Coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni. Warto więc postawić na coś wyjątkowego – niekoniecznie nowego. Ta zupa z magnackiego stołu jeszcze w czasach PRL-u była prawdziwym hitem. Teraz o niej zapomnieliśmy, a to ogromny błąd, bo jest bardzo zdrowa. Wspiera m.in. wzrok, reguluje wysoki poziom "złego cholesterolu” i dostarcza ogrom białka.
Unia Europejska działa, aby jak najmniej toksyn przedostawało się do żywności, a wraz z nią - do naszych organizmów. Najgorsze są toksyny nazywane PFAS – grupy toksycznych związków chemicznych, inaczej "wieczne chemikalia". Substancje te są obecne w tysiącach produktów codziennego użytku, w tym w opakowaniach jednorazowych żywności czy kosmetykach. Stwarzają one zagrożenie nie tylko dla nas, ale i dla środowiska, bowiem nie ulegają biodegradacji. Nowe regulacje Unii mogą znacząco wpłynąć na rynek konsumencki, a Dania i Francja poszły krok dalej i już mają wprowadzone odpowiednie nakazy i zakazy.
Badania na niewielkiej grupie kotów wykazały, że mamy powody do obaw - naukowcy z Uniwersytetu w Parmie sprawdzili stan 8 ciężarnych kotek oraz ich płodów i wykryli, że w ich organizmach znajduje się dużo mikroplastiku. Jest to niewidoczny gołym okiem plastik, który może powodować zaburzenia rozwoju u płodu. Co więcej - ludzie również są narażeni.
Małe dzieci często naśladują rodziców. Wielu opiekunów z pewnością usłyszało już prośbę o to, czy taki maluch może napić się kawy z dorosłymi. Ta z kofeiną nie będzie dobrym wyborem dla dzieci, a co z kawą bezkofeinową? Odpowiadamy.Z badań przeprowadzonych przez Biostat wynika, że Polacy, którzy przyznają się do picia kawy, sięgają po nią najczęściej raz lub dwa razy dziennie – taki zwyczaj ma niemal 2/3 uczestników sondażu (65,1%). Kolejnych 30,8% wypija zwykle trzy lub cztery kawy dziennie, z kolei pięć i więcej kaw dziennie pije 4%.
Rosół to król polskich zup. W wielu domach, zgodnie z tradycją, po prostu musi pojawić się na niedzielnym stole. Okazuje się jednak, że wiele osób popełnia błąd, dodając to warzywo do rosołu. Ryzykuje przez to zdrowiem swoim i swojej rodziny.Rosół gotowany na dużej ilości mięsa i warzyw jest najlepszy. Dosmaczony wywar po prostu bije inne zupy na głowę. Jeden prosty, a fatalny błąd, może jednak sprawić, że nie nadaje się do jedzenia. Jakich warzyw nie wolno dodawać do rosołu? Odpowiadamy.