Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > warzywa

Warzywa

brokuły
05.09.2025 16:11 W brokułach tkwi antyrakowa moc. Jedz do woli

Każde dziecko dobrze wie, że brokuły są zdrowe. Zielone różyczki pojawiają się na talerzach w wielu domach, choć nie każdy je lubi. Naukowcy podkreślają jednak, że warto się z nimi zaprzyjaźnić – i to nie tylko ze względu na witaminy. Badania pokazują, że brokuły mają wyjątkową moc ochronną, zwłaszcza w przypadku raka jelita grubego. Trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, aby w pełni wykorzystać ich potencjał.Brokuły są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnikaRegularne jedzenie warzyw krzyżowych obniża ryzyko raka jelita grubego nawet o 26%Sulforafan powstający podczas krojenia lub żucia brokuła ma udowodnione działanie przeciwnowotworoweSposób gotowania decyduje o tym, czy zachowamy cenne właściwości – najlepsze są 3-4 minuty na parze

Dodajesz to warzywo do rosołu? To popełniasz fatalny błąd. Staje się rakotwórczy
20.11.2024 08:32 Dodajesz to warzywo do rosołu? To popełniasz fatalny błąd. Staje się rakotwórczy

Rosół to król polskich zup. W wielu domach, zgodnie z tradycją, po prostu musi pojawić się na niedzielnym stole. Okazuje się jednak, że wiele osób popełnia błąd, dodając to warzywo do rosołu. Ryzykuje przez to zdrowiem swoim i swojej rodziny.Rosół gotowany na dużej ilości mięsa i warzyw jest najlepszy. Dosmaczony wywar po prostu bije inne zupy na głowę. Jeden prosty, a fatalny błąd, może jednak sprawić, że nie nadaje się do jedzenia. Jakich warzyw nie wolno dodawać do rosołu? Odpowiadamy.