Pacjenci.pl Żywienie Jedz te produkty, a wzmocnisz swoją odporność jesienią. Dietetyczka dla Pacjenci.pl
Fot. Freepic/ drhannastolinska.pl

Jedz te produkty, a wzmocnisz swoją odporność jesienią. Dietetyczka dla Pacjenci.pl

25 października 2024
Autor tekstu: Sylwia Wamej

Jesienią wzmaga się sezon infekcyjny. Jednym ze sposobów, by wzmocnić naszą odporność i nie przeziębiać się jest wprowadzenie m.in. niewielkich, choć istotnych zmian w codziennej diecie. Trzeba też pamiętać o odpowiedniej suplementacji. Jak wyjaśnia w rozmowie z Pacjentami dr n. o zdr. dietetyk kliniczny Hanna Stolińska — odporność budujemy przez cały rok, nie teraz, kiedy jest sezon jesienno-zimowy. Dietetyczka zdradziła, na jakie produkty i suplementy warto stawiać, a czego unikać w kontekście odporności w sezonie jesienno-zimowym.

Na odporność wpływa bardzo wiele czynników

Wszyscy to znamy. Jesienią i zimą chorujemy znacznie częściej, niż w letnich miesiącach. Układ odpornościowy jest kluczowy dla utrzymania zdrowia, natomiast nasz styl życia ma ogromny wpływ na jego funkcjonowanie. Odpowiednia dieta, regularna aktywność fizyczna, sen oraz unikanie stresu to kluczowe elementy wspierania układu odpornościowego. W okresach jesiennych, kiedy warunki pogodowe się pogarszają, a wirusy stają się bardziej aktywne, nasza odporność może być szczególnie narażona na osłabienie.

Zdaniem dietetyczki, dr n. o zdr. Hanny Stolińskiej, ważne jest to, by podkreślać, że odporność buduje się cały rok i wpływa na nią bardzo wiele czynników.

Na odporność wpływa bardzo dużo czynników i nie jest to tylko sama dieta, ale też wiele innych, jak aktywność fizyczna, stres, odpowiednia suplementacja, nasza mikrobiota jelitowa, czy mamy do czynienia z używkami, typu palenie papierosów oraz alkohol, choroby przewlekłe oraz niska wilgotność powietrza. Musimy zadbać o te czynniki. Natomiast jeśli chodzi o dietę to dane składniki są bardzo ważne - wyjaśnia Hanna Stolińska.

Jakie produkty trzeba włączyć do diety, by wzmocnić odporność?

Jak wyjaśnia Hanna Stolińska, odporność składa się z białka, więc warto zadbać o białko w diecie, by móc wytwarzać dobre przeciwciała. To jeszcze nie wszystko, bo trzeba również zadbać o błonnik pokarmowy.

"Musimy też zadbać o błonnik pokarmowy, bo nasza mikrobiota je błonnik. To jest główne pożywienie, a każdy wie, że odporność znajduje się w jelitach. Musi być różnorodność diety, bo im bardziej różnorodne menu, tym więcej tych dobrych bakterii. Możemy zwrócić też uwagę na witaminę C, która działa prewencyjnie, ale lepiej ją czerpać z warzyw i owoców, niż z suplementacji. Chyba że już jesteśmy chorzy, to wtedy te duże dawki witaminy C mogą pomóc - wyjaśnia Stolińska.

Zdaniem dietetyczki warto też sięgać po zielone warzywa liściaste, ale też rośliny strączkowe, gdyż mają one działanie prebiotyczne, czyli dokarmiają nasze dobre bakterie.

“Włączmy też do naszej diety banany, wiśnie, owoce jagodowe, borówki, maliny, szparagi, topinambur oraz cykorię. Trzeba też postawić na cynk, bo jak wiadomo, cynk działa na odporność. Znajduje się on głównie w rybach, owocach morza, zbożach, mięsach, roślinach strączkowych oraz orzechach. Sięgajmy też po kiszonki, choć i w tym temacie są dość różne kontrowersje, bo nie wiemy, jak bakterie probiotyczne są odporne na kwas solny i ile z tych kiszonek dociera do naszych jelit” - zdradza dr Hanna Stolińska.

Jakie jedzenie nie sprzyja odporności?

W zestawieniu ważnych produktów wymienionych przez ekspertkę znalazły się też: zielona herbata, migdały ze skórką, które mają działanie probiotyczne, kurkuma, chrzan, cynamon, czosnek, czarnuszka, dziurawiec, pestki dyni oraz miód manuka. A co z suplementacją?

Jeśli chodzi o samą suplementację, to musimy zadbać o witaminę D, bo z żywności jemy jej dosyć mało i kwasy omega 3 - wyjaśnia dietetyczka.

Dr Hanna Stolińska podkreśla też, że jeśli chcemy mieć dobrą odporność w okresie jesienno-zimowym powinniśmy unikać cukrów prostych, które atakują naszą odporność. Nie sprzyja nam również dieta wysokoprzetworzona, białe pieczywo, słodkie płatki, biały makaron, biały ryż, żywność przetworzona, fast foody oraz słodycze.

Czytaj też:

Przyczynia się do nowotworów układu pokarmowego. Jemy to codziennie

Lista najbardziej toksycznych warzyw i owoców na świecie. Najnowszy raport

Co jeść, gdy wypadają włosy? To powinno znaleźć się w codziennym menu

Gwiazda Polsatu ma nowotwór złośliwy. "Boję się", zmiana rozwijała się od lat
Kaszlesz podczas czyszczenia uszu? Lekarz wyjaśnia przyczynę
Obserwuj nas w
autor
Sylwia Wamej

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na UMCS w Lublinie. Piszę m.in. o żywieniu, zdrowiu psychicznym i profilaktyce. Prywatnie miłośniczka podróży, muzyki na żywo i tańców swingowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko