Pacjenci.pl Profilaktyka i leczenie Jesienne warzywo, które wygrywa walkę z pasożytami. Nie wyrzucaj tej części
Fot Canva/skarau, Getty Images

Jesienne warzywo, które wygrywa walkę z pasożytami. Nie wyrzucaj tej części

13 października 2024
Autor tekstu: Aneta Paniczko

Jesienią w kuchni rządzi dynia w jej różnych odmianach. Robimy z niej zupy, placki, chleby, a nawet ciasta i inne desery. Wiele osób zapomina, że prawdziwy skarb tego warzywa kryje się pestkach. Te małe nasiona mają niesamowite właściwości, a jednym z nich jest działanie przeciwpasożytnicze.

Pestki dyni warto zachować i wykorzystywać również poza sezonem. Mogą stać się nieocenionym wsparciem w naturalnej profilaktyce zdrowotnej.

Jesienna przekąska z pestek dyni

Już sama w sobie dynia wykazuje wiele cennych właściwości – jest bogata w witaminy (A, C, E i z grupy B ) i składniki mineralne (magnez, wapń, selen, cynk i potas). Jest też bogatym źródłem białka i błonnika pokarmowego, a przy tym niskokaloryczna: w 100 g znajduje się zaledwie 35 kcal.

Jednak nie o dyni, a o jej nasionach warto wiedzieć więcej. Pestki są prawdziwym skarbem o działaniu prozdrowotnym – zawierają tłuszcze bogate w cynk, fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Naszą uwagę zwróćmy jednak na kukurbitacynę – związek, który przenika do wnętrza pasożytów i paraliżuje ich układ nerwowy, ułatwiając ich eliminację z organizmu. Mowa o pasożytach takich jak: glista ludzka, tasiemiec, owsiki, tęgoryjec dwunastnicy. Jak im przeciwdziałać? Medycyna ludowa mówi o 2-3 łyżkach świeżych obranych pestek z dyni, które należy dokładnie rozgryźć i połknąć. Aby kuracja się udała, należy tego dnia unikać ciężkostrawnych posiłków, wybierając lekką dietę, która usprawni pasaż jelitowy. Jeśli kurację stosujemy u dzieci, należy odpowiednio zmniejszyć porcję pestek.

Co ciekawe, zamiast pestek możemy spożywać olej z pestek dyni, który również zawiera ten składnik.
Kurację z pestek dyni możemy stosować również wspomagająco. Pamiętajmy: jeśli objawy wskazują na pasożyty i utrzymują się, nawet przy stosowaniu pestek z dyni, należy zwrócić się do lekarza.

Fot. Canva/StudioBarcelona, Getty Images

Co druga kobieta w Polsce umiera z tego powodu. Kardiolog mówi, od czego to zależy
Nie tylko zimne ręce i nogi. Po tym poznasz, że masz słabe krążenie

Jak przechowywać pestki, aby zachować ich właściwości?

Pestki dyni, aby zachowały swoje właściwości, muszą być odpowiednio przechowywane, najlepiej w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Co zrobić, aby nie spleśniały?

  • Po wydobyciu z dyni pestki trzeba umyć i wysuszyć, np. na gazecie
  • Najlepiej przechowywać je w szczelnym słoiku lub pojemniku, aby ograniczyć dostęp powietrza
  • Ustawmy je z dala od źródła wilgoci (w spiżarni lub w kuchni w szafce oddalonej od kuchenki), zapobiegnie to pleśnieniu nasion
  • Pestki można przechowywać również w lodówce lub zamrażarce

Jakie dynie mają najlepsze pestki? Poszukajmy odmian bezłuskowych, takich jak dynia olbrzymia, dynia Hokkaido czy dynia piżmowa . Pestki tych odmian będą bardziej miękkie i nieco większe.

Jak wykorzystać pestki z dyni?

Choć pestki dyni są znane ze swoich właściwości przeciwpasożytniczych, w starożytnych kulturach stosowano je także do leczenia infekcji pęcherza moczowego i problemów z prostatą. W tradycyjnej medycynie chińskiej wykorzystywano je również do przywracania równowagi energetycznej w organizmie.

Jak stosować pestki z dyni?

  • Dodatek do sałatek – prażone pestki świetnie komponują się z warzywami i sosami
  • Składnik smoothie – można je zblendować, aby wzbogacić koktajl lub smoothie w zdrowe tłuszcze
  • Baza do pesto – świetnie zastępują tradycyjne orzeszki piniowe
  • Posypka – do owsianek, jogurtu, a nawet zup kremów (również warto wcześniej uprażyć).

Zobacz także:

Zgrzytasz zębami? Poznaj technikę, dzięki której sam możesz sobie pomóc

Te produkty ukoją ci nerwy. Włącz je do diety i obniż poziom kortyzolu

Tak "pachnie" cukrzyca. Gdy to poczujesz, biegiem do lekarza

Na zapalenie pęcherza moczowego najlepsza może być żurawina. Lekarz potwierdza
Pomoże na zgagę, wzmocni wątrobę. Tradycyjny przepis na nalewkę z pigwy
Obserwuj nas w
autor
Aneta Paniczko

Redaktorka i dziennikarka z kilkunastoletnim stażem. Lubi wyszukiwać ciekawostki naukowe i kulinarne oraz dzielić się nimi z innymi – uważa, że każdy powód do merytorycznej dyskusji jest dobry. Z wykształcenia socjolog o specjalizacji medialnej. Miłośniczka wysokich gór i niskich jamników. Aktualnie opiekunka jednego, który lubi pokazywać swój uparty charakter.  

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko