Pacjenci.pl Żywienie Czy można cofnąć objawy Alzheimera? Japońscy naukowcy testują właściwości owoców jujuby
Fot. Canva/ma-no, Getty Images

Czy można cofnąć objawy Alzheimera? Japońscy naukowcy testują właściwości owoców jujuby

29 listopada 2024
Autor tekstu: Aneta Paniczko

Jujuba to owoc stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. W ostatnim czasie owoc ten wzbudził zainteresowanie naukowców, którzy odkryli jego potencjalne działanie neuroprotekcyjne. Czy ta wiedza pozwoli na stworzenie przełomowego środka stosowanego w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera czy Parkinsona? Badania japońskich uczonych z Uniwersytetu Medycznego w Osace przynoszą obiecujące odpowiedzi.

Co wiemy o jujubie?

Jujuba (Z izyphi spinosi ), w Polsce zwana głożyną pospolitą, to roślina pochodząca z Chin. Jej słodkie i chrupiące owoce mają swoich zwolenników. Poza walorami smakowymi cenione są za właściwości prozdrowotne 0 z tego powodu od wieków są powszechnie stosowane w tradycyjnej chińskiej medycynie. Wykazują m.in.:

  • działanie uspokajające
  • wzmacniające układ sercowo-naczyniowy
  • poprawiające funkcjonowanie układu pokarmowego
  • ochronne dla układu nerwowego

Owoce jujuby zawierają mnóstwo składników aktywnych , m.in. polisacharydy, antyoksydanty, fenole, terpeny, witaminy z grupy B i związki mineralne, takie jak potas, żelazo oraz cynk.

Zakazane połączenie. Gnije w jelitach, powoduje wzdęcia i zaparcia

Badania naukowe nad jujubą

Ostatnie doniesienia ze świata nauki potwierdzają, że składniki zawarte w owocach jujuby wykazują działanie ochronne przeciw chorobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Alzheimera . Choroby neurodegeneracyjne to zaburzenia związane z wiekiem, a ich przyczyną jest starzenie się komórek. Aby zapobiegać tym chorobom i minimalizować ryzyko ich wystąpienia, należy opóźnić starzenie się komórek, zadbac o uszkodzone neurony i usuwać z organizmu toksyczne białka APP. Japońscy naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Osace, na łamach magazynu eLife, opisali właściwości owoców jujuby.

„Jako źródło takich środków profilaktycznych wybraliśmy nasienie Zizyphi spinosi (ZSS), zioło lecznicze stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej” – podają naukowcy.

Wykazali oni, że podawanie proszku z nasion jujuby myszom wykazało pozytywne działanie w przypadku chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Parkinson i choroba Alzheimera, odwracając starzenie się mózgu. Pozwolił też zahamować starzenie komórkowe u zdrowych osobników. Dowiedziono, że ziarna jujuby pomagają zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym, zapobiegając spadkowi funkcji poznawczych.

Inne właściwości owoców jujuby

Poza działaniem neuroprotekcyjnym, owoce jujuby wykazują również właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe, wspierając działanie układu immunologicznego na wielu płaszczyznach. Dbając o prawidłową motorykę jelit i działanie układu pokarmowego, zmniejszają ryzyko problemów żołądkowo-jelitowych , redukując negatywne skutki dla całego organizmu. Owoce jujuby można kupić w postaci suszonej i dodawać do potraw, które spożywamy np. na śniadanie lub kolację. Można je dodawać do owsianki, jogurtu lub sałatek, aby wzbogacić posiłki w wartościowe składniki odżywcze. Warto wiedzieć, że mimo iż są dosyć słodkie, wykazują pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową organizmu , działając przy tym profilaktycznie w przypadku chorób sezonowych, takich jak grypa i przeziębienie. Odkrycia japońskich naukowców, choć obiecujące, wymagają jeszcze wielu badań i analiz. Warto jednak już teraz włączyć owoce jujuby do swojej diety, ze względu na ich właściwości prozdrowotne.

Źródło: eLife

Zobacz także:

Dodaj te składniki do kawy, a wymieciesz tłuszcz z brzucha

Ta szynka jest szkodliwa. Nigdy jej nie kupuj

Zdziwisz się, jakie mogą być skutki picia kawy na pusty żołądek

Naukowcy odkryli związek pistacji ze wzrokiem. Badanie trwało 12 tygodni
Ten suplement może bardziej szkodzić niż pomagać. Stosują go miliony Polaków
Obserwuj nas w
autor
Aneta Paniczko

Redaktorka i dziennikarka z kilkunastoletnim stażem. Lubi wyszukiwać ciekawostki naukowe i kulinarne oraz dzielić się nimi z innymi – uważa, że każdy powód do merytorycznej dyskusji jest dobry. Z wykształcenia socjolog o specjalizacji medialnej. Miłośniczka wysokich gór i niskich jamników. Aktualnie opiekunka jednego, który lubi pokazywać swój uparty charakter.  

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko