Groźna bakteria w mięsie mielonym. Fala zakażeń, również wśród dzieci
Ze sklepów wycofano produkty z mięsa mielonego, które wywołały falę zakażeń groźną bakterią. Chodzi o enterokrwotoczny szczep bakterii Escherichia coli, który produkuje silne toksyny niebezpieczne dla zdrowia i życia - szczególnie dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i pacjentów z osłabionym układem odpornościowym.
Poważne powikłania u dzieci
"To największa epidemia EHEC, jaką mieliśmy w Norwegii" – powiedziała Susanne Hyllestad z Norweskiego Instytutu Zdrowia.
Norweski Instytut Zdrowia Publicznego (FHI) poinformował, że już u 24 osób wykryto zakażenie bakterią E. coli. Połowa z nich to dzieci poniżej 13. roku życia. "U dziewięciorga zdiagnozowany został zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), z poważnymi powikłaniami" – cytuje Susanne Hyllestad z Norweskiego Instytutu Zdrowia portal nettavisen.no.
Groźną bakterię wykryto w hamburgerach i innych produktach z mięsa mielonego. Skażone partie zniknęły już z półek sklepowych, jednak niewykluczone, że trzeba będzie wyeliminować kolejne z nich.
Objawy zakażenia pałeczkami okrężnicy
Pałeczki EHEC (pałeczki okrężnicy) to szczepy bakterii, które mogą powodować ciężkie zakażenia układu pokarmowego u ludzi. Bytują w przewodzie pokarmowym bydła i innych zwierząt przeżuwających, gdzie nie wywołują objawów chorobowych. Po dostaniu się do organizmu człowieka, mogą wydzielać toksyny, które uszkadzają ściany jelit i naczynia krwionośne.
Zakażenie pałeczkami EHEC może powodować dolegliwości, takie jak:
- wymioty,
- krwawa biegunka,
- bóle brzucha,
- gorączka.
W niektórych przypadkach może dojść do niebezpiecznych powikłań, takich jak zespół hemolityczno-mocznicowy charakteryzujący się niedokrwistością hemolityczną, małopłytkowością i niewydolnością nerek.
Norweski Instytut Zdrowia Publicznego apeluje
Należy pamiętać, że bakterie E. coli przeżywają w niskich temperaturach, więc mogą znajdować się także w produktach mrożonych.
Norweski Instytut Zdrowia Publicznego apeluje, aby przestrzegać zasad dotyczących odpowiedniego przygotowywania mięsa.
"Najważniejszą rzeczą, jaką ludzie mogą zrobić, żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania, jest odpowiednie smażenie lub gotowanie mięsa mielonego." - podkreśliła Susanne Hyllestad.
“Należy też pamiętać o dokładnym myciu rąk i sprzętu kuchennego po kontakcie zarówno ze świeżym, jak i mrożonym mięsem.”
- dodała.