Gnije i fermentuje godzinami w jelitach. Tego nie łącz z ziemniakami

Ziemniaczki, ziemiory, pyry, kartofle - polskie bulwy są pyszne, lądują na naszych talerzach prawie codziennie, nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu. Ale, ale - uwaga, nie zawsze można je łączyć z pewnymi produktami. Mówiąc inaczej - łączyć ziemniaki można ze wszystkim, ale nie zawsze wyjdzie to nam na zdrowie. Z czym nie wolno łączyć ziemniaków?
Gniją i fermentują
Gnicie i fermentacja objawiają się wzdęciami i gazami, czyli to nic innego jak nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pojawiają się one na ogół w momencie, gdy połączymy ziemniaki z tłustymi produktami mięsnymi. Taka kombinacja spowalnia trawienie nasilając procesy gnilne i fermentacyjne. Ziemniaki (węglowodany) i mięso (białko) wymagają trawienia w różnych częściach przewodu pokarmowego, co przy jednoczesnym spożyciu prowadzi właśnie do nieprzyjemnych dolegliwości.
Ten błąd popełniamy nagminnie, na niedzielnym obiedzie zazwyczaj króluje właśnie schabowy i ziemniaki.
Nie tylko mięsko odpada
Zbyt długie zaleganie jedzenia w jelitach sprzyja powstawaniu gazów i toksycznych substancji w procesie fermentacji i gnicia. Wiemy już, że ziemniaki w połączeniu z tłustym mięsem powodują zgagę, odbijanie, wzdęcia i uczucie ciężkości w żołądku. Niestety połączenie, które kochamy, czyli ziemniaki z masłem, również nie jest zbyt korzystne. Jest to ogromne obciążenie dla trzustki, a do tego ziemniaki i masło to bomba kaloryczna! Powinny być zakazane, zwłaszcza dla osób cierpiących na problemy z układem pokarmowym.
Ziemniaki zjedzone wraz z tłuszczem sprawiają też, że trzustka zaczyna produkować większą ilość insuliny, co oznacza wzrost poziomu cukru we krwi. Polecamy: Skórne objawy chorej trzustki. Te wykwity mówią jasno, że trzustka wysiada
Zdrowe połączenia z ziemniakami
Ziemniaki są dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i poprawia perystaltykę jelit. Można jeść je z lekkostrawnymi produktami, takimi jak warzywa lub ryby.Najbardziej wartościowe są ziemniaki gotowane w mundurkach, bo tracą wtedy najmniej witamin, na drugim miejscu – te przygotowane na parze, a na trzecim – zalane gorącą wodą i gotowane bezpośrednio po obraniu.
Ogólnie ziemniaki są zdrowe - i to wszystkie, a znanych jest prawie 4 tysiące odmian popularnej bulwy. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, fosfor, cynk, magnez, jod, miedź, mangan, witaminę A, witaminy z grupy B, foliany i beta-karoten. Są także bogate w błonnik, który poprawia trawienie i perystaltykę jelit, zapewnia szybkie uczucie sytości. Dlatego warto je jeść, ale nie warto łączyć ich z tłuszczem, zwłaszcza tym pochodzenia zwierzęcego.
Gulasz z ziemniakami
Oto przepis na super zdrowe połączenie ziemniaków z warzywami. Jest to dodatkowo super sycące połączenie:
- ziemniaki 6 sztuk
- cebula 1 sztuka
- marchew 2 sztuki
- cukinia 1 sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- oliwki zielone kilka sztuk
- papryczka chilli1 sztuka
- oliwa z oliwek do smażenia
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- tymianek 1 łyżka
- liść laurowy 3 sztuki
- sól do smaku
WYKONANIE:
- Ziemniaki gotuję w mundurkach.
- W garnku podsmażam cebulę, dodaję drobno pokrojone warzywa, papryczkę chilli i podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dolewam trochę wody, dodaję przyprawy.
- Duszę pod przykryciem przez około 20 minut.
- Przed końcem duszenia, dodaję wyciśnięty czosnek, oliwki i koncentrat pomidorowy.
- Gotuję jeszcze przez kilka minut.
- Ugotowane ziemniaki obieram, kroję w dużą kostkę i mieszam z sosem.



































