Polski owoc najzdrowszym owocem na świecie! W naszym kraju jest wciąż za mało doceniany
„ Cudze chwalicie, swego nie znacie”… Nie doceniamy naszego polskiego owocu, który jest uznawany za najzdrowszy owoc na świecie! Owoce jagodowe należą do grupy owoców o największym potencjale prozdrowotnym, a jeden z nich zasługuje na szczególną uwagę. O jakim owocu mowa? Dowiedzieliśmy się od dietetyczki klinicznej Magdaleny Kartasińskiej – Kwaśnik.
Nazywana jest „super owocem”, a Polska jest jej największym eksporterem na świecie
Polska ma około 90% udział w światowym rynku aronii! Duża część zbiorów trafia do Korei, której mieszkańcy słyną z obsesji na punkcie zdrowego trybu życia. Koreańczycy od lat zajadają się polską aronią, podczas gdy w naszym kraju owoc ten jest zdecydowanie niedoceniany.
„ Nasza polska aronia jest najzdrowszym owocem na świecie! Bije na głowę owoce noni czy jagody goji, czyli importowane do naszego kraju owoce, na które fani zdrowej żywności wydają horrendalne kwoty. Nasza tania polska aronia jest w 90 procentach eksportowana! Zdecydowanie nie doceniamy jej walorów i jest u nas zbyt mało popularna.” - powiedziała dietetyczka kliniczna Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Właściwości aronii
Owoce aronii stosowane są w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Wykorzystuje się je między innymi do produkcji dżemów, soków, syropów, suplementów diety czy też preparatów obniżających ciśnienie krwi. Owoce aronii są bogatym źródłem antocyjanów – związków z grupy polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Warto podkreślić, że w aronii znajdziemy ich znacznie większe ilości niż w czarnym bzie czy czarnej porzeczce. „ Wszystkie owoce czerwone, czarne i fioletowe zawierają bardzo dużo związków o nazwie antocyjany. Są to bardzo silne antyoksydanty o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych, pozytywnie wpływających na wiele układów i narządów. Przede wszystkim wspierają wzrok i układ krążenia, a także posiadają działanie przeciwnowotworowe .” - powiedziała dietetyczka kliniczna Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. Owoce aronii wykazują działanie antyproliferacyjne i ochronne w przypadku raka jelita grubego, a także mogą wpływać na tempo wzrostu niektórych typów raka piersi i okrężnicy.
Polifenole są najważniejszymi składnikami owoców aronii, odpowiedzialnymi za większość jej prozdrowotnych właściwości. Aronia uznawana jest za najbogatsze źródło polifenoli na świecie! Owoce aronii to także bogate źródło garbników, kwasów organicznych, karotenoidów, witamin (C, B2, B6, E, P, PP) i pierwiastków śladowych.
Właściwości owoców aronii:
- przeciwzapalne
- przeciwmiażdżycowe
- obniżające ciśnienie tętnicze krwi
- przeciwnowotworowe
- antyhepatoksyczne
- przeciwwirusowe
- wspierające narząd wzroku
Sok z aronii wartościowym suplementem diety
Ze względu na obecność antocyjanów o silnych właściwościach przeciwutleniających, picie soku z aronii zaleca się w diecie przeciwmiażdżycowej. Osoby zagrożone udarem i zawałem powinny włączyć aronię do codziennego jadłospisu. Sok z aronii stosuje się także przy nadczynności gruczołu tarczycowego, infekcjach dróg moczowych, schorzeniach skórnych i przeziębieniu. „ Stuprocentowy sok z aronii, bez dodatku cukru czy miodu to jeden z moich ulubionych suplementów diety dla pacjentów, którzy cierpią na różnego rodzaju choroby autoimmunologiczne - zmiany skórne czy choroby tarczycy.” - powiedziała dietetyczka kliniczna Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.