Kolagen - białko młodości. W jakich produktach spożywczych go szukać?
Kolagen to białko produkowane przez nasz organizm, będące jednym z głównych składników tkanki łącznej. Odpowiada za budowę i funkcjonowanie tkanek, takich jak kości, stawy i skóra. Niestety wraz z wiekiem ilość kolagenu spada, dlatego warto zadbać o jego podaż w diecie.
Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
Poziom kolagenu w organizmie zaczyna spadać już po 25 roku życia, a jego znaczny spadek następuje po menopauzie. Wskutek tego na skórze pojawiają się zmarszczki, a także słabnie siła mięśni, ścięgien oraz stawów. W pierwszych latach menopauzy skóra traci aż 30% kolagenu.
Objawy niedoboru kolagenu:
- zmarszczki
- ziemista cera
- przebarwienia
- łamliwe włosy
- łamliwe paznokcie
- bóle i sztywnienie stawów
- większa podatność na urazy i kontuzje
Do destrukcji włókien kolagenowych może dochodzić także pod wpływem takich czynników, jak: palenie tytoniu, nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne, wzmożona aktywność fizyczna, zaburzenia hormonalne, choroby, przewlekły stres, nadmiar cukru w diecie.
Źródła kolagenu w diecie
Głównym źródłem kolagenu w diecie są produkty, które zawierają żelatynę. Żelatyna to mieszanka białek peptydów, pozyskiwana w procesie hydrolizy kolagenu pochodzącego ze skóry, kości oraz chrząstek zwierząt.
Produkty bogate w kolagen:
- ryby w galarecie
- galaretki z nóżek wieprzowych
- gotowane chrząstki
- gotowane kurze łapki
- rosół na bazie nóżek kurzych lub wieprzowych
- podroby
- chrząstki rekina
- przetwory mięsne, np. salceson
- galaretki owocowe
Warto podkreślić, że spożywanie powyższych produktów w nadmiarze może negatywnie oddziaływać na układ krążenia, dlatego należy zachować umiar.
Suplementacja kolagenu
Suplementacja kolagenu zalecana jest głównie osobom ze schorzeniami stawów i kości oraz sportowcom. Pamiętajmy, że przed zastosowaniem każdego suplementu, należy najpierw skonsultować się z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. W aptekach mamy dostępne przeróżne preparaty z kolagenem. Najlepiej przyswajalny przez nasz organizm jest kolagen rybi.
Cechy dobrego preparatu z kolagenem:
- Jest pochodzenia zwierzęcego, najlepiej rybiego
- Zawiera minimum 10 g kolagenu w jednej dawce produktu
- Nie zawiera cukru, glukozy, fruktozy czy syropu glukozowo-fruktozowego
- Zawiera witaminę C, która bierze udział w syntezie kolagenu