Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Poznaj 5 największych wrogów Twoich jelit. Ekspert stworzył „czarną listę”
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 25.07.2023 09:21

Poznaj 5 największych wrogów Twoich jelit. Ekspert stworzył „czarną listę”

ból jelit
canva

Jelita to istotny narząd przewodu pokarmowego, nazywany wręcz „drugim mózgiem”. Bez nich niemożliwie jest trawienie, wchłanianie pokarmu i wydalanie resztek. Co więcej, w jelitach znajdują się też drobnoustroje, bez których nie możemy produkować witamin życia czyli witaminy K i biotyny. Są jednak pewne produkty, których jelita nie lubią w szczególności. Co to za produkty? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą i gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow

Czerwone mięso

Regularne spożywane czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania np. na raka jelita grubego i jest przyczyną powstawania uchyłków jelita grubego. Co więcej, może przyczynić się również do powstawania raka żołądka. Do tej grupy zalicza się mięso pochodzące od zwierząt rzeźnych, czyli:

   • wieprzowina, 
   • wołowina,
   • cielęcina, 
   • baranina, 
   • jagnięcina, 
   • konina, 
   • koźlina, 
   • dziczyzna.

W mięsie tym występuje dużo zawartość żelaza hemowego, obecnego w tkankach zwierząt. Nasz ekspert zapytany o przyczyny raka jelita grubego stwierdził: „W głównej mierze zalicza się do nich dieta bogata w tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso oraz uboga w błonnik. Nieprawidłowa dieta, a także niska aktywność fizyczna prowadzą do otyłości, która także przyczynia się do rozwoju raka jelita grubego”. - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow. Zagrożenie pojawia się w momencie, gdy jemy to mięso częściej niż 1-2 razy dziennie – maksymalna dawka nie powinna przekraczać 350-500 g na tydzień. Spożywanie czerwonego mięsa zgodnie z tą normą, gdy ogólny stan organizmu jest dobry, nie stanowi zagrożenia.

Projekt bez nazwy - 2023-07-24T202152.733.png

Proste, tanie i nieinwazyjne badanie, które pomaga wykryć raka jelita grubego Te leki mogą zniszczyć nerki, jelita i płuca. Są dostępne niemal wszędzie, kupują je miliony Polaków!

Alkohol i tytoń

Nadużywanie alkoholu i palenie papierosów może spowodować raka jelita grubego: „Należy także wspomnieć o takich czynnikach ryzyka jak palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu”. - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow. Alkohol ma działanie rakotwórcze – szkodliwe dla jelit jest nawet picie jednego piwa dziennie. Co więcej, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wzrasta o 50%, gdy dana osoba pije więcej niż 4 drinki dziennie. Alkohol bezpośrednio uszkadza komórki i ma szkodliwy odziaływanie na metabolity.

Szczególnie groźnym połączeniem jest alkohol i dym papierosowy – z powodu alkoholu substancje rakotwórcze zawarte w dymie łatwiej przedostają się do śluzówki górnej części przełyku. Tytoń szkodliwie wpływa na komórki, które wyścielają okrężnicę i odbytnicę. Palacze tytoniu są bardziej narażeni na ryzyko wystąpienia polipów. Ponadto palenie przyczynia się do powstawania także nowotworów złośliwych m.in. w jamie ustnej, gardle, jamie nosowej, płucach, przełyku, żołądku, wątrobie, trzustce i nerkach.

 

Inhibitory pompy protonowej

Inhibitory pompy protonowej to grupa leków, spośród których niektóre są w Polsce dostępne bez recepty. Ponadto można je kupić nawet na stacji benzynowej. Nadużywanie ich jest przyczyną choroby SIBO, czyli zespołu nadmiernego rozrostu flory jelita cienkiego: „Substancje te silnie hamują wydzielanie kwasu solnego do soku żołądkowego, a tym samym prowadzą do tzw. achlorhydrii, co sprzyja rozwojowi bakterii w jelicie cienkim”. - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow

Przewlekłe stosowanie tych preparatów zmniejsza ochronne działanie kwaśnej bariery w żołądku. Dlatego też usunięcie pewnych patogenów staje się trudniejsze – skutkiem tego jest zaburzenie ilości bakterii jelitowych.

Silne leki przeciwbólowe

„Należy także wspomnieć o silnych lekach przeciwbólowych z grupy opioidów wykorzystywanych m.in w leczeniu chorób onkologicznych, które upośledzają bądź wręcz hamują motorykę jelita”. - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow

Opioidy działają na różnych piętrach układu pokarmowego. Z ich powodu zwiększa się napięcie zwieraczy i odwodnienie stolca. Jest to przyczyną powstających w jelitach twardych mas, z których tworzą się kamienie kałowe. Z powodu kamieni kałowych może dojść do niedrożności przewodu pokarmowego.