Krytyczny składnik dla osób po pięćdziesiątce. Tego organizm potrzebuje najbardziej
Po 50. roku życia fizjologia się zmienia. Na tym etapie człowiek potrzebuje nieco innych składników odżywczych, niż kiedy miał 30 czy 15 lat. A jeden jest szczególnie ważny i warto uważnie podchodzić do diety, by na pewno dostarczać go sobie w odpowiednich ilościach.
Mowa o białku. Choć generalnie kojarzy się z tym, że jest budulcem mięśni i od niego zależy nasza siła, to jest to duże uogólnienie. W organizmie ludzkim jest wiele różnych białek, a każde pełni bardzo ważną funkcję.
Dlaczego białko jest tak ważne?
Białko to składnik, który odpowiada nie tylko za budowę i regenerację mięśni, ale także za prawidłowe funkcjonowanie enzymów, hormonów i układu odpornościowego. Warto zauważyć, że białkami są np. hemoglobina – która odpowiada za transport tlenu w organizmie, ferrytyna – za magazynowanie żelaza, insulina – za metabolizm cukrów, czy prolaktyna – za produkcję mleka. By cieszyć się pełnią zdrowia, potrzebujemy więc białek na każdym etapie naszego życia.
Po „pięćdziesiątce” organizm stopniowo traci masę mięśniową , co może prowadzić do osłabienia, a nawet sarkopenii. Dlatego w tym wieku odpowiednia podaż białka jest tak bardzo ważna – pomaga spowolnić ten proces i utrzymać siłę oraz sprawność fizyczną. Białko wspiera również utrzymanie zdrowych kości, co jest niezwykle istotne w kontekście osteoporozy , na którą osoby po 50 r. życia są szczególnie narażone. Wpływa również na regenerację tkanek, zdrowie skóry oraz gojenie się ran. Odpowiednia podaż białka pomaga też w kontrolowaniu masy ciała, ponieważ sprzyja uczuciu sytości i stabilizuje poziom cukru we krwi. Poczytaj także: Białko, błonnik, żelazo... Która sałata jest najzdrowsza?
Dlaczego białko jest tak ważne u osób po 50 roku życia?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dorosłe osoby spożywały minimum 0,8 g białka na każdy kilogram masy ciała dziennie. Przy czym zależy to także od aktywności i ogólnego stanu zdrowia konkretnej osoby. Np. ludziom zdrowym, ale nieaktywnym zaleca się ok. 1,2 g białka/kg masy ciała, a sportowcom nawet do 1,7 g białka/kg masy ciała. I teraz istotne – u osób po 50. roku życia zapotrzebowanie na białko wzrasta i wynosi od 1 do 1,2 g białka na kilogram masy ciała.
Wynika to ze wspomnianej większej potrzeby regeneracji tkanek i ochrony przed utratą mięśni. Nie bez znaczenia jest również wpływ białka na zdrowie psychiczne. Odpowiednia ilość tego składnika wspomaga produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina, które odpowiadają za dobre samopoczucie i poziom energii. Dietetycy podkreślają, że rozłożenie podaży białka powinno być równomierne na cały dzień, a nie tylko na jeden posiłek, dzięki czemu organizm wykorzysta je w sposób optymalny. Ten artykuł powinien Cię zainteresować: Czy kobieta w wieku dojrzałym może trenować siłowo? Wpływ na kości i stawy

Białko u osób po 50-tce zdaniem eksperta
Na ten temat wypowiedział się na swoim kanale na YouTube dr Bartek Kulczyński, specjalista od żywienia: „Część ekspertów uważa, że dobrą praktyką jest zwiększenie podaży białka przez osoby starsze do 1,2, a nawet 1,3 g na każdy kilogram masy ciała” – mówi. Przy czym, u osób chorych, osłabionych, odchudzających się, powinno się tę ilość zwiększyć.
Ekspert podkreśla, że w arto zadbać o to, by w jednym posiłku znalazła się solidna porcja białka, ok. 25-30 g, a w pozostałych nieco mniej. Oczywiście, nie dotyczy to osób, które ze względów zdrowotnych znajdują się na diecie niskobiałkowej – np. przy niewydolności nerek . Wydaje się, że ilość 0,6 g białka na kg masy ciała powinien być dobrym kompromisem, jednak to zawsze należy uzgodnić z lekarzem i dietetykiem.
Gdzie znajduje się najwięcej białka?
Źródłem białka są zarówno produkty zwierzęce, czyli mięso, mleko i jaja, jak i roślinne (fasola, tofu, orzechy, zboża, pestki, nasiona), choć, te pierwsze są o wiele lepiej przyswajalne przez nasz organizm, jak podkreśla dr Kulczyński. A co z tego i w jakiej ilości powinno wylądować na jego talerzu? Najlepiej pokazać to na przykładzie.
Weźmy osobę 50-letnią ważącą 70 kg. Jej dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi 84 g (70 kg x 1,2 g/kg). Oto przykładowe źródła białka:
- 100 g piersi z kurczaka – około 31 g białka
- 100 g chudego twarogu – około 18 g białka
- 2 jajka (100 g) – około 13 g białka
- 100 g łososia – około 20 g białka
- 100 g soczewicy (gotowanej) – około 9 g białka
Źródła: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23107527/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19741515/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33331638/