Probiotyki na wakacjach - czy uchronią nas przed biegunką? Zapytaliśmy dietetyka
Biegunka podróżnych jest częstą i nieprzyjemną dolegliwością, która może zepsuć wakacyjne plany. Najczęściej spowodowana jest przez zakażenie bakteryjne, przenoszone drogą pokarmową. Czy stosowanie probiotyków może zmniejszyć ryzyko zachorowania? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego mgr Karolinę Uszyńską – Pietraszko.
Skąd się bierze biegunka podróżnych?
Biegunka podróżnych jest częstym problemem zdrowotnym, który dotyka wielu turystów podróżujących do ciepłych krajów. To stan zapalny jelit, który może być wywołany przez różne czynniki, takie jak zakażenie bakteryjne, wirusowe, pierwotniakowe lub pasożytnicze. Najczęstszą przyczyną są bakterie, które nie występują w naszym naturalnym środowisku. Mogą być obecne w wodzie, jedzeniu lub na przedmiotach.
„ W większości przypadków przyczyną są bakterie, z którymi nie mamy do czynienia na co dzień w naszym otoczeniu. Podróż do innego kraju i zmiana środowiska może spowodować, że nasz organizm nie jest dostosowany do nowych warunków. Najczęściej biegunka podróżnych spowodowana jest przez bakterie, takie jak Escherichia coli, Salmonella czy szczep Siegel. Rzadziej przyczyną są wirusy, pierwotniaki lub pasożyty. ” - powiedziała dietetyczka kliniczna Karolina Uszyńska - Pietraszko.
Aby zapobiec biegunce podróżnych, należy zachować higienę osobistą oraz higienę żywności. Powinniśmy unikać niebezpiecznych źródeł wody i jedzenia oraz pamiętać o częstym myciu i dezynfekowaniu dłoni. Warto także wprowadzić działania profilaktyczne jeszcze przed podróżą.
Jakie są zalety probiotykoterapii?
Aby chronić się przed biegunką podróżnych, przed wyjazdem na wakacje warto zadbać o swoją florę bakteryjną i wzmocnić odporność. W tym celu dobrze sprawdzi się probiotykoterapia. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które korzystnie wpływają na naszą florę jelitową i układ odpornościowy. „ Przed planowanym wyjazdem warto sięgnąć po probiotyki, najlepiej minimum 7-14 dni wcześniej i kontynuować ich przyjmowanie podczas wakacyjnego pobytu.” - powiedziała powiedziała dietetyczka kliniczna Karolina Uszyńska - Pietraszko.
Dawkowanie probiotyków zależy od rodzaju produktu i szczepu bakterii. Ważne jest, aby przeczytać ulotkę i stosować się do zaleceń producenta. „ Dawkowanie zależy od szczepu i produktu. Niektóre probiotyki spożywa się raz, inne dwa razy dziennie, jedne przyjmujemy przy jedzeniu, inne na pusty żołądek, co oznacza 15-30 minut przed posiłkiem.” - powiedziała dietetyczka kliniczna Karolina Uszyńska - Pietraszko.
Jakie probiotyki wybrać?
Kupując probiotyki, zwróćmy uwagę na rodzaje szczepów oraz szczegółowe informacje zawarte na opakowaniu. „ Dobrze sprawdzą się szczepy Saccharomyces boulardii, czyli tzw. drożdże nieaktywne oraz szczepy z rodzaju Lactobacillus. Przy doborze probiotyku, warto zwrócić uwagę na jego pełną nazwę. Dobry probiotyk powinien mieć trzyczłonową nazwę, składającą się z rodzaju, gatunku i oznaczenia konkretnego szczepu. Oznaczenie szczepu zazwyczaj składa się z liter i cyfr.” - powiedziała dietetyczka kliniczna Karolina Uszyńska - Pietraszko.