Czy insulinooporność może występować u szczupłych osób? Ekspert stawia sprawę jasno!
Insulinooporność jest częstym zaburzeniem, które polega na tym, że organizm nie reaguje odpowiednio na insulinę. Nieleczona może prowadzić do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy. Istnieje przekonanie, że tylko osoby z nadwagą i otyłością borykają się z insulinoopornością. Czy szczupłe osoby również mogą zmagać się z tym problemem? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Insulinooporność a sylwetka
„Tak naprawdę zależne jest to od kompozycji ciała, ponieważ na masę ciała składa się masa mięśniowa, masa tłuszczowa, masa kości oraz woda. Zatem gdy mamy prawidłową masę ciała i mieści się ona w normach wskaźnika BMI, bądź inne pomiary w ogóle nie sugerują otyłości, to mimo wszystko wewnątrz własnego organizmu może występować nadmiar tkanki tłuszczowej w stosunku do innych tkanek. Dlatego w ten sposób insulinooporność może pojawić się także nawet u szczupłej osoby.” – powiedział dietetyk mgr Magdalena Jezierska.
Insulinooporność jest zaburzeniem, które wynika nie tylko z nadmiernej masy ciała. Osoba szczupła również może zmagać się z tym problemem. Często insulinooporność kojarzona jest z nawykami żywieniowymi, aktywnością oraz stylem życia, które faktycznie w głównej mierze są odpowiedzialne za jej powstawanie. Należy jednak mieć świadomość, że osoba szczupła, która prowadzi nieprawidłowy tryb życia lub ma nadmiar tkanki tłuszczowej mimo szczupłej proporcji ciała, także może borykać się z tym zaburzeniem. Co więcej, insulinooporność może mieć podłoże genetyczne lub np. występować poprzez stosowanie niektórych leków. Szczupła osoba, która ma obciążenie genetyczne lub zażywa pewne leki, może także cierpieć na insulinooporność.
Przyczyny insulinooporności
Czynniki ryzyka insulinooporności:
- nieprawidłowa dieta,
- posiłki bogate w tłuszcze,
- węglowodany proste,
- posiłki jedzone nieregularnie,
- siedzący tryb życia,
- niska aktywność fizyczna,
- nadużywanie alkoholu,
- niektóre leki,
- predyspozycje genetyczne.
„Nadmiar tkanki tłuszczowej u osób zarówno otyłych jak i szczupłych może być przyczyną insulinooporności. Szczególnie osoby, które mają tkankę tłuszczową, występującą w okolicach jamy brzusznej.” - powiedział dietetyk mgr Magdalena Jezierska.
Zapobieganie i leczenie insulinooporności
Leczenie insulinooporności wśród osób szczupłych i otyłych raczej nie różni się wiele od siebie. Wszystko zależy od przyczyny, indywidualnego przypadku oraz całokształtu tego zaburzenia. Podstawą leczenia jest modyfikacja dotychczasowych nawyków i przyzwyczajeń, które mogą prowadzić do insulinooporności lub są jej przyczyną . W głównej mierze polega to na włączeniu zdrowej, zbilansowanej diety, regularnie spożywanych posiłkach, zwiększeniu aktywności fizycznej i ruchowej. Dodatkowo ważne jest, aby wyeliminować używki, stres oraz żywność przetworzoną, bogatą w cukry proste. Wymagane może być również leczenie farmakologiczne, które powinno być zastosowane według zaleceń lekarza. U osób z nadwagą, czy otyłością wskazana jest redukcja masy ciała.
„Kluczowy jest zdrowy tryb życia, czyli przede wszystkim aktywność fizyczna, ponieważ redukuje ona tkankę tłuszczową oraz rozbudowuje tkankę mięśniową, czyli tkankę, która jest odbiorcą glukozy. Wtedy mamy trochę więcej tych receptorów dla insuliny i glukoza jest pochłaniana, dzięki czemu redukujemy insulinooporność.
Oczywiście bardzo znacząca jest odpowiednia dieta, czyli odżywianie się według zasad zdrowego odżywiania, regularne i zbilansowane posiłki, unikanie produktów wysoko przetworzonych, odpowiednia higiena snu oraz unikanie używek.”
– powiedział dietetyk mgr Magdalena Jezierska.