Dieta po kolonoskopii – czego unikać, na co zwracać uwagę. Ta wiedza może Ci się przydać
Kolonoskopia służy do oceny stanu jelita grubego. Jej prawidłowe przeprowadzenie wymaga od pacjenta przestrzegania kilku zasad – podstawową z nich jest wcześniejsza dieta. Tylko że wiele osób jeszcze tego samego dnia zastanawia się, co mogą zjeść już po badaniu.
To ważne badanie diagnostyczne, pozwalające na wykrycie ewentualnych nieprawidłowości w jelicie grubym, takich jak polipy czy stany zapalne, wymaga właściwych nawyków żywieniowych, które pozwolą szybciej wrócić do pełni sił.
Dlaczego dieta po kolonoskopii jest istotna?
Podczas kolonoskopii lekarz za pomocą endoskopu przeprowadza dokładne badanie wnętrza jelita grubego. Badanie może również obejmować pobieranie próbek do dalszej analizy lub usuwanie polipów. Wcześniej pacjent musi przygotować się do kolonoskopii poprzez oczyszczenie jelit. Stosuje wówczas środki przeczyszczające w połączeniu z lekkostrawną dietą. Z tego powodu po przeprowadzonym badaniu potrzebuje czasu na regenerację. Pamiętajmy jednak, że kolonoskopia nie jest operacją. Wymaga oczywiście dyscypliny, jednak nie mówimy tu o „rekonwalescencji”, a raczej szybkim powrocie do normalności.
To wciąż główna przyczyna zgonów w Polsce. Lekarz ostrzega Jesteś w tym wieku? Zadbaj o neurony, bo będzie za późno. Neurolożka zdradza sposobyJakich produktów należy unikać, a które włączyć do diety?
Przede wszystkim ze stołu, tak jak przed badaniem, powinny zniknąć potrawy ciężkostrawne. Dzięki temu unikniemy podrażnienia wrażliwych miejsc w jelitach. Należy wykluczyć produkty bogate w błonnik, takie jak pełnoziarniste pieczywo, surowe warzywa i owoce. Mogą bowiem przyczyniać się do dyskomfortu, powodując nadmierne skurcze jelit lub nawet biegunkę. Zapomnijmy również na moment o orzechach i nasionach – są na tyle drobne i twarde, że mogą zagnieździć się w drobnych ranach po usuniętych polipach i powodować krwawienie. Lepiej również zrezygnować z tłustych i twardych mięs, warzyw wzdymających (fasola, kapusta), pikantnych potraw i przypraw oraz kawy, alkoholu i napojów gazowanych, szczególnie jeśli podczas kolonoskopii usunięto polipy. Te produkty mogą zwiększać ryzyko podrażnień jelit, wzdęć czy nadmiernej produkcji gazów.
Najlepszym rozwiązaniem po zabiegu jest stosowanie diety opartej na delikatnych produktach, takich jak białe pieczywo, gotowane warzywa czy przetarte owoce. Posiłki należy spożywać powoli, w niedużych ilościach, co pozwoli jelitom na łagodniejsze przystosowanie się po wcześniejszym oczyszczaniu. Warto sięgnąć po takie produkty, jak gotowany drób, białe ryby, chudy nabiał oraz niewielkie ilości tłuszczów, np. oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego. Nie powinny to być jednak potrawy smażone.
Jak długo należy stosować dietę lekkostrawną?
Pierwszy posiłek można spożyć już 1-2 godziny po zabiegu. Niektóre zalecenia mówią o kilku dniach utrzymania diety lekkostrawnej, jednak najnowsze badania sugerują, że jeśli czujemy się w miarę dobrze, wystarczy jeden dzień ścisłych zaleceń. Wszystko zależy od predyspozycji organizmu.
Jeśli kolonoskopia odbyła się w znieczuleniu ogólnym, mogą pojawić się nudności i brak apetytu – wówczas lepiej sprawdzą się bardziej płynne, papkowate posiłki, takie jak budynie, kisiele, zupy kremy, puree z warzyw, jogurty. Nie będą one obciążać układu trawiennego, zapobiegną zaparciom i podrażnieniom.
Bez względu na intensywność badania, należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu (sprawdzi się woda z elektrolitami), aby uzupełnić płyny po oczyszczaniu i utrzymać pasaż jelitowy. Przydadzą się również probiotyki, które mogą pomóc w odbudowie mikrobioty jelitowej i przywróceniu równowagi w układzie pokarmowym. Zaleca się, aby osoby po ukończeniu 45. roku życia powtarzały kolonoskopię co 10 lat.
Zobacz także:
Mukowiscydoza. Kiedy trzeba walczyć o każdy oddech
Takie zmiany na paznokciach mogą wskazywać na chorobę
Przesuszone, szorstkie dłonie po lecie to problem. Tak naturalnie zadbasz o ich nawilżenie