Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Problemy cywilizacyjne > Stopa cukrzycowa - jak powstaje? Objawy, przyczyny, leczenie. Ekspert tłumaczy
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 15.07.2023 10:45

Stopa cukrzycowa - jak powstaje? Objawy, przyczyny, leczenie. Ekspert tłumaczy

wywiad stopa cukrzycowa
canva.com

Cukrzyca to choroba, która niesie ze sobą ryzyko niebezpiecznych powikłań. Do jednych z nich należy stopa cukrzycowa, która wiąże się z zagrożeniem amputacji kończyny. Niestety pod względem liczby amputacji kończyn związanych z cukrzycą, Polska znajduje się w niechlubnej czołówce Europy. Jak objawia się stopa cukrzycowa? W jaki sposób dochodzi do rozwoju zespołu stropy cukrzycowej? Jak leczyć stopę cukrzycową? Na te i inne pytania odpowiada dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly, specjalista chorób wewnętrznych i leczenia otyłości, diabetolog. 

Co to jest stopa cukrzycowa? Jak się objawia?

Stopa cukrzycowa to taki skrajny stan u pacjenta chorego na cukrzycę, kiedy dochodzi do destrukcji skóry, tkanki podskórnej, mięśni, a nawet kości stopy. Najczęściej zaczyna się od małej rany między palcami, odcisku na podeszwie lub owrzodzenia, które często ulega zakażeniu. Zmiany te zajmują nie tylko skórę, ale również głębsze tkanki, takie jak tkanka podskórna, mięśnie, a nawet kości. Nazywamy to zespołem stopy cukrzycowej, ponieważ jest to zespół patomechanizmów wpływających na ten stan.

Przewlekła cukrzyca, źle wyrównana, z wysokim poziomem cukru we krwi, powoduje uszkodzenie różnych tkanek. Najczęstszym uszkodzeniem, jakiego możemy się spodziewać po wieloletniej (powyżej 10 lat) cukrzycy, jest destrukcja nerwów, co objawia się zaburzeniami czucia, czyli tzw. polineuropatia. Pacjent może odczuwać drętwienia i mrowienia w kończynach dolnych. Są to początki zaburzeń czucia, z czego często chory nie zdaje sobie sprawy. Ze względu na brak czucia lub zaburzone czucie pacjent może nie mieć dolegliwości bólowych, czy nie odczuwać temperatury. Zdarzają się nawet szokujące sytuacje, kiedy u niczego nieświadomego pacjenta dochodzi do odpadnięcia części lub nawet całego palca stopy. Taki pacjent przychodzi do lekarza mówiąc: “Pani doktor, znalazłem palec w skarpetce”. Jest to dowód na to, jak poważne mogą być skutki cukrzycy i jak ważne jest jej właściwe leczenie.

Pacjent z niewyrównaną cukrzycą może mieć zaburzenia czucia w stopach i nie odczuwać bólu, nawet jeśli dojdzie do rany. Na początku zespół stopy cukrzycowej jest trudny do wyjaśnienia pacjentowi, ponieważ chory nic nie czuje. Przychodzi do lekarza dopiero w momencie, kiedy problem staje się widoczny i objawia się np. wyczuwalnym nieprzyjemnym zapachem. Zmiany te często pojawiają się od strony podeszwy i pacjent ich nie widzi. Potrafią to być głębokie rany nawet do kilku centymetrów średnicy, jednak pacjent nie odczuwa bólu, przez co ich nie dostrzega.

To, że pacjenci z cukrzycą często nie odczuwają bólu w stopach jest najbardziej problematyczne. Dlatego więc, tak ważne jest to, aby informować pacjentów, lekarzy, pielęgniarki i cały zespół medyczny o konieczności regularnego oglądania stóp u pacjentów z cukrzycą. Trzeba uczulić lekarzy pierwszego kontaktu, ponieważ nie zawsze pacjent ze świeżo rozpoznaną cukrzycą trafia do diabetologa. Część pacjentów trafia do specjalisty diabetologa dopiero w momencie, kiedy jest w skrajnie złym stanie, kiedy ich cukrzyca trwa wiele lat i jest niewyrównana. Pacjenci zgłaszający się do lekarza z objawami nadmiernego pragnienia, zmęczenia, nagłego schudnięcia mają rozpoznawaną świeżą cukrzycę. Za rzadko jednak sprawdzamy stopy pacjenta, nie mamy czasu, aby go całkowicie rozebrać i ściągnąć skarpetki.

Projekt bez nazwy - 2023-07-10T201303.664.png

Czy owoce jagodowe są bezpieczne dla cukrzyków? Dietetyk odpowiada Otyłość to nie problem jednostki a społeczeństwa. W Polsce szczególnie bolesny

W jaki sposób dochodzi do rozwoju zespołu stropy cukrzycowej?

Ogólnie rzecz biorąc, stopa cukrzycowa to destrukcja tkanek powierzchownych i głębokich. Patomechanizm tego zjawiska obejmuje dwa główne czynniki. Pierwszym z nich jest polineuropatia, czyli zaburzenia czucia w stopie. Jeśli pacjent nie czuje stopy, może dojść do zranienia, dlatego takim osobom zaleca się unikanie chodzenia boso. Powinni nosić skarpetki, które należy codziennie wymieniać. Najlepiej, aby były zakładane szwami na zewnątrz, żeby nic nie uwierało ani nie uciskało stopy.

Drugim mechanizmem powstawania stopy cukrzycowej jest zatkanie naczyń krwionośnych, co wiąże z zaburzeniami przepływu krwi, których przyczyną może być miażdżyca. Jeśli pacjent ma niewyrównane poziomy cholesterolu i zaburzenia miażdżycowe, ukrwienie stopy może się pogorszyć. Zamknięcie tętnicy i brak dopływu krwi do stopy powoduje niedożywienie tkanek i martwicę.

Są to dwa główne mechanizmy powstawania stopy cukrzycowej: tzw. neuropatyczne na podstawie zaburzeń czucia i niedokrwienne czyli zaburzenia przepływu krwi. Najczęściej występującym rodzajem stopy cukrzycowej jest stopa neuropatyczna, czyli pochodzenia nerwowego. Druga co do częstości występowania jest stopa niedokrwienna, czyli pochodzenia naczyniowego. Trzecim, najrzadziej występującym rodzajem jest stopa neuropatyczno-niedokrwienna, czyli połączenie zaburzeń czucia i niedokrwienia.

Jaka jest główna przyczyna tak dużej liczby amputacji kończyn z powodu cukrzycy w Polsce? Czy problemem jest zbyt późne zgłaszanie się pacjentów do lekarza, czy niedostateczne możliwości służby zdrowia?

Sytuacja leczenia stopy cukrzycowej znacznie się poprawiła, jednak nadal istnieje problem braku lub niewystarczającej edukacji pacjentów. Każda osoba cierpiąca na cukrzycę powinna sama regularnie oglądać swoje stopy, ponadto na wizytach w Poradni Diabetologicznej czy u lekarza POZ stopy powinny być kontrolowane. Podczas takiej wizyty można w łatwy sposób sprawdzić czucie bólu, czucie temperatury czy wykonać próby stroikowe w obszarze stóp. Jeśli w badaniu potwierdzimy zaburzenia czucia to jest to sygnał alarmowy dla pacjenta, aby bacznie sprawdzać stopy.

Zdarzały się przypadki, kiedy pacjenci myli stopy w za gorącej wodzie, przez co poparzyli stopy, jednak nic nie czuli z powodu neuropatii. Neuropatia powoduje nie tylko brak czucia bólu, ale także temperatury. Pacjenci mogą również doznać odmrożenia stóp, ponieważ nie odczuwają zimna i nieodpowiednio się ubierają.

Brak informacji i prewencji są głównym powodem powstawania stopy cukrzycowej. Niestety, w naszym systemie jest mało ośrodków specjalizujących się w leczeniu tego schorzenia. Jeśli już zostanie rozpoznana stopa cukrzycowa, powinna być leczona w poradniach specjalistycznych.

Często dochodzi do zranienia i zakażenia rany, dlatego tak ważne jest szybkie działanie. Jeżeli w odpowiednim momencie włączymy antybiotykoterapię, jesteśmy w stanie zahamować proces zakażenia. Jeśli jednak nie zastosujemy antybiotyków odpowiednio wcześnie, może dojść do rozwoju martwicy. Duże, rozległe rany przy zakażeniu bakteryjnym mogą spenetrować nawet do kości. Jeśli antybiotykoterapia jest włączona z opóźnieniem lub nie jest skuteczna, tkanka może ulec zniszczeniu. Niejednokrotnie znaczne zniszczenie tkanek może doprowadzić do ich amputacji. Zawsze staramy się amputować jak najmniejszą część kończyny, ale czasem zajęte są również stawy i konieczna jest amputacja poniżej lub powyżej kolan.

Skuteczność terapii zależy od indywidualnego przypadku. Czasami odpowiednio wczesne włączenie antybiotykoterapii pozwala na zagojenie rany, ale nie jest to terapia krótkotrwała. Często trwa kilka tygodni lub nawet miesięcy i wymaga unieruchomienia stopy. Pacjent musi leżeć w szpitalu lub w domu z założonym opatrunkiem i nie może chodzić. Odpoczynek, uniesienie kończyny i antybiotykoterapia mogą poprawić stan pacjenta. Jeśli nie zostaną zachowane odpowiednie zalecenia, destrukcja tkanek może postępować szybko i rozlegle. Może dojść do tak zwanej stopy Charcota, która jest zespołem neurologicznym z zajęciem tkanek miękkich i stawów. W wyniku destrukcji ścięgien dochodzi do przykurczu stopy, podwinięcia palców i uszkodzenia stawów stopy.

Ważne jest, aby pacjenci byli poinformowani o istnieniu specjalistycznych miejsc, które posiadają różne możliwości terapii w tym komory hiperbaryczne, które mogą ułatwić leczenie. Istnieją również wyspecjalizowane zespoły w poradniach leczenia stopy cukrzycowej, w których zaangażowany jest diabetolog, chirurg, fizjoterapeuta, pielęgniarka, jak również podolog. Leczenie jest kompleksowe i dostępne w placówkach państwowych finansowanych przez NFZ. Mamy wiele możliwości leczenia stopy cukrzycowej, jednak kluczowe jest to, aby działać szybko i jednoczasowo. Ważne, aby zadbać o edukację pacjentów w tym zakresie.

Z Joanną Kamińską rozmawiała dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly, specjalista chorób wewnętrznych i leczenia otyłości, diabetolog. Jest absolwentką wydziału Wojskowo – Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Doświadczenie w leczeniu otyłości i specjalizację z chorób wewnętrznych uzyskała pracując w Klinice Gastroenterologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, a następnie poszerzyła swoją wiedzę przez zrobienie specjalizacji z diabetologii. Ukończyła podyplomowe studia Medycyna Estetyczna dla lekarzy. Jest współautorem książek: „Dieta i żywienie kliniczne” i „Dietetyka kliniczna” oraz publikacji w czasopismach medycznych o tematyce hiperalimentacji, nadwagi i otyłości, dyspepsji oraz chorób przewodu pokarmowego. Prowadziła również działalność dydaktyczną szkoląc młodą kadrę dietetyków w Zakładzie Żywienia Klinicznego. W swojej pracy doktorskiej starała się wyjaśnić problem zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego w chorobie psychosomatycznej jaką jest dyspepsja, na którą cierpi prawie 70% społeczeństwa. Poszerzając swoje zdolności menedżerskie ukończyła studia podyplomowe na prestiżowym Clark University, USA zdobywając tytuł Master of Public Administration in Health Systems.

Cukrzyca - objawy, przyczyny, leczenie. Ekspert tłumaczy
cukrzyca
Cukrzyca jest chorobą związaną ze zbyt wysokim poziomem cukru, czyli glukozy we krwi, spowodowanym nieprawidłowym wydzielaniem lub/i działaniem insuliny. Cukrzycę dzielimy na kilka typów, w zależności od mechanizmów powstawania choroby.Cukrzyca to pierwsza choroba niezakaźna, która została uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Chorują zarówno dorośli, jak i dzieci. Jakie są objawy cukrzycy? Jak ją rozpoznać? Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2? Kiedy cukrzyca jest wyleczalna? Jak wykryć cukrzycę? Jakie badania należy wykonać? Na te i inne pytania odpowiada dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly, specjalista chorób wewnętrznych i leczenia otyłości, diabetolog. Co to jest cukrzyca?
Czytaj dalej
Otyłość - przyczyny, leczenie, skutki. Ekspert tłumaczy
otyłość
Otyłość to poważna choroba cywilizacyjna, stanowiąca globalny problem zdrowotny XXI wieku! Kiedy mówimy o otyłości, a kiedy o nadwadze? Jakie są przyczyny otyłości? Do czego może doprowadzić otyłość? Jak wygląda leczenie i profilaktyka otyłości? Na te i inne pytania odpowiada dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly, specjalista chorób wewnętrznych i leczenia otyłości, diabetolog.Co to jest otyłość?Otyłość jest chorobą metaboliczną, związaną z nadmiernym gromadzeniem się energii. Energia, która nie jest zużyta w danym momencie, zostaje gromadzona w tkance tłuszczowej, która może odkładać się w każdym miejscu naszego ciała. Otyłość jest chorobą nie ustępującą, samoistnie, więc musimy zacząć ją leczyć, aby wrócić do prawidłowej masy ciała, czyli zdrowia. Jakie są przyczyny otyłości? Najczęściej przyczyną otyłości jest nadmierna podaż energii, czyli albo za dużo spożywamy, albo za mało jej zużywamy. Przyczyny mogą być też inne, m.in. choroby, bądź spożywane leki, które w konsekwencji zwiększają łaknienie.Jakie choroby może powodować otyłość?Sama otyłość już jest chorobą, natomiast najczęściej mówimy o chorobach metabolicznych, które współistnieją z otyłością. Należą do nich m.in. stan przedcukrzycowy, cukrzyca, nadciśnienie, dyslipidemia (podwyższony poziom cholesterolu) oraz powiększony obwód talii. Z otyłością powiązanych jest wiele innych chorób, które pozornie nie są z nią kojarzone, m.in. niepłodność, choroba zwyrodnieniowa stawów, a nawet nowotwory. Według badań ryzyko rozwoju nowotworów u osób otyłych może być nawet 5 do 10 razy wyższe niż u osób zdrowych, o prawidłowej masie ciała. U mężczyzn jest to nowotwór jelita grubego, prostaty czy płuc, a u kobiet nowotwór piersi; endometrium bądź wiele innych.Czym różni się nadwaga od otyłości?Nadwaga to krok przed otyłością. Zdefiniowana jest według pewnych klasyfikacji. Jedną z nich jest tzw. współczynnik BMI, czyli stosunek masy ciała do wzrostu. Masę ciała (w kilogramach) dzielimy przez wzrost (w metrach) podniesiony do kwadratu. Wynik BMI powyżej 25 oznacza \ nadwagę. Jeśli chodzi o otyłość, wyróżniamy trzy stopnie. BMI powyżej 40 oznacza otyłość 3 stopnia i jest to tak zwana skrajna otyłość, zagrażająca życiu. Inną klasyfikacją jest pomiar obwodu talii, podany w centymetrach. U kobiet prawidłowy obwód talii nie powinien przekraczać 80 centymetrów. Wymiary w przedziale 80 – 88 cm oznaczają nadwagę, a powyżej 88 cm wskazują na otyłość. U mężczyzn prawidłowy obwód talii nie powinien przekraczać 94 centymetrów. Wymiary w przedziale 94 – 102 cm oznaczają nadwagę, a powyżej 102 cm świadczą o otyłości. Jakie są rodzaje otyłości? Wyróżniamy otyłość typu jabłka (brzuszna) oraz otyłość typu gruszki (pośladkowo – udowa). Nie zawsze pomiar talii będzie więc odpowiednim miernikiem otyłości. Przy otyłości typu gruszki powinniśmy zmierzyć obwód bioder. Groźniejsza dla zdrowia jest otyłość brzuszna, ponieważ dochodzi wtedy do stłuszczenia narządów znajdujących się w jamie brzusznej, m.in. wątroby i trzustki.Jak leczyć otyłość?Otyłość leczymy kompleksowo. Najważniejsze jest to, aby rozpoznać, co było pierwszym czynnikiem sprzyjającym gromadzeniu się nadmiernej tkanki tłuszczowej i odnaleźć odpowiednią metodę terapii. Nie ma pojedynczego, dobrego sposobu ani leku. Bardzo ważne jest odżywianie się, czyli dobrze zbilansowana dieta. Istotną rolę odgrywa także regularna aktywność fizyczna (co najmniej 4 –5 razy w tygodniu). Nie muszą być to wizyty na siłowni, ale np. szybki chód, nordic walking czy jazda na rowerze. Trzeba również dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Pamiętajmy, że im mniej pijemy, tym bardziej jesteśmy narażeni na zatrzymywanie wody w organizmie. Jest to mechanizm obronny organizmu, który, aby zapobiec odwodnieniu, zaczyna gromadzić zapasy wody. Im większa masa ciała, tym więcej płynów musimy przyjmować. Uważa się, że na każdy kilogram powinniśmy pić średnio 30 mililitrów wody. Przykładowo, przy wadze 50 kg dzienna dawka wody to 1,5 litra. Natomiast przy wadze 100 kilogramów, będą to już 3 litry. Do zmiany stylu życia możemy włączyć leczenie farmakologiczne, a przy skrajnej otyłości leczenie zabiegowe. Stosowane są takie metody jak wprowadzenie balonu do żołądka lub chirurgiczne zmniejszenie żołądka. Pacjenci ze skrajną otyłością po operacji potrafią chudnąć po 20, 30, a nawet 50 nadmiarowych kilogramów. Często dochodzi także do całkowitego cofnięcia się rozpoznanej u nich wcześniej cukrzycy. Przy leczeniu otyłości bardzo ważną rolę odgrywa terapia behawioralna, czyli pomoc psychologa, terapeuty lub psychiatry. Niektórzy pacjenci zajadają stres i ja jako lekarz często sięgam po leki pomagające poprawić nastrój. Stosuję leki z tzw. grupy SSRI, czyli leków, które podnoszą poziom serotoniny, tak zwanego hormonu szczęścia. Przy jego braku, najczęściej dochodzi do spożycia pewnych produktów bogatych w tryptofan. Jest to aminokwas, potrzebny do produkcji serotoniny w organizmie. Produkty, zawierające dużą ilość tryptofanu to m.in. ser żółty, banany, czekolada i orzechy. Jeśli pacjent mówi mi, że podjada jakieś produkty z tej grupy, podejrzewam, że może mieć niedobór serotoniny. Należy podkreślić, że każdy stres może prowadzić do różnych zaburzeń. Mój doktorat mówi o tym, że zaburzenia czynności przewodu pokarmowego związane są z brakiem serotoniny. Mamy dwa mózgi, jeden w głowie, a drugi w brzuchu i trzeba leczyć je oba.Z Joanną Kamińską rozmawiała dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly, specjalista chorób wewnętrznych i leczenia otyłości, diabetolog. Jest absolwentką wydziału wojskowo – lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Doświadczenie w leczeniu otyłości i specjalizację z chorób wewnętrznych uzyskała pracując w Klinice Gastroenterologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, a następnie poszerzyła swoją wiedzę przez zrobienie specjalizacji z diabetologii. Ukończyła podyplomowe studia Medycyna Estetyczna dla lekarzy. Jest współautorem książek: „Dieta i żywienie kliniczne” i „Dietetyka kliniczna” oraz publikacji w czasopismach medycznych o tematyce hiperalimentacji, nadwagi i otyłości, dyspepsji oraz chorób przewodu pokarmowego. Prowadziła również działalność dydaktyczną szkoląc młodą kadrę dietetyków w Zakładzie Żywienia Klinicznego. W swojej pracy doktorskiej starała się wyjaśnić problem zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego w chorobie psychosomatycznej jaką jest dyspepsja, na którą cierpi prawie 70% społeczeństwa. Poszerzając swoje zdolności menedżerskie ukończyła studia podyplomowe na prestiżowym Clark University, USA zdobywając tytuł Master of Public Administration in Health Systems.
Czytaj dalej
Polecane