Jaki jest związek błonnika w diecie z problemami z hemoroidami? Mamy opinię specjalisty
Choroba hemoroidalna jest bardzo powszechnym schorzeniem. „Spotkałem się z danymi, według których nawet 80 procent populacji, w jakimś okresie swojego życia, będzie miało pewne objawy choroby.” - powiedział proktolog, chirurg transplantolog dr n. med. Andrzej Berman. Choroba hemoroidalna w głównej mierze jest skutkiem niezdrowego stylu życia. Istotną rolę odgrywa tu dieta, a przede wszystkim brak jednego, niezwykle cennego składnika.
Co to są hemoroidy i jaką pełnią funkcję?
Hemoroidy to połączenia tętniczo - żylne, znajdujące się w odbytnicy. Są strukturami prawidłowymi, a ich podstawową funkcją jest odpowiednie utrzymywanie stolca. „Są odpowiedzialne mniej więcej za 15 procent skurczu zespołu zwieraczowego i doszczelniają odbyt.” - powiedział proktolog, chirurg transplantolog dr n. med. Andrzej Berman. Każdy z nas ma hemoroidy, zazwyczaj w ilości trzech sztuk. Zdarza się, że wskutek pewnych czynników dochodzi do ich dysfunkcji i przyrostu. Mamy wtedy do czynienia z chorobą hemoroidalną, potocznie zwaną hemoroidami.
Dlaczego dieta uboga w błonnik prowadzi do choroby hemoroidalnej?
Najczęstszą przyczyną choroby hemoroidalnej są zaparcia. „Zaparcia powodują, że wypróżnienia trwają zbyt długo, są forsowne, czyli generują większe ciśnienia i nie dochodzi do prawidłowego rozciągania odbytnicy. Wszystko to prowadzi do poszerzenia się splotów hemoroidalnych.” - powiedział proktolog, chirurg transplantolog dr n. med. Andrzej Berman.
Przyczyny zaparć są różne, jednak najczęściej jest to mała podaż błonnika w diecie. „Jest to największy problem dietetyczny naszych czasów. Często spożywamy produkty wysokobiałkowe i wysokocukrowe, o śladowej ilości błonnika. Brakuje nam więc tej części pokarmu, która wypełnia jelito, nie ulega strawieniu i zatrzymuje wodę. W prawidłowym procesie trawienia błonnik odgrywa istotną rolę, ponieważ tworzy masę stolca. Aby jelito mogło prawidłowo funkcjonować i aby odbytnica prawidłowo się rozciągała podczas wypróżniania, stolca powinno być objętościowo dużo.” - powiedział proktolog, chirurg transplantolog dr n. med. Andrzej Berman.
Jeśli w naszej diecie przeważają produkty typu fast food, podaż błonnika jest znikoma, co przekłada się na nieprawidłową objętość stolca i problemy zdrowotne. „Skutkiem tego nasz stolec ma małą objętość, jest trudniej pasażowany i tym samym zwiększa się ryzyko rozwoju innych chorób przewodu pokarmowego, takich jak m.in. rak jelita grubego, choroba uchyłkowa, czy choroby odbytu.” - powiedział proktolog, chirurg transplantolog dr n. med. Andrzej Berman.
Dlaczego bez wody błonnik nie zadziała tak, jak należy?
Należy zadbać nie tylko o właściwą podaż błonnika w diecie, ale także o odpowiednie nawodnienie organizmu. W przeciwnym razie błonnik będzie działać na opak i spowoduje zaparcia, których chcemy uniknąć. Błonnik przechodząc przez przewód pokarmowy chłonie wodę i rozrzedza masy kałowe, ułatwiając ich wydalanie.
Bez odpowiedniego nawodnienia błonnik zacznie wiązać wodę obecną w przewodzie pokarmowym. Spowoduje to wysychania mas kałowych i tym samym doprowadzi do zaparć. „Stolec jest wykorzystywany przez nasz organizm jako rezerwuar płynów. W przypadku ich względnego deficytu, organizm jest w stanie odzyskać wodę w jelicie grubym, ale kosztem jakości stolca.” - powiedział proktolog, chirurg transplantolog dr n. med. Andrzej Berman.