Mrożenie produktów spożywczych to doskonały sposób na niemarnowanie żywności. Niektórym jednak wydaje się, że zamrożone raz produkty możemy przechowywać w nieskończoność. Nic bardziej mylnego! Należy pamiętać, że wszystko ma swój okres przydatności do spożycia. Jeśli nie będziemy się do tego stosować, może to odbić się na naszym zdrowiu.Zbyt długie lub nieprawidłowe przechowywanie mięsa w zamrażarce może być szkodliwe. Jak długo można przechowywać w zamrażarce mięso, by wciąż nadawało się do spożycia?
Kupując mięso mielone należy uważnie sprawdzić etykietę, są bowiem rodzaje mielonego, które są bardzo złej jakości. O jakim rodzaju mięsa mowa? O mięsie garmażeryjnym. Producenci wykorzystują niewiedzę kupujących, żeby sprzedawać pod przykrywką mielonego mięso pełne konserwantów!
Ze sklepów wycofano produkty z mięsa mielonego, które wywołały falę zakażeń groźną bakterią. Chodzi o enterokrwotoczny szczep bakterii Escherichia coli, który produkuje silne toksyny niebezpieczne dla zdrowia i życia - szczególnie dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i pacjentów z osłabionym układem odpornościowym.