Dodajesz to warzywo do rosołu? To popełniasz fatalny błąd. Staje się rakotwórczy

Rosół to król polskich zup. W wielu domach, zgodnie z tradycją, po prostu musi pojawić się na niedzielnym stole. Okazuje się jednak, że wiele osób popełnia błąd, dodając to warzywo do rosołu. Ryzykuje przez to zdrowiem swoim i swojej rodziny.
Rosół gotowany na dużej ilości mięsa i warzyw jest najlepszy. Dosmaczony wywar po prostu bije inne zupy na głowę. Jeden prosty, a fatalny błąd, może jednak sprawić, że nie nadaje się do jedzenia. Jakich warzyw nie wolno dodawać do rosołu? Odpowiadamy.
Nie dodawaj tego warzywa do rosołu, ponieważ staje się trucizną
Baszar El-Helou, ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego oraz dietetyk, przestrzega przed pewną praktyką podczas gotowania rosołu. Chodzi bowiem o dodawanie opalanej cebuli do zupy. Podczas długotrwałego opalania dochodzi do zwęglenia zewnętrznych warstw warzywa.
- Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, to razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i ma potencjalne działanie rakotwórcze - wyjaśnia specjalista w rozmowie z portalem Haps.pl.
Przyznaje jednak, że opalana cebula dodaje smaku. Zaleca więc zdjęcie z warzywa najbardziej spalonych części i wrzucenie go do zupy w tej postaci.
Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów Tak pachnie nowotwór. Nigdy nie ignoruj tego zapachuAkrylamid – co to takiego i dlaczego szkodzi zdrowiu?
Akrylamid to związek chemiczny, który powstaje w wyniku obróbki żywności w temperaturach powyżej 120 stopni Celsjusza. Najczęściej znajduje się w kawie, frytkach, ciastkach, pieczywie. Według ekspertów jest bardzo niebezpieczny, ponieważ zwiększa ryzyko nowotworów. Aby się przed nim chronić, należy nie dopuszczać do przypalenia żywności.
Gotujesz na nich rosół? W tych częściach kurczaka roi się od pasożytów
Niewiele osób wie, że w mięsie kurczaka może znajdować się wiele pasożytów. Najczęściej są to nicienie, które cechują się dużą odpornością na wysoką temperaturę. Nie pomoże więc obróbka termiczna. Płuca i ogon oraz głowa zwierzęcia powinny trafić do kosza. Zainfekowane pasożytami mięso może sprawić, że pojawią się liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Zobacz też:
"Wątrobowe dłonie" to poważny objaw. Zgłoś się do lekarza, zanim będzie za późno
O tych chorobach mówią nam nasze stopy. Fizjoterapeutka: Bardzo wiele możemy z nich wyczytać
Nieestetyczne krostki na ciele? Jest sposób na rogowacenie okołomieszkowe













