Pomoże na zgagę, wzmocni wątrobę. Tradycyjny przepis na nalewkę z pigwy
Pigwa to owoc często niedoceniany, choć posiada niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Akurat jest sezon na pigwę, warto więc skorzystać i coś z niej zrobić. Jest tak cierpka, że nie da się jej jeść na surowo, ale doskonale sprawdza się w przeróżnych przetworach – np. w nalewkach.
Nalewka z pigwy jest bardzo smaczna, a przy tym działa prozdrowotnie. Wspomaga trawienie, przynosi ulgę przy zgadze oraz wspiera pracę wątroby. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji spróbować tej domowej mikstury, teraz jest idealny moment, by taka przygotować. Będzie idealna na zimowe wieczory, zwłaszcza gdy nieco przemarzniemy.
Pigwa – co to za owoc?
Pigwa często mylona jest z pigwowcem, jednak oba gatunki mają podobne właściwości. Pigwa to duży owoc, podobny do gruszki lub jabłka, który rośnie na sporym krzaku, właściwie na drzewie. Pigwowiec jest małym ozdobnym krzakiem, a jego owoce także są drobne. Niemniej mają podobny zarówno smak, jak i właściwości.
Oba są twarde i bardzo kwaśne, cierpkie. Na surowo niezbyt zachęcające, ale po odpowiedniej obróbce, np. po ugotowaniu czy przygotowaniu nalewki, zyskują wyjątkowe walory smakowe. I nie tylko smakowe. Zarówno pigwa, jak i pigwowiec, mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Niegdyś używano jej do zwalczania przeziębień oraz wspomagania układu pokarmowego i warto wrócić do tej tradycji.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz antyoksydantów pigwa (pigwowiec także) jest owocem o działaniu wzmacniającym odporność. Dodatkowo, substancje zawarte w tych owocach wspierają prawidłową pracę wątroby, pomagają w leczeniu zgagi, a także mogą łagodzić objawy stanów zapalnych przewodu pokarmowego.
Jeśli usłyszysz coś takiego od lekarza, od razu uciekaj. Przestrzega... lekarka Na zapalenie pęcherza moczowego najlepsza może być żurawina. Lekarz potwierdzaWartości odżywcze pigwy
Pigwa to owoc bogaty w cenne składniki odżywcze, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Znajdziemy w niej:
- witaminy – witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i działa antyoksydacyjnie, poza tym witaminy z grupy B, szczególnie B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę) i B6, które wpływają na układ nerwowy oraz metabolizm. W pigwowcu znajdziemy także niewielkie ilości witaminy A,
- minerały – takie jak potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi, a magnez wspiera funkcje mięśni, układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz kości,
- błonnik – który reguluje trawienie, wspomaga perystaltykę jelit oraz obniża poziom cholesterolu we krwi, a tym samy chorób serca,
- przeciwutleniacze – np. polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne, chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wspomagając walkę z procesami starzenia.
Tradycyjny przepis na nalewkę z pigwy
By cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami pigwy (pigwowca też!), i to przez cały rok, warto przyrządzić sobie nalewkę. Jak znalazł będzie szczególnie zimą, kiedy przemarzniemy po długim spacerze. Dzięki niej można zapobiec rozwojowi infekcji. Oto przepis:
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy (albo pigwowca),
- 0,5 l spirytusu (70-80 proc.),
- 0,5 l wódki (40 proc.),
- 0,5 kg cukru,
- sok z 1 cytryny,
- opcjonalnie: laska wanilii, kawałek cynamonu lub goździki (dla wzbogacenia smaku).
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne. Następnie umieszczamy je w szklanym naczyniu.
- Zasypujemy owoce cukrem i odstawiamy na 2-3 dni, aż puszczą sok. Co jakiś czas mieszamy je, aby cukier równomiernie się rozpuścił.
- Gdy owoce puszczą sok, przekładamy je do dużego słoja, dodajemy sok z cytryny oraz wybrane przyprawy. Zalewamy wszystko mieszanką spirytusu i wódki. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 4-6 tygodni.
- Po tym czasie nalewkę filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy i przelewamy do butelek. Nalewkę można odstawić na kolejne 2-3 miesiące, aby dojrzała i nabrała pełni smaku.
Nalewka z pigwy nie tylko doskonale smakuje, ale przede wszystkim, ma właściwości wspomagające trawienie, łagodzące zgagę oraz wzmacniające wątrobę. Idealnie sprawdzi się po obfitym posiłku, kiedy czujemy jakiś dyskomfort w żołądku – 2 łyżeczki nalewki należy rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wypić małymi łykami.
Zobacz także:
Sezon na jadalne kasztany rozpoczęty. Jakie mają właściwości zdrowotne?
Oto skutki jedzenia pomidorów. Na co pomagają, a na co szkodzą?
Owoc doskonały, w dodatku za darmo. A Polacy go nie jedzą