Najlepsze produkty dla chorych na raka. Taka dieta może pomóc w walce z chorobą
Czy pacjenci z rakiem powinni stosować jakąś specjalną dietę? Dr Dawn Mussallem, ekspert z amerykańskiej Mayo Clinic, zaznacza, że nie ma jednego produktu lub diety, ale raczej wzorzec żywieniowy, który opiera się na roślinach bogatych w błonnik.
Co powinno być podstawą diety pacjentów chorych na raka?
Dr Dawn Mussallem podkreślił, że tylko 3 proc. Amerykanów spożywa odpowiednią ilość błonnika. Tymczasem nikt nie ma wątpliwości, że po zdiagnozowaniu raka, właściwa dieta jest kluczowa dla powrotu do zdrowia. Organizacje takie, jak Amerykański Instytut Badań nad Rakiem oraz Amerykańskie Towarzystwo ds. Raka (American Cancer Society) zalecają, aby w diecie osób chorych na raka przeważały rośliny i kładą duży nacisk na żywność pełnowartościową. Dieta powinna być bogata w świeże warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.
Czego należy unikać w diecie?
Chorzy na raka (ale również zdrowe osoby) powinni wystrzegać się żywności wysokoprzetworzonej. Amerykańskie Towarzystwo ds. Raka rekomenduje unikanie czerwonego i przetworzonego mięsa. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) czerwone mięso to produkt potencjalnie rakotwórczy.
Gastroenterolog lek. med. Jacek Kowerzanow podkreśla, że dieta bogata w czerwone mięso oraz uboga w błonnik stanowi istotny czynnik ryzyka rozwoju raka jelita grubego:
„ Mamy czynniki genetyczne, płeć oraz czynniki środowiskowe. W 90% mówimy o tzw. raku sporadycznym, czyli nie związanym rodzinnie. Nowotwory występujące rodzinnie stanowią 10% raka jelita grubego. Rak sporadyczny w większości przypadków powstaje na bazie gruczolaków, czyli zmian polipowatych w jelicie grubym. Mówimy wtedy o czynnikach genetycznych, gdyż na bazie polipa dochodzi do mutacji genetycznych, które prowadzą do rozwoju raka jelita grubego. Kolejnym czynnikiem ryzyka jest płeć męska. Mówimy także o tzw. czynnikach środowiskowych, czyli tych, na które mamy duży wpływ. W głównej mierze zalicza się do nich dieta bogata w tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso oraz uboga w błonnik. (...)”
Zamiast mięsa rośliny strączkowe!
W pełnowartościowej diecie mięso nie jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Można je z powodzeniem zastąpić roślinami strączkowymi, takimi jak fasola, groch czy soczewica. Rośliny te zawierają dużo białka wysokiej jakości, a także błonnik, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Rośliny strączkowe są również bogate w witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie.