Przed nami zima, ale już teraz naciągamy na głowy czapki. Choć tak jest cieplej, naszym włosom to raczej nie służy. Zgniecione, bez dostępu powietrza, szybko tracą blask, stają się szorstkie, matowe, łamliwe. A gdy czasem zdejmiemy czapkę, narażamy je na wiatr, deszcz, mróz... Taka aura nie sprzyja zdrowiu włosów. Czy można je jakoś chronić przed szkodliwymi czynnikami, które panują na zewnątrz? Oczywiście, są na to sposoby – w dodatku nie tylko skuteczne, ale i tanie.
Wypadają ci włosy? Są matowe, łamliwe, a końcówki się rozdwajają? Szampon ci nie pomoże, bo działa zewnętrznie, a po chwili go spłukujesz. Za to dużo może zdziałać dieta. Podpowiada Klaudia Toczyłowska, dietetyk kliniczny z Instytutu Trychologii. Włosy to niezły barometr tego, w jakiem stanie jest nasz organizm. Odbijają się na nich choroby, np. tarczycy, ale i brak witamin i składników mineralnych w diecie. Tych pięciu błędów unikaj planując swoje śniadania, obiady, kolacje i przekąski.