Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Dieta > 5 błędów dietetycznych. Wypadają przez nie włosy
Redakcja Pacjenci.pl
Redakcja Pacjenci.pl 15.10.2023 13:36

5 błędów dietetycznych. Wypadają przez nie włosy

włosy dieta
Ross Helen/Shutterstock

Wypadają ci włosy? Są matowe, łamliwe, a końcówki się  rozdwajają? Szampon ci nie pomoże, bo działa zewnętrznie, a po chwili go spłukujesz. Za to dużo może zdziałać dieta. Podpowiada Klaudia Toczyłowska, dietetyk kliniczny z Instytutu Trychologii. 

Włosy to niezły barometr tego, w jakiem stanie jest nasz organizm. Odbijają się na nich choroby, np. tarczycy, ale i brak witamin i składników mineralnych w diecie. Tych pięciu błędów unikaj planując swoje śniadania, obiady, kolacje i przekąski. 

1. Jesz za mało białka

Jest źródłem aminokwasów, z których powstaje keratyna - główny budulec łodygi włosa. Dobra wiadomość dla wegetarian i wegan – świetne są białka roślinne, np. z warzyw strączkowych. Ciecierzyca jest lepsza niż soja, która „łyka” więcej pestycydów. Ile białka potrzebują twoje włosy? Jeśli zjesz jeden gram na każdy kilogram masy swojego ciała w ciągu dobę, będzie bardzo OK. Jeśli nie jesz mięsa, sprawdzaj co jakiś czas, czy nie masz niedoboru witaminu B12 i w razie czego ją suplementuj. 

Wlosy-dieta-canva.jpg

Biotyna — popularny suplement, którego... nikt nie potrzebuje? Ekspert nas zaskoczył! Płukanka z octu zamiast drogich odżywek do włosów? Efekt jest zaskakujący

2. Pijesz za dużo kawy i herbaty, szczególnie do posiłków

Jeśli popijasz kawą lub herbatą posiłki, wchłanianie ważnych składników może być gorsze. Chodzi głównie o żelazo (nawet o  90 proc.!). A jest potrzebne do wzrostu włosa.

Wlsy-siwe-lustro_Ground_Picture_Shutt.jpg

3. Jesz fast food i inne produkty wysokoprzetworzone

Produkty wysokoprzetworzone zawierają za mało błonnika, składników mineralnych i witamin. I za dużo kalorii. To prosta droga do tego, by utyć, a jednocześnie mieć niedożywiony organizm, a więc i osłabione włosy. 

Włosy

4. Za mało antyoksydantów

Zwalczają wolne rodniki, które niszczą komórki i przyspieszają starzenie organizmu. Chodzi głównie i witaminy A, C E. Są w świeżych warzywach, owocach (A i C) oraz olejach roślinnych i orzechach (E). Pamiętaj, że sezonowe warzywa są najlepsze. Zbyt mało antyoksydantów powoduje pogorszenie stanu skóry i nasil wypadanie włosów. Pamiętaj, że sezonowe warzywa są najlepsze.

Na śniadanie, obiad i kolację jesz w kółko to samo

Pamiętaj o różnorodności diety. Jeśli co dzień jesz to samo na śniadanie, obiad czy kolacje, masz większe ryzyko niedoborów. - To w pierwszej kolejności odbiją się na kondycji włosów. – sygnalizuje Klaudia Toczyłowska, dietetyk kliniczny z Instytutu Trychologii. 

Źródło: Instytut Trychologii w Warszawie (www.trychologia.edu.pl)