Produkty, które zwiększają ryzyko zawału i miażdżycy. Polacy je wprost uwielbiają
Miażdżyca jest jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce i na świecie. Nazywana jest chorobą cywilizacyjną, ponieważ wiąże się z naszym stylem życia, czyli niewłaściwą dietą i niską aktywnością fizyczną. Warto przyjrzeć się naszym codziennym nawykom. Podstawą profilaktyki i leczenia miażdżycy jest zdrowa dieta i aktywność fizyczna.
Spacer, który ratuje życie
Podaż kaloryczna nie powinna być większa, niż dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Nie każdy lubi ćwiczenia na siłowni, jednak wystarczy zwykły spacer :) Pamiętajmy, że codziennie ruch sprzyja nie tylko zdrowiu fizycznemu, ale także psychicznemu. Ponosi poziom serotoniny w organizmie i pomaga zredukować stres.
Ważne, aby wybrany rodzaj aktywności sprawiał nam przyjemność i nie był dla nas uciążliwy. „Powinniśmy się ruszać, chociażby 6000 kroków dziennie. Nie musimy chodzić na siłownię i dbać o rzeźbę, bo nie każdego na to stać finansowo czy emocjonalnie, ale zwykłe 6 000 kroków dziennie to jest absolutne minimum! Wystarczy zwykły spacer, a zmniejszymy ryzyko udaru mózgu i zawału serca! Warto też zadbać o dietę.” - powiedział specjalista chorób wewnętrznych, farmakolog kliniczny dr n. med. Marcin Wełnicki.
Jej pierwszym objawem może być zawał serca i zgon. Wciąż o tej chorobie mówimy za mało Zdrowa ryba, której my Polacy wciąż nie doceniamy. Włącz ją do diety nie tylko od świętaJakie produkty są zalecane w diecie?
W diecie przy miażdżycy chodzi głównie o obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, ponieważ to właśnie cholesterol jest głównym winowajcą choroby. Nasz jadłospis powinien być urozmaicony, bogaty w produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce. Warto spożywać 3-4 porcje warzyw i owoców dziennie.
Okazuje się, że orzechy mają cudowne właściwości prozdrowotne i zbawienny wpływ na układ krążenia. „Badania kliniczne potwierdzają, że garść orzechów dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu o 20 – 30 procent!” - powiedział specjalista chorób wewnętrznych, farmakolog kliniczny dr n. med. Marcin Wełnicki. Nie zapominajmy też o tłustych rybach morskich, które są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym.
Jakich produktów należy unikać?
Powinniśmy unikać produktów wysokoprzetworzonych, ponieważ zawierają mnóstwo szkodliwych składników, takich jak tłuszcze trans, cukier, barwniki, konserwanty i inne chemiczne dodatki. Przykładami żywności wysokoprzetworzonej są m.in. kolorowe napoje gazowane, dania typu fast food, chipsy, paluszki, słodycze, ciasta, ciastka, margaryna, lody, parówki, kiełbasy, zupy instant, gotowe dania do odgrzania w mikrofalówce, masowo produkowane pieczywo.
Na liście produktów zakazanych znajduje się także czerwone mięso. Lepiej wybierać chude mięso, takie jak pierś z indyka czy kurczaka.„Wystrzegajmy się przetworzonego, czerwonego mięsa, również w kontekście onkologicznym.” - powiedział specjalista chorób wewnętrznych, farmakolog kliniczny dr n. med. Marcin Wełnicki. Powinniśmy także ograniczyć spożycie tłustych produktów mlecznych, ponieważ podobnie jak tłuste mięso są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.