GIS ostrzega: Groźna bakteria w żółtym serze. Może doprowadzić do śmierci

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed żółtym serem popularnym na polskim rynku. Sanepid podczas rutynowych kontroli w jednej z pięciu próbek sera wykrył obecność bakteri Salmonella.
Sanepid wycofuje z obrotu żółty ser
Zanieczyszczony produkt to ser Złoty Mazur o wadze 150 g, wyprodukowany przez Spółdzielnię Mleczarską "MLEKPOL" w Grajewie. Partia, której dotyczy ostrzeżenie, ma numer 30.08/P6 16:59, a data przydatności do spożycia to 28.11.2024. Kod kreskowy produktu to 5900820008406.
Po wykryciu bakterii Salmonella, producent sera Złoty Mazur, Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL", natychmiast podjął kroki w celu wycofania podejrzanej partii sera z obrotu.
Wiek emerytalny w górę do 67 lat. Podano termin Renta wdowia z limitem wieku. Nie wszyscy dostaną pieniądze
Ważny apel GIS do konsumentów
Każdy, kto ma w domu ten ser, powinien zwrócić uwagę, czy nie pochodzi z zanieczyszczonej partii. Jeśli tak, należy zwrócić go do punktu sprzedaży. Ostrożność należy zachować również w sklepach – możliwe, że nie wycofano wszystkich produktów. W razie wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.
Salmonelloza – poważne zagrożenie dla zdrowia
Spożycie produktu zanieczyszczonego bakteriami Salmonella, zwłaszcza bez obróbki termicznej, może spowodować chorobę zwaną salmonellozą. Objawy zatrucia Salmonellą obejmują obejmują nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączkę i biegunkę.
W skrajnych przypadkach może dojść do odwodnienia i poważnych komplikacji zdrowotnych, zwłaszcza u dzieci i osób starszych. Szacuje się, że na całym świecie zakażenia Salmonellą powoduję 57 tys. zgonów rocznie.
Zobacz też:
Jak rozpoznać pierwsze objawy demencji? Lekarz podpowiada, na co zwrócić uwagę
Łojotokowe zapalenie skóry (ŁZS). Lekarz mówi jasno, czy choroba nasila się jesienią i zimą
Po tym poznasz, że możesz mieć chore nerki. Lekarz wymienia najczęstsze objawy













