Ostrzeżenie GIS. Niedeklarowane białka soi w konserwie turystycznej
Jak podaje Państwowa Inspekcja Sanitarna, w jednej partii konserwy mięsnej stwierdzono obecność niedeklarowanego białka soi, które może stanowić zagrożenie dla alergików. Organy kontrolne monitorują proces wycofania produktu ze sklepów.
Brak informacji na etykiecie
„W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną” – czytamy w komunikacie GIS.
GIS zaznacza, że osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu . Produkt, o którym mowa, to mielonka wieprzowa sterylizowana (300 g) z datą minimalnej trwałości 03.03.2026 i numerem partii 03.03.2026 416A.E. Producentem jest firma Sokołów S.A.
Działania podjęte przez przedsiębiorców
Spożycie produktu zawierające białko soi przez osoby na nie uczulone
może prowadzić do reakcji alergicznych o różnym stopniu nasilenia
. W skrajnych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi bezpośrednie zagrożenie życia.
Po otrzymaniu informacji, Sokołów S.A. zobowiązał się do powiadomienia odbiorców o konieczności wycofania konserw z obrotu handlowego oraz ich zwrotu do producenta.
Przyczyna nieprawidłowości jest wciąż badana. Proces wycofania produktu z rynku monitorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt:
Konserwa turystyczna. Mielonka wieprzowa sterylizowana, Sokołów, 300 g
Numer partii:
03.03.2026 416A.E
Data minimalnej trwałości:
03.03.2026
Producent:
Sokołów S.A., Al.550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE
Źródło: GIS
Zobacz także:
Wykrzywiają palce, bolą. Skąd się biorą i czym są guzki Heberdena?
Ten objaw na stopach często bagatelizujemy. A czym naprawdę są guzki piezogeniczne?