Pacjenci.pl Żywienie Groźna bakteria w mięsie mielonym. Fala zakażeń, również wśród dzieci
canva.com

Groźna bakteria w mięsie mielonym. Fala zakażeń, również wśród dzieci

3 listopada 2023
Autor tekstu: Joanna Kamińska

Ze sklepów wycofano produkty z mięsa mielonego, które wywołały falę zakażeń groźną bakterią. Chodzi o enterokrwotoczny szczep bakterii Escherichia coli, który produkuje silne toksyny niebezpieczne dla zdrowia i życia - szczególnie dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i pacjentów z osłabionym układem odpornościowym.

Poważne powikłania u dzieci

"To największa epidemia EHEC, jaką mieliśmy w Norwegii" – powiedziała Susanne Hyllestad z Norweskiego Instytutu Zdrowia.

Norweski Instytut Zdrowia Publicznego (FHI) poinformował, że już u 24 osób wykryto zakażenie bakterią E. coli. Połowa z nich to dzieci poniżej 13. roku życia. "U dziewięciorga zdiagnozowany został zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), z poważnymi powikłaniami" – cytuje Susanne Hyllestad z Norweskiego Instytutu Zdrowia portal nettavisen.no.

Groźną bakterię wykryto w hamburgerach i innych produktach z mięsa mielonego. Skażone partie zniknęły już z półek sklepowych, jednak niewykluczone, że trzeba będzie wyeliminować kolejne z nich.

Projekt bez nazwy - 2023-11-03T182532.276.png

„Cicha epidemia” w Polsce zabija. Liczba zgonów rośnie!
Kupujesz energetyki? Musisz się wylegitymować. Wchodzi nowy przepis

Objawy zakażenia pałeczkami okrężnicy

Pałeczki EHEC (pałeczki okrężnicy) to szczepy bakterii, które mogą powodować ciężkie zakażenia układu pokarmowego u ludzi. Bytują w przewodzie pokarmowym bydła i innych zwierząt przeżuwających, gdzie nie wywołują objawów chorobowych. Po dostaniu się do organizmu człowieka, mogą wydzielać toksyny, które uszkadzają ściany jelit i naczynia krwionośne.

Zakażenie pałeczkami EHEC może powodować dolegliwości, takie jak:

  • wymioty,
  • krwawa biegunka,
  • bóle brzucha,
  • gorączka.

W niektórych przypadkach może dojść do niebezpiecznych powikłań, takich jak zespół hemolityczno-mocznicowy charakteryzujący się niedokrwistością hemolityczną, małopłytkowością i niewydolnością nerek.

Norweski Instytut Zdrowia Publicznego apeluje

Należy pamiętać, że bakterie E. coli przeżywają w niskich temperaturach, więc mogą znajdować się także w produktach mrożonych.

Norweski Instytut Zdrowia Publicznego apeluje, aby przestrzegać zasad dotyczących odpowiedniego przygotowywania mięsa.

"Najważniejszą rzeczą, jaką ludzie mogą zrobić, żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania, jest odpowiednie smażenie lub gotowanie mięsa mielonego." - podkreśliła Susanne Hyllestad.

“Należy też pamiętać o dokładnym myciu rąk i sprzętu kuchennego po kontakcie zarówno ze świeżym, jak i mrożonym mięsem.” - dodała.

Epidemia salmonelli w Europie. Ten gatunek mięsa szczególnie niebezpieczny
Jesienne wirusy już się zbliżają – co nam zagraża? Jak się przygotować?
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja