Które jajka są najzdrowsze? To nie te, które kupuje większość z nas
O tym, że jajka są zdrowe, raczej nikogo nie trzeba przekonywać. Mimo iż Polacy najchętniej sięgają po jajka kurze, to możliwości jest o wiele więcej. Które z jajek więc jest najzdrowsze?
Najzdrowsze jajko to?
Jajka znoszą wszystkie ptaki. Największą popularnością cieszą się kurze, lecz oprócz nich spotkać można również jajka od przepiórek, gęsi, kaczek, indyków i strusiów. Najmniej sycące są jajka przepiórek – by się nimi najeść, trzeba spożyć przynajmniej 3 lub 4. Mogą jednak je jeść osoby uczulone na jajka kurze. Co więcej, jajka przepiórcze mają więcej kwasów tłuszczowych, żelaza i cynku.
Osoby spożywające jajka dla kwasów omega-3 i 6, powinny zainteresować się jajkami gęsi – są większe od kurzych, kaczych i indyczych i mają doskonałą proporcję omega-3 do omega-6. Jednak ich smak i konsystencja nie będą każdemu odpowiadać – są bardziej oleiste, więc lepiej nadają się do pieczenia niż np. do jajecznicy.
Na jajka kacze powinny uważać osoby, które mają za duży poziom cholesterolu – jajka te mają go więcej i są gęstsze. Dużo cholesterolu mają także jajka indycze – w porównaniu z jajami kurzymi mają go aż 4 razy więcej i są od nich bardziej kaloryczne.
Kolor żółtka a wartości odżywcze jajka
Jak wynika z badań opublikowanych przez Journal of Food Science, żółtko o ciemnym kolorze ma więcej kwasów omega-3 i witamin niż jajko o jasnym żółtku. Spowodowane jest to dietą, jaką miała kura, które je zniosła. Im ciemniejsze żółtko, tym w jej diecie było więcej karotenoidów. Nie oznacza to jednak, że silnie pomarańczowe żółtko to zdrowe żółtko – kolor ten bywa sygnałem, że kura dostawała paszę z dodatkami.
Słowaccy naukowcy również zbadali związek koloru żółtka a zawartością kartenoidów – i ustalili, że między nimi nie ma żadnej zależności.
Jak wynika z badań Departamentu Rolnictwa Stanów zjednoczonych jasna i ciemna żółtka mają ten sam skład makroskładników.
Które jajka najlepiej kupić?
Okazuje się, że jajka w rozmiarze XL nie zawierają najwięcej składników odżywczych. Kurze jajko w tym rozmiarze zawiera w większości wodę – dlatego lepiej wybierać te mniejsze, w których witaminy i minerały, białko i antyoksydanty są bardziej skoncentrowane. Ponadto duże jajka mają cieńsze skorupki, więc podczas gotowania łatwiej pękają.
Jajka w sklepie oznaczone są specjalnym kodem X-YY-AABBCCDD. Co znaczą te oznaczenia?
- X – sposób chowania,
- YY – kraj pochodzenia,
- AABBCCDD – weterynaryjny numer identyfikacyjny. AA – kod województwa, BB – kod powiatu, CC – kod zakresu działalności, DD – kod firmy.
W przypadku parametru X możemy znaleźć 4 oznaczenie – 0, 1, 2, 3. Najlepiej wybierać jajka z najniższym oznaczeniem, czyli jajka z ekologicznego chowu. Kury je znoszące miały zapewniony spacery na świeżym powietrzu i naturalną karmę, więc ich jajka są po prostu zdrowsze. Im większy numer, tym w gorszych warunkach żyła kura. Najgorsze warunki bytowe mają kury z chowu klatkowego, trzymane w ciasnych klatkach, nierzadko okaleczane i karmione automatycznie.