatunków poziomek i została stworzona przez botaników na dworze królewskim Ludwika XIV. Któż z nas nie kocha truskawek? W końcu to słodki smak lata, na który czekamy cały rok! :) Warto wiedzieć, że oprócz walorów smakowych, truskawki mają prozdrowotne właściwości i są bogatym źródłem bardzo ważnej witaminy. Jaka to witamina? Tłumaczy dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.

Właściwości truskawki

Truskawki posiadają dużą ilość antyoksydantów, dzięki czemu wyróżniają się spośród owoców jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających. Antyoksydanty wykazują silne właściwości prozdrowotne. Wpierają pracę układu odpornościowego, hamują tworzenie się blaszek miażdżycowych, chronią narząd wzroku, a także działają prewencyjnie w chorobach nowotworowych i chorobach naczyń krwionośnych.

Wszystkie owoce czerwone, czarne i fioletowe zawierają bardzo dużo związków o nazwie antocyjany. Są to bardzo silne antyoksydanty o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych, pozytywnie wpływających na wiele układów i narządów. Przede wszystkim wspierają wzrok i układ krążenia, a także posiadają działanie przeciwnowotworowe.” - powiedziała dietetyczka Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.

Projekt bez nazwy (91).png

Otyłość to nie problem jednostki a społeczeństwa. W Polsce szczególnie bolesny
„Błagam Was o pomoc. Mama chce żyć!” Pilny apel o pomoc dla Pani Ewy!

Truskawka to bomba witaminy C!

Truskawka to prawdziwa bomba witaminy C, a oprócz tego zawiera spore ilości wapnia i żelaza. Znajdziemy w niej dużo wody, dzięki czemu pełni funkcje nawadniające. Ponadto działa moczopędne i wspiera układ moczowy.” - powiedziała dietetyczka Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.

100 gram truskawek zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa większość dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Do tego truskawki są niskokaloryczne, ponieważ 100 gram tych owoców zawiera jedynie 33 kcal. Indeks glikemiczny truskawek wynosi 41, więc jest niski.

Właściwości witaminy C

Witamina C jest silnym antyoksydantem, który neutralizuje szkodliwe wolne rodniki i tym samym chroni DNA komórek organizmu. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antyagregacyjne. Nazywana jest „witaminą młodości”, ponieważ opóźnia procesy starzenia się, a także rozjaśnia przebarwienia skóry. Znana jest także ze swoich właściwości wspierających pracę układu odpornościowego oraz układu krążenia.

Właściwości witaminy C:

  • chroni DNA komórek organizmu przed uszkodzeniem,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na wszystkie nowotwory złośliwe,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • chroni przed zmianami miażdżycowymi,
  • wspiera pracę układu odpornościowego,
  • opóźnia procesy starzenia się,
  • rozjaśnia przebarwienia skóry,
  • uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne,
  • wzmacnia dziąsła i zęby,
  • zapobiega odwapnieniu kości,
  • poprawia przyswajanie żelaza.
Polskie owoce jagodowe to prawdziwy skarb! Dlaczego warto je jeść? Dietetyk tłumaczy
Minister Zdrowia przedłużył Program "Profilaktyka 40 plus". Dlaczego warto z niego skorzystać?
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko