Zapach gazów może podpowiedzieć nam, że z naszą dietą jest coś nie tak. Dodatkowo może sygnalizować niektóre choroby układu pokarmowego. Co nas powinno niepokoić, a co jest normą?
Zdrowe jelita przekładają się na funkcjonowanie całego organizmu. Wspierają pracę układu odpornościowego, przemianę materii, a także wpływają na nasze samopoczucie. Jeśli w jelitach zalegają złogi, mu czujemy się ociężali i ospali. Pierwszą oznaką, że jelita nie funkcjonują prawidłowo są zaparcia lub biegunki. Jak wiec usprawnić pracę jelit i pomóc swojemu organizmowi? Przede wszystkim trzeba spożywać więcej błonnika, a w ten obfituje babka płesznik. Znacie te nasiona?
Wyjazdy majówkowe przed nami. Obojętnie, czy jedziemy w dalszą, czy bliższą podróż, możemy złapać zatrucie pokarmowe. Biegunka podróżnych jest jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych turystów. Przed podróżą warto poznać zasady zapobiegania problemom żołądkowo-jelitowym oraz zwalczania ich objawów. Co zrobić, aby zminimalizować ryzyko biegunki podróżnych?
Biegunka podróżnych jest częstą i nieprzyjemną dolegliwością, która może zepsuć wakacyjne plany. Najczęściej spowodowana jest przez zakażenie bakteryjne, przenoszone drogą pokarmową. Czy stosowanie probiotyków może zmniejszyć ryzyko zachorowania? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego mgr Karolinę Uszyńską – Pietraszko.
Biegunką nazywamy oddawanie stolca o nadmiernie luźnej konsystencji ze zwiększoną częstotliwością (trzy lub więcej razy na dobę). Biegunka o podłożu infekcyjnym jest częstą przypadłością w okresie wakacyjnym, podczas urlopu w ciepłych krajach. Co należy zrobić, kiedy wystąpi? Radzi dietetyk kliniczny mgr Karolina Uszyńska – Pietraszko.
Leczenie biegunki za pomocą antybiotyków bywa szkodliwe. Według danych WHO przepisywanie antybiotyków osobom mającym infekcje wirusowe jest często niepotrzebne. Co więcej, Polacy, jak na standardy europejskie, z antybiotyków korzystają często, również podczas leczenia biegunki. Dlaczego warto uważać na ten rodzaj terapii? O odpowiedź poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Karoliną Uszyńską-Pietraszko.
Wakacje to okres w roku, w którym wyjeżdżamy w nieznane dotąd miejsca. Z tego powodu nierzadko wzrasta ochota na spróbowanie lokalnych specjałów, również w wersji na surowo. Jednak w pewnych przypadkach może się to źle skończyć dla żołądka. Dlaczego? Na to pytanie odpowiedzi udzielił nam dietetyk kliniczny mgr Karolina Uszyńska-Pietraszko