Rabarbarowa lemoniada na oczyszczenie jelit. Prosty przepis na pyszny rarytas do grilla
Sezon na rabarbar czas start. Ogonki liściowe rabarbaru zbiera się od początku maja do końca czerwca, najwcześniej w drugim roku po posadzeniu. Te najlepsze do spożycia łodygi liczą sobie od 3 do 5 tygodni.
Rabarbar ma mnóstwo składników odżywczych. Jedząc tę roślinę, dajemy naszemu organizmowi duże ilości potasu czy fosforu. Rabarbar ma również działanie przeciwzapalne, pomaga na jelita i leczy rany. Z łatwością można wyczarować z niego wiele słodkości czy napojów. My proponujemy pyszną i orzeźwiającą lemoniadę rabarbarową.
Rabarbar ma wiele korzystnych właściwości dla organizmu
Rabarbar jest rośliną wieloletnią, której część podziemna zimuje w gruncie. Z kolei część nadziemna na zimę zamiera, natomiast wiosną roślina wypuszcza nowe liście. Pędy nadziemne rabarbaru dorastają do 1,5 m wysokości. Jadalne są ogonki liściowe rabarbaru, które przybierają czerwone zabarwienie i mają kwaśny smak.
Jedząc rabarbar damy naszemu organizmowi duży zastrzyk cennych właściwości. Przyswajamy oczywiście duże ilości potasu czy fosforu, ale nie tylko, no rabarbar ma również działanie przeciwzapalne oraz właściwości przeczyszczające . Jest również źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Z kolei zawarte w rabarbarze właściwości sprawiają, że ta roślina pomaga też przy problemach ze wzdęciami.
Jakie łodygi rabarbaru są najlepsze?
Ogonki liściowe rabarbaru zbiera się od początku maja do końca czerwca, najwcześniej w drugim roku po posadzeniu. Najlepsze do zjedzenia są łodygi, które liczą sobie od 3 do 5 tygodni. W starszych poziom szczawianów wapnia rośnie. Te substancje mogą być szkodliwe dla zdrowia. Wszystko przez to, że wypłukują z organizmu wapń.
Można zbierać tylko dojrzały rabarbar. Na szczęście łatwo jest go rozpoznać po kolorze łodygi, bo im bardziej czerwony kolor pędów, tym są one słodsze. Zbierając rabarbar, trzeba wziąć również pod uwagę ich długość i zrywać tylko te, które mają minimum 30-45 cm.
Wyczaruj z rabarbaru orzeźwiającą lemoniadę
Rabarbar posiada też dużo witaminy C oraz soli mineralnych. Ogonki liściowe rabarbaru świetne będą na przetwory, gdyż można z nich zrobić kompoty, soki, dżemy. Z rabarbaru można wyczarować też wiele słodkości, a na letnie temperatury świetna będzie lemoniada rabarbarowa.
Do jej przygotowania będą nam potrzebne:
- 1 kg rabarbaru,
- woda filtrowana,
- 1 cytryna,
- świeża mięta,
- cukier.
Najpierw rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na 3-4 cm kawałki. Nie trzeba obierać łodyg. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak, by przykryła rabarbar 1 cm nad jego powierzchnię. Zawartość trzeba doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie pozostawiamy rabarbar w garnku na ok. 5 minut.
Rabarbar przecedzamy, dokładnie go wyciskając. Pozostawiamy do ostudzenia. Do napoju dodajmy 3 łyżki cukru, a następnie wymieszajmy i spróbujmy, czy lemoniada jest odpowiednio słodka. Jeśli nie, możemy dodać jeszcze cukru. Następnie gotowy napój przelejmy do dzbanka, dodajemy kilka plasterków pokrojonej cytryny oraz kilka listków świeżej mięty. Podawajmy z lodem, wtedy napój będzie bardziej orzeźwiający. Smacznego!
Czytaj też:
Kapary mają działanie antynowotworowe. Niestety, nie każdy może je jeść
Te produkty jedz przy noszeniu protezy zębowej. Tych unikaj
Chronią przed zawałem i udarem. Poznaj trzy najcenniejsze właściwości jabłek