Jesienne warzywo, które wygrywa walkę z pasożytami. Nie wyrzucaj tej części
Jesienią w kuchni rządzi dynia w jej różnych odmianach. Robimy z niej zupy, placki, chleby, a nawet ciasta i inne desery. Wiele osób zapomina, że prawdziwy skarb tego warzywa kryje się pestkach. Te małe nasiona mają niesamowite właściwości, a jednym z nich jest działanie przeciwpasożytnicze.
Pestki dyni warto zachować i wykorzystywać również poza sezonem. Mogą stać się nieocenionym wsparciem w naturalnej profilaktyce zdrowotnej.
Jesienna przekąska z pestek dyni
Już sama w sobie dynia wykazuje wiele cennych właściwości – jest bogata w witaminy (A, C, E i z grupy B ) i składniki mineralne (magnez, wapń, selen, cynk i potas). Jest też bogatym źródłem białka i błonnika pokarmowego, a przy tym niskokaloryczna: w 100 g znajduje się zaledwie 35 kcal.
Jednak nie o dyni, a o jej nasionach warto wiedzieć więcej. Pestki są prawdziwym skarbem o działaniu prozdrowotnym – zawierają tłuszcze bogate w cynk, fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Naszą uwagę zwróćmy jednak na kukurbitacynę – związek, który przenika do wnętrza pasożytów i paraliżuje ich układ nerwowy, ułatwiając ich eliminację z organizmu. Mowa o pasożytach takich jak: glista ludzka, tasiemiec, owsiki, tęgoryjec dwunastnicy. Jak im przeciwdziałać? Medycyna ludowa mówi o 2-3 łyżkach świeżych obranych pestek z dyni, które należy dokładnie rozgryźć i połknąć. Aby kuracja się udała, należy tego dnia unikać ciężkostrawnych posiłków, wybierając lekką dietę, która usprawni pasaż jelitowy. Jeśli kurację stosujemy u dzieci, należy odpowiednio zmniejszyć porcję pestek.
Co ciekawe,
zamiast pestek możemy spożywać olej z pestek dyni, który również zawiera ten składnik.
Kurację z pestek dyni możemy stosować również wspomagająco. Pamiętajmy: jeśli objawy wskazują na pasożyty i utrzymują się, nawet przy stosowaniu pestek z dyni, należy zwrócić się do lekarza.
Fot. Canva/StudioBarcelona, Getty Images
Jak przechowywać pestki, aby zachować ich właściwości?
Pestki dyni, aby zachowały swoje właściwości, muszą być odpowiednio przechowywane, najlepiej w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Co zrobić, aby nie spleśniały?
- Po wydobyciu z dyni pestki trzeba umyć i wysuszyć, np. na gazecie
- Najlepiej przechowywać je w szczelnym słoiku lub pojemniku, aby ograniczyć dostęp powietrza
- Ustawmy je z dala od źródła wilgoci (w spiżarni lub w kuchni w szafce oddalonej od kuchenki), zapobiegnie to pleśnieniu nasion
-
Pestki można przechowywać również w lodówce lub zamrażarce
Jakie dynie mają najlepsze pestki? Poszukajmy odmian bezłuskowych, takich jak dynia olbrzymia, dynia Hokkaido czy dynia piżmowa . Pestki tych odmian będą bardziej miękkie i nieco większe.
Jak wykorzystać pestki z dyni?
Choć pestki dyni są znane ze swoich właściwości przeciwpasożytniczych, w starożytnych kulturach stosowano je także do leczenia infekcji pęcherza moczowego i problemów z prostatą. W tradycyjnej medycynie chińskiej wykorzystywano je również do przywracania równowagi energetycznej w organizmie.
Jak stosować pestki z dyni?
- Dodatek do sałatek – prażone pestki świetnie komponują się z warzywami i sosami
- Składnik smoothie – można je zblendować, aby wzbogacić koktajl lub smoothie w zdrowe tłuszcze
- Baza do pesto – świetnie zastępują tradycyjne orzeszki piniowe
-
Posypka
– do owsianek, jogurtu, a nawet zup kremów (również warto wcześniej uprażyć).
Zobacz także:
Zgrzytasz zębami? Poznaj technikę, dzięki której sam możesz sobie pomóc
Te produkty ukoją ci nerwy. Włącz je do diety i obniż poziom kortyzolu
Tak "pachnie" cukrzyca. Gdy to poczujesz, biegiem do lekarza