Kontroluj poziom witaminy B12! Najlepsze źródło witaminy B12 w diecie wegetariańskiej

Dieta wegetariańska z każdym kolejnym rokiem zdobywa coraz większą popularność. Służy ona nie tylko detoksykacji, ale i zrzuceniu zbędnych kilogramów. Niestety jednak wyłączenie jedzenia z jadłospisu pozbawia organizmu wielu substancji – w tym witaminy B12. Jej brak może wywołać w organizmie spore zamieszanie. Na szczęście żeście jednak z pomocą przychodzi suplementacja. Przeczytaj i dowiedz się, dlaczego to takie ważne. Podpowiadamy również, jak uzupełniać braki witaminy B12 na diecie wegetariańskiej.
Suplementacja na diecie wegetariańskiej – dlaczego to ważne?
Zdaniem ekspertów z American Dietetic Association dieta wegetariańska przyniesie korzyści zdrowotne tylko wtedy, gdy zostanie ona odpowiednio zbilansowana. W przeciwnym razie może ona wywołać w organizmie groźne dla zdrowia niedobory witamin i innych kluczowych składników odżywczych. Najczęściej spotykane niedobory dotyczą substancji takich jak:
Żelazo – brak tego pierwiastka zwiększa podatność organizmu na infekcje. Nasileniu ulega także chroniczne poczucie zmęczenia, wysypki oraz problemy z koncentracją.
Białko – jego niedobór powoduje osłabienie organizmu, obniżoną odporność oraz łamanie i wypadanie włosów.
Wapń – zmniejszony poziom wapnia w organizmie zwiększa ryzyko chorób serca i nowotworowych.
Witamina B12 – niedobór tej substancji zwiększa ryzyko występowania anemii i innych poważnych schorzeń. Niestety jednak podobnie jaj pozostałe składniki odżywcze występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Witamina B12 – co powoduje jej niedobór?
Witamina B12 to bardzo ważny składnik 2 enzymów, które znajdują się we wszystkich komórkach i odpowiadają za metabolizm. Dzięki niej ma miejsce reprodukcji DNA w komórkach oraz produkcję nowych białek. Na tym jednak jeszcze nie koniec – Witamina B12 wpływa także na pracę układu nerwowego oraz syntezę hemoglobiny. Jej niedobór może więc wywołać spore problemy zdrowotne.

Symptomy braku witaminy B12
Niedobór witaminy B12 wywołuje poważne zaburzenia w podziale komórek. W efekcie dochodzi więc do niedokrwistości, która prowadzi do powiększenia się czerwonych krwinek. Skóra staje się wtedy blada i dochodzi do regresji błony śluzowej. Objawom towarzyszą także poczucie osłabienia, chroniczne przemęczenie, migreny i zawroty głowy.
Skutki niedoboru witaminy B12
Brak tej substancji zwiększa ryzyko występowania miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Wpływa to również na pracę układu nerwowego, powodując m.in. zaburzenia zmysłów. Objawom towarzyszy także brak apetytu, spowolnienie zdolności motorycznych oraz zaburzenia koordynacji ruchowej. W najgorszym wypadku może dojść również do występowania zaburzeń psychicznych – od problemów z pamięcią, aż po poważne halucynacje.
Witamina B12 na diecie wegetariańskiej – gdzie szukać?
Niestety witamina B12 nie występuje w produktach roślinnych. Można ją znaleźć jedynie w produktach mięsnych oraz pochodzenia zwierzęcego – mleku, jajkach itp. Oznacza to więc, że jej naturalne źródła nie dotyczą produktów przeznaczonych dla wegetarian czy wegan. Na szczęście można ją spotkać w żywności fortyfikowanej oraz suplementach diety. Odpowiednią podaż witaminy B12 zapewnią produkty w postaci tabletek, kropli, a nawet i pasty do zębów z dodatkiem witaminy B12. Wielu wegetarian decyduje się na to, by uzupełnić dietę odpowiednimi dawkami suplementów.

Suplementacja witaminy B12 – nie tylko dla wegetarian
Nie da się nie zauważyć, jak ważne jest to, by nie dopuścić do niedoboru witaminy B12. Niestety jednak jej braki w organizmie mogą również dotyczyć i osoby, które nie są na diecie wegetariańskiej. Wynika to głównie z wyjałowienia gleb i degradacji środowiska, które doprowadziły do pogorszenia się jakości produktów spożywczych. Współcześnie artykuły spożywcze są pozbawione wielu cennych minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z pomocą przychodzą jednak suplementy zapierające witaminę B12. Ich zażywanie poleca się także kobietom w ciąży, które potrzebują jej więcej.
Przede wszystkim jednak powstały one z myślą o osobach, które znajdują się na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Badania kliniczne dowiodły, że osoby niejedzące mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, spożywają od 1,7 do 2,5 mikrograma witaminy B12. Jest to niewiele więcej niż dawka dzienna, którą zaleca się dla niemowlęcia do 11. miesiąca życia. W przypadku zdrowej osoby dorosłej dzienna dawka dostać wynosi 4 mikrogramy. Jest to ponad dwukrotnie mniej, niż zalecają lekarze. Z kolei osoby wymagające się z chorobami takimi jak niedokrwistość, powinny przyjmować jej nawet do 20 mikrogramów dziennie.
Tekst zewnętrzny



































