Jakie są objawy grzybicy w organizmie? Nie bądź obojętny wobec nich!
Kandydoza to choroba wywoływana przez grzyby Candida. Nadmiar ich powoduje spustoszenie w organizmie. Grzyby te znajdują się we florze bakteryjnej jelit każdego z nas, ale mogą również objąć m.in. takie obszary jak skóra, błony śluzowe, czy narządy płciowe. Jakie objawy są niepokojące i mogą wskazywać na zbyt dużą obecność grzybów w organizmie? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z Katarzyną Sobolewską, dietetykiem klinicznym SASKAMED.
Charakterystyczne objawy wskazujące na kandydozę
Grzyby z rodzaju Candida naturalnie występują w przewodzie pokarmowym. Rzadko przyczyniają się do powstania grzybicy żołądka i jelit. Jednak ich nadprodukcja powoduje uciążliwe objawy i dolegliwości związane z mikroflorą jelitową. Najczęstsze symptomy, które mogą świadczyć o tej chorobie to:
- bóle brzucha
- nudności
- zgaga
- refluks
- osłabienie organizmu
- ciągłe zmęczenie
- niewyspanie
- stres
- obniżona odporność organizmu
„Candida będzie prowadziła do wielu niedoborów, wówczas trzeba będzie te niedobory wyrównywać dietą i lekami.” – powiedział dietetyk kliniczny Katarzyna Sobolewska.
Przyczyna grzybicy w jelitach
Przede wszystkim nieprawidłowe odżywianie i dieta obfitująca w cukier to czynniki, które powodują kandydozę. Cukier jest pożywieniem dla tego typu grzybów, dlatego to właśnie on przyczynia się do ich namnażania. Oprócz nieodpowiedniej diety do zaburzenia mikroflory jelitowej i rozwoju kandydozy mogą przyczynić się również:
- antybiotykoterapia,
- przewlekły stres
- brak aktywności fizycznej,
- niedobór witamin i minerałów,
- używki,
- nieodpowiednia higiena snu.
„Candida wiąże się z większą ilością podaży cukrów i rozwojem procesu grzybiczego w organizmie.”
- powiedział dietetyk kliniczny Katarzyna Sobolewska
„Cukier […] będzie rozwijał w naszym organizmie stany zapalne (także tłuszcze trans). Warto wyeliminować go z diety również po to, aby zadbać o naszą cerę, włosy, paznokcie i tym samym mikroby, w których może rozwijać się Candida.”
- powiedział dietetyk kliniczny Katarzyna Sobolewska
Grzyby w organizmie, a odporność
„70% odporności pochodzi z brzucha, a tak naprawdę z jelit. Wszystko, co umieścimy w naszych jelitach, będzie odpowiedzialne za naszą odporność.” - powiedział dietetyk kliniczny Katarzyna Sobolewska
Grzybica może być przyczyną szeregu dolegliwości związanych z jelitami. W dużej mierze za odporność jest odpowiedzialna nasza mikroflora jelitowa. Dlatego przerost grzybów znajdujący się w jelitach prowadzi do osłabienia układu odpornościowego. W takim przypadku organizm jest bardziej podatny na wszelkiego rodzaju infekcje.
Co więcej, jeżeli jelita nie pracują prawidłowo, pewne substancje odżywcze mogą nie być dobrze przyswajane. Dlatego, aby zadbać o odporność w pierwszej kolejności musimy zadbać o nasze jelita, które są mocno z nią powiązane.