Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowie > Salmonellowe zatrucia pokarmowe – przyczyny, objawy, zapobieganie
Izabela Wierzbicka
Izabela Wierzbicka 31.01.2021 01:00

Salmonellowe zatrucia pokarmowe – przyczyny, objawy, zapobieganie

Salmonellowe zatrucia pokarmowe – przyczyny, objawy, zapobieganie
pixabay.com

Salmonellowe zatrucia pokarmowe – jak do nich dochodzi?

Salmonella może wywołać biegunkę i inne objawy jelitowe, jeśli odpowiednia ilość patogenów zostanie przyjęta doustnie. U zdrowych dorosłych liczba ta wynosi od 10 000 do 1 000 000 bakterii. U niemowląt, małych dzieci i osób starszych często wystarcza ich znacznie mniej. Salmonellowe zatrucia pokarmowe występują najczęściej u dzieci poniżej 10 roku życia. Najważniejszym źródłem zakażenia jest żywność wyprodukowana ze zwierząt gospodarskich (bydło, świnie i drób). Do salmonellowego zatrucia pokarmowego dochodzi najczęściej przez zjedzenie surowych jaj i produktów, które mogą je zawierać, takich jak majonez czy lody, a także poprzez zjedzenie niedogotowanego mięsa. Żywność, która pierwotnie nie zawierała salmonelli, może również stać się źródłem infekcji poprzez kontakt z taką żywnością lub zabrudzonymi nią powierzchniami. Szczególnie dużą liczbę zarazków można często znaleźć w wodzie z rozmrażanego mięsa - a zatem także na powierzchniach, które miały z nią kontakt. Zakażenie może również nastąpić poprzez głaskanie zwierzaka - na przykład gada w terrarium. Patogeny mogą znajdować się w jelitach zwierzęcia, ale następnie dostają się również do skóry lub sierści.

Salmonellowe zatrucia pokarmowe – objawy

Objawy salmonellowego zatrucia pokarmowego to:

  • nagłe wystąpienie biegunki

  • złe samopoczucie,

  • uczucie zimna,

  • dreszcze,

  • ból głowy,

  • ból brzucha,

  • wymioty,

  • czasem niewielka gorączka.

Objawy te pojawiają się zwykle od 12 do 36 godzin po pierwszym kontakcie z patogenem. Zwykle trwają od kilku godzin do kilku dni. Utrata płynów w wyniku biegunki i wymiotów może być bardzo niebezpieczna, zwłaszcza dla małych dzieci lub osób starszych i osłabionych. Dlatego czasami konieczne jest leczenie szpitalne. Poważne przebiegi chorobowe z wysoką gorączką i ciężkimi objawami (zakażenie krwi Salmonellą) są rzadkie.

Salmonellowe zatrucia pokarmowe – leczenie

W większości przypadków wystarczy dużo pić, aby nie dopuścić do odwodnienia, odpoczywać i dbać o siebie. W przypadku dzieci, osób starszych lub przewlekle chorych należy zasięgnąć porady lekarza, ponieważ wtedy brak płynów może szybko stać się bardzo groźny i może być konieczne założenie kroplówki. Nawet jeśli objawy nie są bardzo wyraźne, należy skonsultować się z lekarzem. Badanie próbki kału nie zawsze jest konieczne, wskazane jest natomiast, jeśli biegunka trwa dłużej niż trzy dni, jeśli stolec wygląda na krwawy lub jeśli u pacjenta wystąpi biegunka w szpitalu. Nawet jeśli dotkniętych jest kilka osób z jednego zakładu pracy, wymagany jest dowód obecności odpowiedzialnego patogenu. Jeśli Salmonella o tej samej nazwie występuje u różnych osób, oznacza to powszechne źródło infekcji. W większości przypadków leczenie antybiotykami nie jest konieczne. Wręcz przeciwnie, może nawet prowadzić do tego, że salmonella dłużej pozostaje w organizmie po chorobie. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku ciężkiego zatrucia salmonellowego z wysoką gorączką. Tutaj wymagane są antybiotyki. Nawet jeśli ryzyko powikłań jest duże, antybiotyki mogą być niezbędne - na przykład u dzieci poniżej pierwszego roku życia, osób z osłabionym układem odpornościowym czy w przypadku pewnych zmian w zastawkach serca. Jeśli choroba ma być leczona antybiotykami, specjaliści w laboratorium muszą sprawdzić, na który antybiotyk reagują dane patogeny, które wywołały infekcję.

Salmonellowe zatrucia pokarmowe – jak ich uniknąć?

Można uchronić się przed salmonellowymi zatruciami pokarmowymi, przestrzegając kilku zasad higieny. Jest ona szczególnie ważna podczas obchodzenia się z żywnością i po skorzystaniu z toalety. Kluczem do higieny jest mycie rąk.

  • Dokładne mycie rąk może często zmniejszyć liczbę bakterii do tego stopnia, że infekcja nie jest już możliwa. Ważne jest, aby myć ręce po każdej wizycie w toalecie, po każdym kontakcie z surowymi jajami lub mięsem i rybą oraz z zabrudzonymi nimi przedmiotami zawsze przed przygotowywaniem posiłków.

  • Oprócz tego żywność, która może zawierać salmonellę (surowe jaja, żywność zawierająca jajka, mięso i wędliny) należy przechowywać w lodówce. Należy upewnić się, że takie produkty w lodówce nie mają bezpośredniego kontaktu z innymi produktami - szczególnie tymi, które jemy na surowo.

  • Ogrzewanie powyżej 70 ° C przez co najmniej 10 minut zabija salmonellę. Czas schładzania gotowanej żywności powinien być krótki, a ciepłe jedzenie należy spożyć w ciągu dwóch godzin.

  • Żywność, która nie jest podgrzewana przed spożyciem, na przykład sałatki lub desery, powinna być przechowywana i przetwarzana oddzielnie od surowej żywności. Na przykład nie należy kroić ogórka na tej samej desce do krojenia, na której leżało wcześniej surowe mięso.

  • Plastikowe deski należy regularnie wymieniać lub dobrze szorować, aby zarazki nie gromadziły się w głębokich pęknięciach powstających podczas cięcia. W razie potrzeby deski drewniane można przeszlifować. W przypadku desek drewnianych nacieranie olejem jadalnym powinno również zapobiegać szybkiemu łamaniu się drewna. Deski do krojenia wykonane ze szkła i kamienia są łatwe w utrzymaniu czystości (jednak ich twarda powierzchnia powoduje, że ostrza szybciej się tępią).

  • Ściereczki i gąbki również mogą stać się siedliskami salmonelli. Dlatego należy je regularnie wymieniać lub wyparzać w zmywarce. Po użyciu należy dobrze je wykręć i przechowywać tak, aby jak najszybciej wyschły.

  • Należy dokładnie myć owoce i warzywa przed spożyciem.

  • Częsta zmiana ręczników kuchennych do gotowania może również zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazków w kuchni.

Tagi: