Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Tak "pachnie" cukrzyca. Gdy to poczujesz, biegiem do lekarza
Marta Uler
Marta Uler 28.09.2024 22:39

Tak "pachnie" cukrzyca. Gdy to poczujesz, biegiem do lekarza

Zapach z ust może świadczyć o cukrzycy.
Fot. Canva

Niektóre choroby dają o sobie znać w nie do końca oczywisty sposób. Pomyślałbyś, np., że znaczenie może mieć zapach, jaki wydzielamy? A jednak. Czasem to, co czujemy, jest sygnałem alarmowym, że w naszym organizmie dzieje się coś niepokojącego.

Szczególną uwagę warto zwrócić na zmianę zapachu potu lub oddechu. Jeśli z ust czuć woń przypominającą fermentujące owoce, może to wskazywać na cukrzycę. Taki objaw może świadczyć o zaawansowanym stadium choroby, dlatego nie można zwlekać z wizytą u lekarza.

Niektóre choroby objawiają się specyficznym zapachem

Nieświeży oddech to nie zawsze efekt braku higieny jamy ustnej. W niektórych przypadkach może być oznaką poważniejszych problemów zdrowotnych. Choroby metaboliczne, schorzenia wątroby, a nawet niewydolność nerek mogą wpływać na zapach z ust. Często niestety nie zdajemy sobie sprawy, że przykry oddech może być objawem infekcji, problemów z trawieniem, czy nawet cukrzycy.

Np. przewlekłe infekcje zatok mogą wpływać na to, jak pachnie nasz oddech. Bakterie i wirusy obecne w organizmie produkują związki, które sprawiają, że oddech zyskuje nieprzyjemną woń. To, co czujemy, może więc być pierwszym sygnałem ostrzegawczym, że w organizmie rozwija się coś poważniejszego niż zwykłe przeziębienie. 

Jednak zapach – z ust, czy zapach potu, albo moczu – to tylko jeden z objawów, jakie może dawać dana choroba. Jeśli obserwujemy także inne, jak chociażby częste zmęczenie, czy ból, powinnismy być czujni. Najlepiej w takim przypadku skonsultować się z lekarzem, aby wykonać badania i wykluczyć poważne schorzenia.

Jak pachnie cukrzyca?

Bardzo charakterystyczny jest zapach cukrzycy. W przypadku tej choroby, szczególnie niekontrolowanej, dochodzi do poważnych zaburzeń metabolicznych. Organizm, nie mając dostępu do odpowiedniej ilości insuliny, nie jest w stanie wykorzystać glukozy jako głównego źródła energii. W efekcie zaczyna spalać tłuszcze, co prowadzi do produkcji ciał ketonowych i to właśnie one są odpowiedzialne za ten charakterystyczny zapach.

Przypomina on woń fermentujących owoców, a czasem nawet acetonu, używanego do zmywania lakieru do paznokci. Co więcej, jest wyczuwalny nie tylko w oddechu, ale także w pocie i moczu osoby cierpiącej na cukrzycę. Oznacza, że w organizmie doszło do kwasicy ketonowej – stanu groźnego dla zdrowia i życia, wymagającego natychmiastowej interwencji lekarskiej.

Kwasica ketonowa to stan, który pojawia się głównie u osób z cukrzycą typu 1., ale może także dotknąć pacjentów z cukrzycą typu 2. w sytuacjach stresowych lub przy infekcjach. Brak podjęcia leczenia może prowadzić do poważnych komplikacji, takich jak uszkodzenie narządów wewnętrznych czy śpiączka cukrzycowa. Dlatego też, jeśli poczujemy u siebie lub bliskich ten charakterystyczny zapach, nie należy go lekceważyć.

Cukrzycę może wykryć dentysta

Co ciekawe (choć przecież logiczne!), pierwszą osobą, która zauważy u pacjenta cukrzycę, może być dentysta. I nie chodzi tylko o zapach, który wydobywa się z jego ust. Choroba ta często prowadzi do problemów z jamą ustną, takich jak suchość, przewlekłe zapalenia dziąseł czy problemy z gojeniem się ran. Cukrzyca sprzyja także infekcjom grzybiczym w jamie ustnej, co może zwrócić uwagę stomatologa podczas rutynowej wizyty.

Nie zaniedbujmy więc kontroli u stomatologa nie tylko z uwagi na nasze zęby, ale i w ogóle – na stan zdrowia po prostu. Warto podkreślić, że wczesne rozpoznanie cukrzycy ma zasadnicze znaczenie, jeśli chodzi o wdrożenie leczenia i zapobieganie powikłaniom. Obserwujmy swoje ciało, nie bagatelizujmy żadnych objawów, które wydają nam się niepokojące, nowe. Konsultujmy to z lekarzem, naprawdę wiele od tego zależy.

Zobacz także:

Pies wyczuwa te choroby zanim pojawią się objawy. Wywącha raka, cukrzycę czy nadchodzący atak padaczki

Mówią na niego "śmierć", powoduje choroby. Polacy jedzą go 40 kg rocznie

Walczysz z cukrzycą? Jedz to, by unormować poziom cukru we krwi